Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
31.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: “Πράσινο φως” στη χρήση της Ναριγκενίνης ως αρωματική ουσία

ΑρχικήΝέαEFSA: "Πράσινο φως" στη χρήση της Ναριγκενίνης ως αρωματική ουσία
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την EFSA να διενεργήσει την αξιολόγηση ασφάλειας της ναριγκενίνης ως νέας αρτυματικής ουσίας.

Η EFSA αξιολόγησε τη ναρινγενίνη και ακολούθησε τη διαδικασία όπως αναφέρεται στον κανονισμό αριθ. 1334/2008. Η ουσία είναι γνωστό ότι απαντάται σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, τα κυριότερα από τα οποία είναι τα εσπεριδοειδή και οι ντομάτες. Στην τρέχουσα αξιολόγηση, το προτεινόμενο άρωμα τροφίμων λήφθηκε μέσω μιας διαδικασίας εκχύλισης από γκρέιπφρουτ.

Οι προδιαγραφές, οι οποίες περιλαμβάνουν απαίτηση καθαρότητας ≥ 95%, θεωρούνται επαρκείς. Η αρωματική ουσία έχει ένα χειρόμορφο κέντρο και υπάρχει ως ρακεμικό μείγμα. Όσον αφορά την παρουσία τοξικών στοιχείων, η ομάδα σημείωσε ότι ο αιτών παρείχε μόνο πληροφορίες σχετικά με την παρουσία μολύβδου, υδραργύρου και καδμίου, αλλά όχι για το αρσενικό, ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί απαίτηση σύμφωνα με την ισχύουσα καθοδήγηση της EFSA.

Η ομάδα της EFSA, σημείωσε επίσης ότι η ναρινγενίνη είναι εξαιρετικά διαλυτή σε λιπόφιλα μέσα και αναμένεται να διαλυθεί πλήρως σε τρόφιμα σχετικά πλούσια σε λιπαρά, όπως γάλα και ποτά με βάση τα γαλακτοκομικά, κακάο, προϊόντα σοκολάτας, επεξεργασμένα κρέατα κ.λπ. Σε ρευστά, αλλά και σε στερεά τρόφιμα, η ναρινγενίνη μπορεί να μην φτάσει σε πλήρη διάλυση, στα προτεινόμενα επίπεδα χρήσης στα αντίστοιχα τρόφιμα. Παρόλα αυτά, η ομάδα θεώρησε ότι λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο της γαστρικής έκκρισης που κυμαίνεται από 215 mL σε ένα μόνο γεύμα έως 2000 mL ημερησίως, η προτεινόμενη γεύση τροφίμων αναμένεται να αραιωθεί περαιτέρω μετά την κατάποση, με επακόλουθη διάλυση στο γαστρεντερικό σωλήνα. Επιπλέον, η αύξηση της θερμοκρασίας της τροφής κατά την κατάποση και η αύξηση του pH στην γαστρεντερική οδό, αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε υψηλότερη διαλυτότητα της ναρινγενίνης στην γαστρεντερική οδό, σε σύγκριση με τη διαλυτότητά της στο νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Ως εκ τούτου, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ανησυχία σχετικά με την πιθανή έκθεση των καταναλωτών σε μικρά σωματίδια, συμπεριλαμβανομένων των νανοσωματιδίων, στη ναριγκενίνη όταν χρησιμοποιείται ως άρτυμα τροφίμων στα προτεινόμενα επίπεδα χρήσης. Η εκτίμηση κινδύνου της ναρινγενίνης μπορεί να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τη συμβατική αξιολόγηση κινδύνου, δηλαδή την καθοδήγηση της EFSA σχετικά με τα δεδομένα που απαιτούνται για την αξιολόγηση κινδύνου των αρτυμάτων.

Όταν δοκιμάστηκε σε μορφή σκόνης, η ναρινγενίνη ήταν σταθερή στους 45°C (επιταχυνόμενες συνθήκες δοκιμής) και σε θερμοκρασία δωματίου (κανονικές συνθήκες αποθήκευσης) για σχεδόν 2 χρόνια. Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ρυθμιστικά διαλύματα (pH 3, 5 και 7 στους 90°C), η σταθερότητα της ναρινγενίνης αποδείχθηκε για έως και 8 ώρες, η οποία, λαμβανομένων υπόψη των επιταχυνόμενων συνθηκών δοκιμής, θεωρείται επαρκής από την ομάδα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Συμπληρώματα διατροφής: Ή λανθασμένη ή άσκοπη η χρήση τους, σύμφωνα με μελέτη

Νέα μελέτη καταδεικνύει την αλόγιστη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής.

Τι γίνεται με τα κομμάτια και τα περιττώματα αρουραίων στα τρόφιμα; Δεκάδες ανακλήσεις τροφίμων και λουκέτα σε εστιατόρια

Καταγραφή πρόσφατων περιστατικών και ανάλυση για τους λόγους παρουσίας τρωκτικών μέσα σε τρόφιμα ή σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και σε εστιατόρια και για τους τρόπους εντοπισμού και αντιμετώπισης.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στις κορυφαίες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη!

Ο ένας θάνατος στους πέντε στην Ευρώπη οφείλεται στην ανθυγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα