Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΠΕΤΕΤ: Πρωτοβουλία για τα Επαγγελματικά δικαιώματα Επιστημόνων και Τεχνολόγων Τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠΕΤΕΤ: Πρωτοβουλία για τα Επαγγελματικά δικαιώματα Επιστημόνων και Τεχνολόγων Τροφίμων
spot_img

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων – ΠΕΤΕΤ, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της για ανανέωση, ενοποίηση και εκσυγχρονισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών της.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Η ΠΕΤΕΤ ως εκπρόσωπος τους συνόλου των πτυχιούχων Τεχνολόγων και Επιστημόνων Τροφίμων & Ποτών της Ανωτάτης Εκπαίδευσης, όπως οφείλει προς τα μέλη της, λαμβάνει πρωτοβουλία ανανέωσης, ενοποίησης και εκσυγχρονισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους (Ε.Δ.). Ο εμπλουτισμός του Ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας με νέα Πανεπιστημιακά τμήματα αλλά και η ευθυγράμμιση που απαιτείται με την Ευρωπαϊκή ταξινόμηση δεξιοτήτων, ικανοτήτων και επαγγελμάτων (ESCO), μας οδήγησαν να λάβουμε αυτή την πρωτοβουλία η οποία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  1. Επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων με όλα τα τμήματα Επιστήμης & Τεχνολογίας τροφίμων και Διατροφής, Ανώτατης εκπαίδευσης.
  2. Ενημέρωση των σχετικών τμημάτων και των αντίστοιχων φοιτητικών συλλόγων για την πρωτοβουλία και καταγραφή των απόψεών τους.
  3. Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων στο χώρο των Πανεπιστημίων, για τον ρόλο του Επιστήμονα και Τεχνολόγου Τροφίμων στην αγορά εργασίας ώστε να ενημερωθούν αναλυτικά οι φοιτητές μας. Η πλούσια εμπειρία των μελών μας, σε όλες τις πτυχές και τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας από την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση, την εμπορία, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αλλά και την εκπαίδευση, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί εχέγγυο επιτυχούς μεταφοράς πλήθους γνώσεων και εμπειριών στους φοιτητές μας.
  4. Εκτεταμένη πρωτοβουλία ενημέρωσης της κοινωνίας και των παραγωγικών δυνάμεων, για τον ρόλο του Επιστήμονα και Τεχνολόγου Τροφίμων μέσω κατ’ ιδίαν συναντήσεων αλλά και εκδηλώσεων, αρθρογραφίας, συνεντεύξεων στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το διαδίκτυο.
  5. Πρόσκληση των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Παιδείας, Υγείας, Ανάπτυξης αλλά και των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, να λάβουν γνώση των απόψεων μας και να τοποθετηθούν. Στόχος είναι η άμεση νομοθετική πρωτοβουλία.
  6. Κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα με ημερίδα και προσκεκλημένους όλα τα μέρη.

Προς δική σας πρώτη ενημέρωση ακολουθούν οι προτάσεις μας και επιθυμούμε την υποστήριξη του Τμήματος σας στην υλοποίηση των στόχων μας. Θεωρούμε την συμμετοχή σας σημαντική στην αναδιαμόρφωση Ε.Δ. και εφόσον το επιθυμείτε είμαστε διατεθειμένοι να υπογράψουμε και σχετικό μνημόνιο συνεργασίας.

Λαμβάνοντας υπόψιν την υπάρχουσα μέχρι τώρα νομοθεσία,

Προεδρικό διάταγµα  ΦΕΚ 36/τεύχος Α’/7-2-1989, άρθρο 1,

Νόμος 4235/2014 – ΦΕΚ 32/Α/11-2-2014 Άρθρο 51 Εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμων

Νόμος 4254/2014 (ΦΕΚ Α 85/7-4-2014) ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΣΤ.7: ΑΡΣΗ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ- ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΩΔΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

καταθέτουμε την παρακάτω ενιαία πρόταση επαγγελματικών δικαιωμάτων Επιστημόνων και Τεχνολόγων Τροφίμων & Ποτών, Ανωτάτης Εκπαίδευσης και των τέως τμημάτων Ανώτατης Τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Οι πτυχιούχοι  τμημάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίµων, µε βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις που αποκτούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ασχολούνται – αυτοδύναµα είτε σε συνεργασία µε άλλους επιστήμονες  µε την µελέτη, την έρευνα και την εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τοµείς της Επιστήµης Τροφίµων.

Αναλυτικά:

  • Στη διαδικασία της συντήρησης επεξεργασίας και ποιοτικού ελέγχου  τροφίμων, ποτών και νερού.
  • Της αξιοποίησης των υποπροϊόντων και συμμετέχουν στο βιολογικό καθαρισµό των αποβλήτων των βιομηχανιών τροφίµων με κατεύθυνση τη βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Στην εκπόνηση μελετών ασφάλειας τροφίμων και στον έλεγχο εφαρμογής τους
  • Σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
  • Σε νοσηλευτικά ιδρύματα, παιδικούς και νηπιοβρεφικούς σταθμούς, γηροκομεία, κατασκηνώσεις ξενοδοχειακές μονάδες καθώς και οποιαδήποτε δομή η επιχείρηση δημόσια ή ιδιωτική στην οποία παρέχεται μαζική εστίαση, ως υπεύθυνοι ασφάλειας τροφίμων.

Οι παραπάνω πτυχιούχοι έχουν δικαίωµα να εργαστούν ως στελέχη στον ιδιωτικό και δηµόσιο τοµέα όπως αυτός προσδιορίζεται από τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά, ή ως αυτοαπασχολούµενοι. Τα καθήκοντα που δύναται να έχουν περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται στα ακόλουθα:

1. Στις βιομηχανίες  και βιοτεχνίες στην παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίµων καθώς και στις Υπηρεσίες ελέγχου και διακίνησης των τροφίµων.

2. Στην εµπορία και διακίνηση εξοπλισμού βιομηχανιών και βιοτεχνιών τροφίµων και πρώτων ή πρόσθετων υλών.

3. Ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων ανάλυσης και ελέγχου τροφίµων , ποτών και νερού , σύµφωνα µε τις προϋποθέσεις που χορηγούν τις σχετικές άδειες τα αρµόδια Υπουργεία που έχουν την ευθύνη ελέγχου των εργαστηρίων αυτών.

4. Εκπόνηση ή συµµετοχή στην εκπόνηση µελετών οικονοµοτεχνικής σκοπιµότητας για την ίδρυση ή επέκταση βιομηχανιών τροφίµων.

5. Εκπόνηση ή συμμετοχή στην εκπόνηση µελετών και  επίβλεψη για την κατασκευή ή επέκταση βιομηχανιών τροφίµων.

6.Εκπόνηση ή συµµετοχή στην εκπόνηση µελετών συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων.

7.Εκπροσώπηση στις κατ΄έφεσιν αντιπαραστάσεις,  βάσει των διατάξεων ΚΤΠ

8.Υπηρεσίες τεχνικού ασφαλείας όπως ορίζεται από την εκάστοτε εργατική νομοθεσία

9. Άσκηση καθηκόντων εμπειρογνώμονα σε αγορανομικά δικαστήρια ή άλλα δικαστήρια και σε υπηρεσίες ελέγχου τροφέων για την πιστοποίηση της ποιότητας και καταλληλότητας των τροφίµων.

10. Άσκηση κάθε άλλης δραστηριότητας σε επαγγελµατικά αντικείμενα που θα προκύπτουν από την εξέλιξη της Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων.

Οι πτυχιούχοι τμημάτων µπορούν να εξελίσσονται σε όλο το φάσµα της διοικητικοτεχνικής ιεραρχίας σε βιοµηχανίες και βιοτεχνίες τροφίµων και υπηρεσίες τροφίµων δημόσιες ή ιδιωτικές.

Οι πτυχιούχοι των Τµηµάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων µπορούν να καλύπτουν τις θέσεις υπευθύνων στελεχών στις επιχειρήσεις που προβλέπονται από την εκάστοτε ισχύουσα νοµοθεσία για την λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών.

Η ανακοίνωση της ΠΕΤΕΤ καταλήγει αναφέροντας πως οι ίδιοι ελπίζουν οι παραπάνω προτάσεις να αποτελέσουν μια καλή βάση για έναν υγιή διάλογο που και με τα σχόλια, τις παρατηρήσεις αλλά τις προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών, να εξελιχθούν ως τα εκσυγχρονισμένα δικαιώματα του κλάδου.

Κεντρικά γραφεία Αθήνα: Βερανζέρου 15 & Πατησίων, ΤΚ 10677, τηλ./fax: 210-3800904, e-mail: petetinfo@gmail.com – Λειτουργία κάθε Τρίτη και Τετάρτη 18.00-21.00

Π.Τμ. Β. Ελλάδος: Βασ. Ηρακλείου 28, ΤΚ 54623, Θεσσαλονίκη. Τηλ./fax: 2310-244730. e-mail: petetthes@gmail.com – Λειτουργία κάθε Τετάρτη 19.00-21.00

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο