Ανάκληση από την αγορά Γαλλίας και Ιταλίας ζυμαρικών μολυσμένων με τον παθογόνο μικροοργανισμό salmonella.
Οι Γαλλικές αρχές ενημέρωσαν σήμερα την Ιταλία μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) για σοβαρό κίνδυνο από noodles. Τα ζυμαρικά είναι μολυσμένα με τον παθογόνο μικροοργανισμό σαλμονέλα και έχουν ήδη ανακληθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου, από τα γαλλικά σουπερμάρκετ Leclerc Intermarché Cooperative U Colruytκαι σήμερα ανακλήθηκαν και από την Ιταλική αγορά.
Σύμφωνα με μελέτη οι πιθανοί μικροβιολογικοί κίνδυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων που συνδέονται
στα προϊόντα ξηρών ζυμαρικών περιλαμβάνουν Salmonella enterica και παθογόνο Escherichia coli. Αυτά τα δύο παθογόνα είναι επικίνδυνα λόγω της ικανότητάς τους να προκαλούν ασθένειες με πολύ χαμηλές μολυσματικές δόσεις και να επιβιώνουν σε χαμηλής υδατικής δραστικότητας προϊόντων για παρατεταμένες περιόδους. Παρόλο που τα ξηρά προϊόντα ζυμαρικών δεν έχουν εμπλακεί άμεσα σε οποιαδήποτε τροφιμογενή νοσήματα, τα κρούσματα και οι ανακλήσεις που σχετίζονται με το αλεύρι, σημαντικό συστατικό ζυμαρικών, ή παρόμοια προϊόντα χαμηλής υγρασίας έχουν αναφερθεί. Ωστόσο οι διαδικασίες μαγειρέματος είναι ικανές να μετριάσουν τις μικροβιολογικές επιπτώσεις και τους κινδύνους ασφάλειας τροφίμων που συνδέονται με τα ξηρά ζυμαρικά.
Πρόκειται για τα Noodles Suzi Wan Nested Noodles 250gμε ημερομηνία Best Before μεταξύ 02/07/2027 και 02/09/2027.
Η τροφική δηλητηρίαση που προκαλείται από σαλμονέλα έχει ως αποτέλεσμα γαστρεντερικές διαταραχές, (διάρροια, εμετός), συχνά συνοδευόμενες από πυρετό και πονοκεφάλους, οι οποίες γενικά εμφανίζονται 6 έως 72 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι πιο έντονα σε μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και ηλικιωμένους.
Οι αρχές συμβούλεψαν όποιον έχει καταναλώσει τα προϊόντα αυτά και εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα να συμβουλευτεί τον παθολόγο του και να τον ενημερώσει για την κατανάλωσή τους. Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα εντός 7 ημέρων μετά την κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων, δεν χρειάζεται να ανησυχεί ή να συμβουλευτεί γιατρό.
*Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.