Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
18.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σε απόγνωση οι οικογένειες με αλλεργικά μέλη – Η ακρίβεια επηρεάζει ΚΑΙ τις αλλεργίες

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΣε απόγνωση οι οικογένειες με αλλεργικά μέλη - Η ακρίβεια επηρεάζει ΚΑΙ τις αλλεργίες
spot_img

Οι αλλεργίες πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ωστόσο οι αυξήσεις στις λιανικές τιμές των τροφίμων δεν εξαιρούν κανέναν από την εξίσωση, κάνοντας την προσαρμογή σε αυτές αναπόφευκτη για πολλά νοικοκυριά με αλλεργικά μέλη.

Όλες οι οικογένειες επωμίζονται τα βάρη του πληθωρισμού, καθώς οι τιμές των τροφίμων στα σουπερμάρκετ αυξάνονται ιλιγγιωδώς. Αλλά τι γίνεται με τις οικογένειες, των οποίων τα μέλη είναι αλλεργικά σε πολλά συστατικά συμβατικών τροφών, όπως είναι η γλουτένη ή τα γαλακτοκομικά από ζώα; Αυτές οι οικογένειες αναγκαστικά πρέπει να συμβιβαστούν με τα νέα υψηλά κόστη, καθώς οι εναλλακτικές τους, αν και υπερβολικά ακριβές πια, είναι πολύ περιορισμένες. Και επειδή οι αλλεργίες επηρεάζουν, συνήθως, περισσότερο τα παιδιά, οι περικοπές σε αυτά τα προϊόντα είναι σχεδόν αδύνατες.

Σύμφωνα με τον Independent, περίπου 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν με τροφικές αλλεργίες.  Έρευνα από το The Allergy Team (Ομάδα Αλλεργιών) , μια διαδικτυακή κοινότητα που υποστηρίζει οικογένειες που ζουν με τροφικές αλλεργίες, διαπίστωσε ότι το κόστος για τα τρόφιμα χωρίς αλλεργιογόνα έχει αυξηθεί ταχύτερα από το μέσο όρο σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, με υψηλές προσαυξήσεις σε κοινά προϊόντα, όπως εναλλακτικά γάλατα και ψωμί χωρίς γλουτένη.

Οι ίδιες οι εναλλακτικές σε τρόφιμα, βέβαια, αν και ήδη περιορισμένες, έχουν συρρικνωθεί περισσότερο εξαιτίας του Brexit και τις αλλαγές σε ορισμένα συστατικά που έχει επιφέρει αυτό. Οπότε πολλές οικογένειες, φτιάχνουν υποαλλεργικά σνακ από την αρχή, επωμιζόμενες και το αυξημένο κόστος του ρεύματος.

Αλλά, αυτό δεν είναι εφικτό σε βασικά είδη που δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό τραπέζι καμίας οικογένειας, όπως ζυμαρικά, ψωμί ή αλεύρι χωρίς γλουτένη, τα οποία έχουν σημειώσει αυξήσεις ως και 2 ευρώ, γράφει ο Independent. Επιπρόσθετες αυξήσεις που έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητές στο πορτοφόλι των οικογενειών με αλλεργικά μέλη είναι αυτές των προϊόντων με βάση τη σόγια, όπως το γάλα σόγιας, η οποία είναι σε έλλειψη εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αλλά, επειδή το γάλα είναι σημαντικό για την ανάπτυξη των παιδιών, οι γονείς αναγκάζονται να βρουν τρόπο να αντέξουν και αυτό το κόστος.

Η Ομάδα Αλλεργιών άρχισε να παρακολουθεί το κόστος των προϊόντων αλλεργίας από τον Ιανουάριο, αφού μέλη της κοινότητας άρχισαν να γράφουν εκφράζοντας την ανησυχία τους. Μια έρευνα σε 140 οικογένειες ανέδειξε πως το εκπληκτικό ποσοστό του 90% περιέγραψαν τις αγορές τροφίμων ως αρνητική εμπειρία και ότι οι τροφικές αλλεργίες υπαγόρευαν το πού θα ψωνίσουν. Η Sarah Knight, ιδρύτρια της Ομάδας και γονέας παιδιών με αλλεργίες αναφέρει πόσο έχει κοστίσει στην ίδια η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, φέρνοντας ως παράδειγμα την προσωπική της εμπειρία από τα ψώνια της, αναγκασμένη να ξοδέψει περίπου 16 ευρώ την εβδομάδα σε γάλα χωρίς γαλακτοκομικά.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα