Ο πρωτοφανής λόγος που επιβλήθηκε πρόστιμο σε φούρνο στη Ν. Φιλαδέλφεια.
Τσουχτερό πρόστιμο σε επιχείρηση αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής ανακοίνωσε σήμερα η Περιφέρεια Αττικής. Οι ελεγκτές στις 16 Ιανουαρίου, διενήργησαν αγορανομικούς ελέγχους σε καταστήματα στη Νέα Φιλαδέλφεια, μεταξύ των οποίων και ο φούρνος. Το εύρημα τους προκαλεί εντύπωση και είναι μάλλον πρωτοφανές, αφού συνήθως δεν συμβαίνει σε επιχειρήσεις με κίνηση να παραμένουν απούλητα προϊόντα και τελικά να λήγουν, χωρίς να αποσύρονται.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυτοφάρμακα σε ελληνικά φρούτα και λαχανικά – Αποτελέσματα ελέγχων Δεκεμβρίου σε 311 προϊόντα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εάν δεν μπορείτε να αγοράσετε καινούργια φριτέζα αέρα μην χρησιμοποιείτε ποτέ αυτό το υλικό
Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι στο προϊόν «FANTA ΛΕΜΟΝΑΔΑ» των 500ml που πωλείτο εντός του αρτοποιείου, η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας είχε λήξει από τις 3 Ιανουαρίου. Τα προϊόντα με ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας ή αλλιώς με ημερομηνία “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…” δεν ενέχουν κίνδυνο ασφάλειας τροφίμων, αλλά υποβαθμισμένης ποιότητας. Στο αρτοποιείο επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων στα οποία έχει παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας και όχι αυτών στα οποία έχει παρέλθει η τελική ημερομηνία λήξης (ευαλοίωτα), με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εγκληματικό! Πουλούσαν σε σούπερ μάρκετ ακατάλληλο κρέας που είχε έρθει σε επαφή με πλημμυρικά νερά
Εντούτοις, ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιαούρτια και λευκά τυριά: Τα καλύτερα σε ιώδιο, ασβέστιο και λίπη, σύμφωνα με test του Que Choisir
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορούν να τρώνε προζύμι;
Α. Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα. Β. Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους. Γ. Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής, ο οποίος πρέπει να ελέγχει συχνά τις ημερομηνίες λήξης και Best before των προϊόντων.