Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
27.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Ποια τρόφιμα πρέπει να αγοράζετε, να καταναλώνετε και να απολαμβάνετε καθημερινά με ασφάλεια και υγεία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Ποια τρόφιμα πρέπει να αγοράζετε, να καταναλώνετε και να απολαμβάνετε καθημερινά με ασφάλεια και υγεία
spot_img

 Ο νέος “οδηγός” Ασφάλειας Τροφίμων “#Safe2EatEU” για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Με βάση την επιτυχία των προηγούμενων τριών ετών, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και οι εταίροι της στα κράτη μέλη της ΕΕ δρομολόγησαν την εκστρατεία Safe2Eat 2024. Παλαιότερα γνωστή ως #EUChooseSafeFood, η εκστρατεία επιστρέφει μετονομασμένη και με ανανεωμένη δέσμευση για την προώθηση της ευαισθητοποίησης των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.

Φέτος, η εκστρατεία διευρύνει την εμβέλειά της, καθώς 17 χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις διατροφικές τους επιλογές. Στις συμμετέχουσες χώρες για το 2024 περιλαμβάνονται η Ρουμανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα (μέσω του ΕΦΕΤ), η Εσθονία, η Κροατία, η Ιταλία, η Λετονία, η Κύπρος, η Σλοβενία, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Βόρεια Μακεδονία.

Ενδυνάμωση των καταναλωτών ώστε να κάνουν τις επιλογές τους με αυτοπεποίθηση

Έρευνα που διεξήγαγε η EFSA σε συνεργασία με την IPSOS το 2023 αποκάλυψε ότι σχεδόν το 70 % των Ευρωπαίων εκφράζουν ενδιαφέρον για την ασφάλεια των τροφίμων. Ωστόσο, περίπου το 60% θεωρεί ότι οι πληροφορίες για την ασφάλεια των τροφίμων είναι υπερβολικά τεχνικές και δύσκολο να γίνουν κατανοητές. Σε απάντηση, αυτή η νέα έκδοση έχει ως στόχο να επικοινωνήσει την επιστήμη πίσω από το φαγητό μας με σαφή, ακριβή, αλλά καθησυχαστικό και κατανοητό τρόπο. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την υγεία στις καθημερινές τους επιλογές.

Υπό τη σημαία του #Safe2EatEU, η εκστρατεία εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με διάφορες πτυχές της ασφάλειας των τροφίμων. Σε αυτές περιλαμβάνονται

  • οι τροφιμογενείς ασθένειες,
  • οι κατάλληλες τεχνικές χειρισμού των τροφίμων,
  • η σημασία της ανάγνωσης των ετικετών των τροφίμων και
  • η προώθηση πρακτικών μείωσης της σπατάλης τροφίμων.

Η εκστρατεία τονίζει επίσης τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής, την ασφάλεια των συμπληρωμάτων διατροφής και την ανάγκη επιστημονικής απόδειξης των ισχυρισμών υγείας στα τρόφιμα. Επιπλέον, επιδιώκει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια των προσθέτων τροφίμων και των νέων τροφίμων, καθώς και την παρουσία αλλεργιογόνων τροφίμων.

«Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι καταναλωτές επιλέγουν καθημερινά τι θα αγοράσουν και τι θα φάνε, σταθμίζοντας παράγοντες όπως το κόστος, η γεύση, η βιωσιμότητα και η προέλευση των τροφίμων. Χάρη στα υψηλά πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων που τηρεί η ΕΕ, οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστεύονται ότι οτιδήποτε αποφασίσουν να αγοράσουν και να καταναλώσουν είναι ασφαλές για κατανάλωση. Η εκστρατεία #Safe2EatEU έχει ακριβώς ως στόχο να συνδέσει την επιστήμη της ασφάλειας των τροφίμων με τα τρόφιμα που απολαμβάνουμε, επιτρέποντας στους ανθρώπους να κάνουν συνειδητές επιλογές με εμπιστοσύνη», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της EFSA Bernhard Url.

Για περισσότερες πληροφορίες

Καθώς ξεκινά η εκστρατεία του 2024, αναπτύσσονται πρωτοβουλίες τόσο σε ενωσιακό όσο και σε εθνικό επίπεδο στις 17 συμμετέχουσες χώρες. Οι πολίτες ενθαρρύνονται να επισκεφθούν τον ιστότοπο για ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με θέματα ασφάλειας των τροφίμων και να τηλεφορτώσουν την εργαλειοθήκη της εκστρατείας, όπου θα βρουν πόρους διαθέσιμους σε διάφορες γλώσσες.

Σχετικά με την EFSA

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) είναι ένας οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδρύθηκε το 2002 για να χρησιμεύσει ως αμερόληπτη πηγή επιστημονικών συμβουλών στους διαχειριστές κινδύνου και να ενημερώνει σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την τροφική αλυσίδα.

Συνεργάζεται με τα ενδιαφερόμενα μέρη για την προώθηση της συνοχής των επιστημονικών συμβουλών της ΕΕ και παρέχει την επιστημονική βάση για νόμους και κανονισμούς για την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών από κινδύνους που σχετίζονται με τα τρόφιμα — από το αγρόκτημα στο πιάτο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων τροφίμων από την βιομηχανία – Η άγνωστη πρακτική στους καταναλωτές

Η επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων και μη συμμορφούμενων είναι θεμιτή πρακτική στην βιομηχανία τροφίμων, γνωστή ως rework, που απαιτεί μεγάλη προσοχή από τις επιχειρήσεις τροφίμων και τις Αρχές.

Απάτη τροφίμων: Πιο συχνή και πιο επικίνδυνη από ότι πιστεύετε

Η απάτη τροφίμων υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων - Τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής.

Εμφιαλωμένα νερά: Κίνδυνος για τους Ευρωπαίους – Νέα παρέμβαση της Foodwatch

"Nestlé: Σταμάτα την απάτη με νερό σε πλαστικά μπουκάλια!" είναι ο τίτλος της νέας εκστρατείας της Οργάνωσης προστασίας καταναλωτών Foodwatch.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα