Οι ξηροί καρποί είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη βακτηρίων
Η Nut Works Canada ανακαλεί ωμά ολόκληρα κελυφωτά φιστίκια της εταιρείας Nut Works λόγω πιθανής μόλυνσης από σαλμονέλα. Σύμφωνα με την Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA), αυτή η ανάκληση προκλήθηκε από τα αποτελέσματα των δοκιμών CFIA.
Συγκεκριμένα ανακλήθηκε προϊόν: Nut Works – Ακατέργαστα ολόκληρα κελυφωτά φιστίκια που πωλούνται σε συσκευασίες των 150 g με κωδικούς παρτιδών 24115063 BB: 24-APR-2025, LOT: 24124013 BB: 3-MAY-2025, LOT: 24150134 BB: 29-MAY-2025, LOT: 241661010-BOT: 241661010 BOT 24178008 BB: 26-JUN-2025, LOT: 24220072 BB: 7-AUG-2025, LOT: 24243022 30-AUG-2025, LOT: 24247163 BB: 3-SEP-28BOT: 3-SEP-28BOT: 15-ΟΚΤ-2025
- Δείτε επίσης: Ανακαλείται -πάλι- οικιακή σπάτουλα λόγω καρκινογόνων ουσιών (φωτογραφία)
- Δείτε επίσης: Lidl Dk: Ανάκληση παγωτού λόγω λάθους που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στους καταναλωτές
Οι καταναλωτές δεν πρέπει να καταναλώνουν, να χρησιμοποιούν, να πωλούν, να σερβίρουν ή να διανέμουν προϊόντα που ανακαλούνται. Τα προϊόντα που ανακλήθηκαν διανεμήθηκαν στο Οντάριο του Καναδά.
- Δείτε επίσης:Νέα ανάκληση γεύματος με κοτόπουλο από τα ράφια των σούπερ μάρκετ λόγω Listeria monocytogenes
Οι ξηροί καρποί, επιρρεπείς στην ανάπτυξη βακτηρίων
Η Salmonella spp και ο Escherichia Coli είναι από τις πιο σημαντικές αιτίες τροφικής δηλητηρίασης από την κατανάλωση ξηρών καρπών. Παρόλο που οι ξηροί καρποί έχουν χαμηλή υγρασία για να υποστηρίξουν ανάπτυξη βακτηρίων (η ενεργότητα του νερού είναι μικρότερη από 0.7), τα εν λόγω βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια, ακόμη και σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σε σχετική έρευνα της Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ιρλανδίας (Food Safety Authority of Ireland) στο 0,3% των προϊόντων που δειγματίστηκαν, ανιχνεύθηκε Salmonella spp και κρίθηκαν ακατάλληλα, ενώ σε άλλο 0,3% μετρήθηκε Escherichia Coli μεγαλύτερο από 100 cfu/g., τιμή «μη ικανοποιητική». (Ο Escherichia Coli δεν είναι παθογόνος, αλλά δείκτης υγιεινής).
Δείτε ακόμη: Ένας θάνατος και τουλάχιστον 15 τραυματισμοί από επικίνδυνο κρεβάτι – Πρόστιμο πάνω από 15 εκ. ευρώ στην εταιρεία
Τα παραπάνω ευρήματα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής κανόνων Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής (GMP) και Ορθής Υγιεινής Πρακτικής (GHP), σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας καθώς επίσης και την εφαρμογή Ορθών Γεωργικών Πρακτικών (GAPs), ώστε να περιοριστεί η επιμόλυνση πριν τη συγκομιδή και κατά τη διάρκεια αυτής.
Κατά την ανάλυση της επικινδυνότητας και τον καθορισμό των κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP), η Salmonella spp και ο Escherichia Coli πρέπει να ληφθούν ως σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Βασικά στάδια στα οποία πρέπει να υπάρξει έλεγχος του μικροβιακού φορτιού είναι ο καθαρισμός και η ξήρανση. Και κατά την ανασυσκευασία των ξηρών καρπών είναι απαραίτητη η εφαρμογή κανόνων Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής (GMP) και Ορθής Υγιεινής Πρακτικής (GHP). Ο σύνδεσμος κατασκευαστών παντοπωλών των ΗΠΑ έχει εκδώσει οδηγό για την ασφαλή επεξεργασία των ξηρών καρπών (Grocery Manufacturers Association- Industry Handbook for Sale Processing Nuts).
Σχετικά με τις λοιμώξεις από σαλμονέλα
Τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με βακτήρια σαλμονέλας συνήθως δεν φαίνονται, δεν μυρίζουν ή δεν έχουν γεύση αλλοιωμένα. Οποιοσδήποτε μπορεί να αρρωστήσει με λοίμωξη από σαλμονέλα. Τα βρέφη, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εύθραυστο, σύμφωνα με το CDC.
Όποιος έχει φάει οποιοδήποτε από το προϊόν που ανακαλείται και έχει αναπτύξει συμπτώματα μόλυνσης από σαλμονέλα θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Οι άρρωστοι θα πρέπει να ενημερώνουν τους γιατρούς τους για την πιθανή έκθεση στα βακτήρια της σαλμονέλας επειδή είναι απαραίτητες ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση της σαλμονέλωσης. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα μπορεί να μιμούνται άλλες ασθένειες, οδηγώντας συχνά σε λανθασμένη διάγνωση.
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό εντός 12 έως 72 ωρών μετά την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού. Διαφορετικά, οι υγιείς ενήλικες είναι συνήθως άρρωστοι για τέσσερις έως επτά ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η διάρροια μπορεί να είναι τόσο σοβαρή ώστε οι ασθενείς να χρειάζονται νοσηλεία.
Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ασθενείς με καρκίνο, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια και σοβαρές, μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.
Μερικοί άνθρωποι μολύνονται χωρίς να αρρωσταίνουν ή να παρουσιάζουν συμπτώματα. Ωστόσο, μπορεί να εξακολουθούν να μεταδίδουν τις λοιμώξεις σε άλλους.