Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
3.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

GFSI: Τρίμηνη αποβολή του IFS – Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνGFSI: Τρίμηνη αποβολή του IFS - Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά
spot_img

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η διοικούσα επιτροπή του GFSI ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του πως από τις 8 Δεκεμβρίου 2022 ισχύει τρίμηνη αποβολή του IFS, του International Featured Standard, το ιδιωτικό πρότυπο το οποίο είναι πιστοποιημένες εκατοντάδες ελληνικής επιχειρήσεις τροφίμων.

To GFSI είναι Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια των Τροφίμων (GFSI). Πρόκειται για έναν ιδιωτικό οργανισμό που εργάζεται ως «Συνασπισμός Δράσης» από το Φόρουμ Καταναλωτικών Αγαθών (CGF) που φέρνει σε επαφή εμπόρους λιανικής και ιδιοκτήτες επωνυμιών. Το έργο του GFSI στη συγκριτική αξιολόγηση και την εναρμόνιση στοχεύει στην προώθηση της αμοιβαίας αποδοχής των προγραμμάτων πιστοποίησης που αναγνωρίζονται από το GFSI σε ολόκληρο τον κλάδο με τη φιλοδοξία να καταστεί δυνατή μια προσέγγιση “once certified, accepted everywhere”.

Ταυτόχρονα με την είδηση της τρίμηνης αποβολής του προτύπου IFS, το GFSI αναφέρθηκε και στον γενικό αντίκτυπο της απόφασης σε πιστοποιητικά που συνδέονται με πρόγραμμα πιστοποίησης αναγνωρισμένο από το GFSI:

Η απόφαση αναστολής επηρεάζει τα πιστοποιητικά που συνδέονται με ελέγχους πιστοποίησης που πραγματοποιούνται από την πρώτη ημερομηνία της απόφασης αναστολής του GFSI, δηλαδή την 8η Δεκεμβρίου 2022 έως την ημερομηνία που το GFSI ανακοινώσει ότι αποκαθίσταται η αναγνώριση.

Το cibum.gr αναζήτησε απαντήσεις στην ερώτηση ποιες οι συνέπειες στις πιστοποιημένες με IFS επιχειρήσεις και στην λειτουργία της αγοράς.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ GFSI

Είμαι επί του παρόντος πιστοποιημένος για ένα ή περισσότερα από τα προγράμματα πιστοποίησης IFS που αναγνωρίζονται από την GFSI. Τι πρέπει να κάνω;

Δεν χρειάζεται να προβείτε σε καμία ενέργεια. Η αναγνώριση GFSI οποιουδήποτε τρέχοντος πιστοποιητικού που διαθέτουν οι εγκαταστάσεις σας παραμένει έγκυρη μέχρι την ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού σας.

Βρίσκομαι στη διαδικασία πιστοποίησης ή είμαι σε διαδικασία ανανέωσης της πιστοποίησής μου για ένα ή περισσότερα από τα προγράμματα πιστοποίησης IFS που αναγνωρίζονται από την GFSI. Τι πρέπει να κάνω;

Τα πιστοποιητικά που εκδίδονται και συνδέονται με έλεγχο που διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου αναστολής για τα IFS δεν θα αναγνωρίζονται από το GFSI. Ανατρέξτε στις δικές σας συμφωνίες προμηθευτών και επικοινωνήστε με τους πελάτες σας για να αξιολογήσετε τι είναι αποδεκτό για αυτούς, καθώς σχετίζεται με τις απαιτήσεις τους για προγράμματα πιστοποίησης που αναγνωρίζονται από το GFSI. Η πλήρης λίστα των προγραμμάτων πιστοποίησης που αναγνωρίζονται από το GFSI είναι διαθέσιμη σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Δεν έχω ξεκινήσει ακόμα τη διαδικασία πιστοποίησης. Τι πρέπει να κάνω;

Ανατρέξτε στην απάντηση στην Ερώτηση 2.

Είμαι μια επιχείρηση που προμηθεύεται ή πραγματοποιεί αγορές από έναν οργανισμό που είναι πιστοποιημένος από την IFS και που επιθυμεί να βασιστεί μόνο σε προγράμματα πιστοποίησης που αναγνωρίζονται από το GFSI. Τι σημαίνει αυτό για μένα;

Η αναγνώριση GFSI εξακολουθεί να ισχύει για όλα τα πιστοποιητικά που συνδέονται με ελέγχους που διενεργήθηκαν πριν από την ημερομηνία της απόφασης αναστολής, δηλαδή πριν από τις 8 Δεκεμβρίου 2022 και μέχρι την ημερομηνία λήξης των πιστοποιητικών που εκδόθηκαν από τον CPO. Όταν το GFSI αποφασίζει να αναστείλει το καθεστώς αναγνώρισης ενός δεδομένου CPO, η απόφαση ισχύει για όλα τα πιστοποιητικά που συνδέονται με έλεγχο πιστοποίησης που διενεργείται κατά τη διάρκεια της αναστολής. Αυτό σημαίνει ότι τα πιστοποιητικά που εκδίδονται για ελέγχους που πραγματοποιούνται μεταξύ της ημερομηνίας αναστολής έως οποιαδήποτε ημερομηνία επαναφοράς δεν θα έχουν εκδοθεί έναντι προγράμματος αναγνωρισμένου από το GFSI. Για παράδειγμα, με απόφαση αναστολής που τίθεται σε ισχύ από τις 8 Δεκεμβρίου 2022 για το IFS και σε περίπτωση που το IFS αποκατασταθεί ως CPO αναγνωρισμένο από το GFSI στις 8 Μαρτίου 2023, τα πιστοποιητικά που εκδόθηκαν για ελέγχους πιστοποίησης που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 8 Δεκεμβρίου 2022 και 8 Μαρτίου 2023 θα δεν έχουν εκδοθεί έναντι προγράμματος αναγνωρισμένου από το GFSI.

Είμαι Φορέας Πιστοποίησης. Μπορώ να συνεχίσω να εκδίδω πιστοποιητικά για προγράμματα πιστοποίησης IFS;

ΝΑΙ, ενδέχεται να εξακολουθούν να προσφέρονται έλεγχοι πιστοποίησης, ωστόσο αυτά τα πιστοποιητικά δεν θα θεωρούνται ότι έχουν εκδοθεί έναντι προγράμματος αναγνωρισμένου από το GFSI. Όταν ο έλεγχος πιστοποίησης ολοκληρώθηκε πριν από την ημερομηνία της απόφασης αναστολής, δηλαδή την 8η Δεκεμβρίου 2022, το αντίστοιχο πιστοποιητικό θα θεωρείται ότι έχει εκδοθεί έναντι προγράμματος αναγνωρισμένου από το GFSI.

Διαβάστε την ανακοίνωση ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα φυτοφάρμακα έχει το Ελληνικό μέλι; Επιστημονική μελέτη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου 

Τι έδειξε μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για την παρουσία φυτοφαρμάκων σε δείγματα ελληνικού μελιού και για το πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία των καταναλωτών.

Kinder: Ο ισχυρισμός υγείας «βοηθά στην ανάπτυξη» που απέρριψε η EFSA

Η Ferrero προσπάθησε να εξασφαλίσει ισχυρισμό υγείας για τα παιδιά, με μελέτες που δεν είχαν σχέση με την ανάπτυξη των παιδιών!

Κλειστά αύριο καταστήματα και απαγόρευση ντελίβερι σε βόρεια και βορειοανατολική Αττική- Σημερινές εικόνες διανομέων στο χιόνι κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Κλειστά αύριο τα καταστήματα στην βόρεια και βορειοανατολική Αττική και απαγορεύονται μετά τις 18.00 οι υπηρεσίες delivery ή courier στις ίδιες περιοχές. Συνεχίζουν σήμερα τις παραδόσεις φαγητού πολλές επιχειρήσεις, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χιόνι.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα