Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
25.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί το Club σάντουιτς λέγεται Club σάντουιτς; Συνταγή για σίγουρη επιτυχία

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΓιατί το Club σάντουιτς λέγεται Club σάντουιτς; Συνταγή για σίγουρη επιτυχία
spot_img

Πώς να φτιάξετε σπιτικό Club σάντουιτς και ποιο είναι το μικρό μυστικό για απογείωση της γεύσης.

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κλαμπ σάντουιτς; Και γιατί είναι τόσο νόστιμο; Να ξεκινήσουμε από τα βασικά που είναι η ονομασία του. Γιατί το Club σάντουιτς λέγεται Club σάντουιτς; Και γιατί είναι τόσο δημοφιλής η ιδέα των “στρώσεων” που έχουν κλέψει το όνομά του από τη NASA μέχρι τακτικές μάρκετινγκ;

 Η ονομασία του σύμφωνα με το wikipedia προέρχεται από τους πρώτους χώρους παρασκευής και διάθεσης του, οι οποίοι ήταν ορισμένες λέσχες (κλαμπ) εύπορων ανδρών, στις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αιώνα. Η πρώτη γνωστή αναφορά σε σάντουιτς το οποίο διατίθεται σε λέσχη ανδρών, εντοπίζεται σε άρθρο της εφημερίδας The Evening World, στο φύλλο της 18ης Νοεμβρίου 1889. Στο απόσπασμα αναφέρεται: «Δεν δοκίμασες ακόμη το σάντουιτς του United Club; Δύο ψημένες φέτες ψωμί Γκράχαμ, με ένα στρώμα γαλοπούλα ή κοτόπουλο και ζαμπόν ανάμεσα. Σερβίρεται ζεστό».

Στις 26 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, στην εφημερίδα The Sun, δημοσιεύθηκε ένα άρθρο σχετικά με μια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν διάφορες λέσχες, και στον μπουφέ υπήρχαν τα προαναφερθέντα σάντουιτς του United Club. Τα πρώτα  “κλαμπ σάντουιτς” δεν περιείχαν μαγιονέζα και λαχανικά, ενώ στη θέση του μπέικον υπήρχε ζαμπόν, και ως εκ τούτου αποκλίνει της ευρέως διαδεδομένης έως σήμερα συνταγής, που αποτελείται από ψημένο ψωμί, μαγειρεμένο κοτόπουλο ή φέτες γαλοπούλας, μπέικον, ντομάτα, μαρούλι και μαγιονέζα. Συνήθως, σερβίρεται κομμένο σε δύο ή τέσσερα τριγωνικά ισομεγέθη κομμάτια, με τις στρώσεις των υλικών να συγκρατούνται μεταξύ τους με μια οδοντογλυφίδα.

Η σύγχρονη συνταγή με την προσθήκη μαγιονέζας και λαχανικών σύμφωνα με μία αναφορά, πρωτοεμφανίστηκε το 1894 στο Saratoga Club, μια χαρτοπαικτική λέσχη στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με άλλη αναφορά, η οποία παρουσιάστηκε το 1916 στο βιβλίο “Salads, Sandwiches and Chafing Dish Recipes”, το κλαμπ σάντουιτς παρασκευάστηκε πρώτη φορά από έναν εύπορο άνδρα – μέλος μιας κλειστής λέσχης – ο οποίος στην προσπάθεια του να φτιάξει ένα πρόχειρο γεύμα, συνδύασε διάφορα υλικά τα οποία βρήκε στην κουζίνα του, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει το γνωστό σάντουιτς. Κατά τη συγγραφέα, η δημιουργία του ήταν τόσο εύγευστη, ώστε να διαδώσει την συνταγή σε άλλα μέλη του κλαμπ, γεγονός το οποίο οδήγησε στη σταδιακή εξάπλωση της, ακόμη και πέραν της λέσχης.

Προτεινόμενη συνταγή με τίτλο “κλαμπ σάντουιτς” δημοσιεύτηκε και τον Αύγουστο του 1897, στο μηνιαίο περιοδικό Good Houskeeping, περιλαμβάνοντας μια στρώση κοτόπουλου, ζαμπόν και μαρουλιού εμβαπτισμένου σε σως, για την σύσταση της οποίας δεν γίνεται λόγος στο απόσπασμα.  Η πρώτη αναλυτική περιγραφή της γνωστής σύνθεσης εντοπίζεται το 1903, οπότε και κυκλοφορεί στις ΗΠΑ το βιβλίο μαγειρικής “Everyday Cookbook” από την εταιρία Good Houskeeping.

Αυτά για την ιστορία αλλά για να μπούμε στο προκείμενο, να δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα νόστιμο club σάντουιτς στο σπίτι. Η συνταγή που ακολουθεί είναι από το πιο γνωστό Ιταλικό διαδικτυακό περιοδικό μαγειρικής Giallo Zafferano.

ΥΛΙΚΑ για 2 κλαμπ σάντουιτς 

  • Λευκό ψωμί σε 6 φέτες
  • Μπέικον (60 γρ. συνολικά) 4 φέτες
  • Γαλοπούλα σε φέτες 300 γρ )μπορείτε να αντικαταστήσετε τη γαλοπούλα με φέτες στήθος κοτόπουλου)
  • Ντομάτες 200 γρ
  • 4 φύλλα μαρούλι
  • Μαγιονέζα 50 γρ
  • Βούτυρο 15 γρ

 Μέθοδος

Για να ετοιμάσετε το Club Sandwich, ξεκινήστε βουτυρώνοντας τις 6 φέτες ψωμιού με μαλακωμένο βούτυρο (ακόμα καλύτερα αν λιώσει), χρησιμοποιώντας ένα πινέλο για να το κατανείμετε ομοιόμορφα. Στη συνέχεια φρυγανίστε τα για λίγο σε ένα τηγάνι (μερικά λεπτά από κάθε πλευρά) και κρατήστε στην άκρη. Τοποθετούμε τις φέτες μπέικον στο ίδιο τηγάνι τις φρυγανίζουμε για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Μόλις ψηθούν και ροδίσουν, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Στο ίδιο τηγάνι μπορείτε να ψήσετε τις φέτες γαλοπούλας για 2-3 λεπτά συνολικά και από τις δύο πλευρές. Μόλις είναι έτοιμο, αφήστε τα να κρυώσουν. Κατόπιν πλένουμε και κόβουμε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες, στη συνέχεια πλένουμε και στεγνώνουμε τα φύλλα μαρουλιού.

Τώρα έχετε έτοιμα όλα τα υλικά για να φτιάξετε το κλαμπ σάντουιτς: τοποθετήστε τις 6 φέτες ψωμί στο ξύλο κοπής και αλείψτε τη μια πλευρά με μαγιονέζα. Το μεγάλο μυστικό γεύσης είναι να τοποθετήσετε το μαρούλι σε επαφή με τη μαγιονέζα σε μια φέτα ψωμί. Προσθέστε μερικές φέτες γαλοπούλας, μια δυο φέτες ντομάτα και μια φέτα μπέικον χωρισμένη στα δύο. Κλείνουμε με μια φέτα ψωμί (το μέρος με τη μαγιονέζα πρέπει να είναι σε επαφή με τις φέτες μπέικον).  Αλείφουμε την επάνω πλευρά του ψωμιού με περισσότερη μαγιονέζα. Επαναλαμβάνουμε προσθέτοντας το φύλλο μαρουλιού, τις φέτες του κρέατος και τις ντομάτες και μπέικον. Τοποθετείτε την τελευταία φέτα ψωμί πάντα με τη μαγιονέζα σε επαφή με τα υλικά. Προχωρήστε με τον ίδιο τρόπο για να ετοιμάσετε το δεύτερο Club Sandwich. Κόψτε λοξά για να λάβετε δύο μισά από το Club Sandwich  Τρυπάμε τα κομμένα κομμάτια σάντουιτς με δύο οδοντογλυφίδες και σερβίρουμε με πατατάκια ή πατάτες τηγανητές. Φυλάξτε το Club Sandwich στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη για μια μέρα. Δεν συνιστάται η κατάψυξη.

Επισήμανση: Τα κλαμπ σάντουιτς είναι μια αρκετά δημοφιλής. αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αθώα. Ακόμη και με άπαχη γαλοπούλα ή κοτόπουλο, έχουν παραπάνω από 1000 θερμίδες το ένα. Πού κρύβονται όλα αυτά; Στο μπέικον, το ψωμί και τη μαγιονέζα. Εναλλακτικά προτιμήστε μουστάρδα ή σος γιαουρτιού αντί για μαγιονέζα. Ιδανικά αποφύγετε το μπέικον και προτιμήστε τυρί light και ψωμί ολικής άλεσης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελλάδα: 4 στα 10 τυροκομεία στη Θεσσαλία και τα Γρεβενά δεν παστεριώνουν σωστά το γάλα! Τι αποκάλυψαν έλεγχοι του ΕΦΕΤ

\Σχεδόν τέσσερις στα δέκα εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος δεν παστεριώνουν σωστά το γάλα όπως διαπιστώθηκε μετά από ελέγχους του ΕΦΕΤ σε Γρεβενά και Θεσσαλία.

Τροφική δηλητηρίαση από παγωτό

Πως θα καταλάβετε ότι το παγωτό σας έχει χαλάσει.

Σάλος με το Μεταλλικό Νερό: Μόλις 4 από τα 18 δείγματα δεν είχαν ίχνη φυτοφαρμάκων!

Οι εταιρείες δηλώνουν άγνοια και ρίχνουν την ευθύνη στις κρατικές υπηρεσίες που ορίζουν περιορισμένους ελέγχους για πολύ συγκεκριμένα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα