Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Σκληρά” μέτρα για την πανώλη αιγοπροβάτων – Κρούσματα και σε νέες περιοχές – Σύσκεψη στην περιφέρεια Κρήτης

ΑρχικήΝέαΑγρότες"Σκληρά" μέτρα για την πανώλη αιγοπροβάτων - Κρούσματα και σε νέες περιοχές - Σύσκεψη στην περιφέρεια Κρήτης
spot_img

Τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι ευχάριστα για κανένα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος.

Σε 35 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών μετά και από νέα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιούνται από τα αρμόδια συνεργασία του ΥΠΑΑΤ. Σύμφωνα με στοιχεία από το ΥΠΑΑΤ, νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε κτηνοτροφικές μονάδες στο Βαρθολομιό και στη Νεμούντα της Ηλείας και στη Βόνιτσα.

Αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα των δειγμάτων από κτηνοτροφική μονάδα της Κομοτηνής, με τις πρώτες κλινικές ενδείξεις να είναι θετικές.

Μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί κρούσματα σε 35 εκτροφές σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ζώα που έχουν θανατωθεί έως τώρα ανέρχονται σε 13 χιλιάδες, αλλά όπως είναι λογικό ο συγκεκριμένος αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.

Εντωμεταξύ σύσκεψη στην περιφέρεια Κρήτης πραγματοποιείται υπό τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο, σχετικά με την εμφάνιση της νόσου πανώλης μικρών μηρυκαστικών στην Κρήτη.

Όπως ανέφερε ο κ. Στρατάκος “από το εργαστήριο αναφοράς της Αθήνας, ενημερωθήκαμε ότι τα δείγματα που είχαμε λάβει από την Κρήτη νοτίως του Ηρακλείου είναι θετικά, και ήρθαμε σε επικοινωνία άμεση με τον περιφερειάρχη έτσι ώστε να δούμε πώς θα μπορέσουμε να δράσουμε ουσιαστικά και να εφαρμόσουμε, όλα όσα περιγράφονται στον ευρωπαϊκό κανονισμό για τις εκριζώσεις των νόσων, ειδικότερα της πανώλης”.

Κύρια και πρώτη ενέργεια, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, είναι η δημιουργία ζωνών προστασίας “…και να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι όποιες απαγορεύσεις και όποια μέτρα περιγράφονται στον ευρωπαϊκό κανονισμό, θα τηρηθούν”, είπε ο κ. Στρατάκος κάνοντας λόγο για προηγούμενες περιπτώσεις στην Ελλάδα ζωονόσων, όπου η εμπειρία έχει δείξει “…ότι όποτε είχαμε να αντιμετωπίσουμε ζωονόσους η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων, έχει αποδώσει και αυτό έχει καταγραφεί σε διάφορα περιστατικά και μπορέσαμε, σε μικρό χρονικό διάστημα να εκριζώσαμε τις νόσους”.

Όπως τόνισε, εμπειρία υπάρχει “…το ζήτημα είναι όμως να υπάρχει και η συνεργασία και σε αυτό το κομμάτι κάνω παράκληση να συνεργαστούν οι κτηνοτρόφοι μας, οι άνθρωποι που ουσιαστικά είναι πρωταγωνιστές του πεδίου, έτσι ώστε να υπάρχει γρήγορη πληροφόρηση, ενημέρωση των αρχών, πέρα από τις όποιες κλινικές και κτηνιατρικές διαπιστώσεις και ευρήματα”.

Ζήτησε από τους κτηνοτρόφους, αν δουν το οποιοδήποτε, σύμπτωμα στο κοπάδι τους, οτιδήποτε ασυνήθιστο που αντιληφθούν, να έρθουν σε επικοινωνία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης άμεσα, “ώστε να μπορέσουμε να πάμε στο πεδίο, να κάνουμε την εξέταση να πάρουμε τα δείγματα. Θερμή παράκληση για συνεργασία με τους ανθρώπους της παραγωγής, με τους κτηνοτρόφους, διότι αυτή τη στιγμή, δεν είναι μία μάχη με τον ιό είναι μία μάχη και με το χρόνο. Και επειδή η ιχνηλάτηση που κάναμε μας οδήγησε στην Κρήτη, και δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν, πρέπει να συνεργαστούμε”. Κατά τον κ. Γραφάκο, “θεωρούμε πως είναι νωρίς, αν το προλάβουμε με τη συνεργασία όλων θα μπορέσουμε να βγούμε νικητές και στην Κρήτη, όπως έχουμε κάνει και σε άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας. Οι κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να διστάσουν να μας ενημερώσουν αμέσως, είναι πολύ κρίσιμο τώρα που είναι νωρίς, τώρα να δράσουμε, τώρα να μπούμε στο πεδίο, τώρα να αναλάβουμε τα μέτρα του κανονισμού για να μπορέσουμε να βγούμε νικητές. Διότι αν δεν το καταφέρουμε, τα προβλήματα θα είναι πολλαπλά, θα είναι περισσότερα από αυτά που βλέπουμε τώρα”.

Έκανε λόγο για τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί εξηγώντας ότι: “…έχουμε αντιληφθεί ότι παίρνουμε σκληρά μέτρα δεν είναι ευχάριστο για κανέναν, αλλά είναι χρήσιμο την πρώτη ή την δεύτερη εβδομάδα να μπούμε στο πεδίο, να περιορίσουμε την εξάπλωση της νόσου και να καταφέρουμε την ολοκληρωτική εκρίζωση της”.

Όπως είπε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, υπήρξε ενημέρωση και συνεργασία με τις υπηρεσίες και το υπουργείο από την πρώτη στιγμή, “…ενημερωθήκαμε για το πρόβλημα

που εμφανίστηκε στο νησί μας, υπήρξε άριστη συνεργασία με το υπουργείο και τον κύριο Στρατάκο και τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες μας για να μπορούμε να δούμε και να εφαρμόσουμε, την επιθετική πολιτική, να καταπολεμήσουμε όσο γίνεται πιο σύντομα το πρόβλημα που έχει προκύψει”.

ΟΙ υπηρεσίες της Περιφέρειας στο νησί έδρασαν πολύ γρήγορα με την καθοδήγηση του υπουργείου και δίνουμε καθημερινή μάχη για να μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα”. Όπως χαρακτηριστικά είπε, ως Περιφέρεια πρέπει να υπάρξει σωστή και γρήγορη διαχείριση σε αυτό το κρίσιμο θέμα που υπάρχει με την πανώλη . Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι: “…από

την πλευρά της Περιφέρειας ακολουθώντας οδηγίες και το πρωτόκολλο που ορίζεται από τον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό κανονισμό, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα ακολουθήσουμε αυτό το πρωτόκολλο που υπάρχει, αν θέλουμε να σώσουμε την κτηνοτροφία της Κρήτης και δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Είναι θέση της Περιφέρειας ότι θα προχωρήσουμε πάνω στις οδηγίες και στο πρωτόκολλο χωρίς καμία οπισθοδρόμηση διότι πρέπει να λύσουμε ένα πρόβλημα που μας αφορά πλέον όλους. Όλοι μαζί κτηνοτρόφοι, υπηρεσίες, υπουργείο, και όσο το δυνατό

συντομότερα για να βγει το καλύτερο αποτέλεσμα¨.

Το πρωί όπως δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό ο οποίος του εξέφρασε την αγωνία του τονίζοντας του πως πρέπει να “…προχωρήσουμε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που δίδονται”. Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Θεσσαλίας και να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω”.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν και οι αντιπεριφερειάρχες των περιφερειακών ενοτήτων του νησιού, αρμόδιοι των κτηνιατρικών διευθύνσεων καθώς και εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ και κτηνοτρόφων.

Νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας είχε παρουσιάσει πέντε μέτρα για την αντιμετώπιση της πανώλης.

Ειδικότερα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

1. Επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα μεταφοράς και σφαγής ζώων που λήγουν την ερχόμενη Κυριακή, για μια επιπλέον εβδομάδα.

2. Με επιστολή προς τους υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών του Σεπτεμβρίου, αφενός για την κοινή λήψη μέτρων προστασίας του ζωικού μας κεφαλαίου, όσο και για να εξετασθούν πρόσθετες δυνατές λύσεις απέναντι στο ζήτημα των οικονομικών συνεπειών της πανώλης.

3. Με ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ενεργοποιηθούν δύο (2) επί πλέον κτηνιατρικά εργαστήρια που θα συμβάλουν στις αναλύσεις των δειγμάτων δεδομένης και της αύξησης των περιφερειών που έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα.

4. Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την ανάλυση της επιδημιολογικής μελέτης και τον εντοπισμό των παραλείψεων ή έκνομων πράξεων που οδήγησαν στην έξαρση της νόσου. Τα αποτελέσματα της επιτροπής θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Λάρισας που έχει ξεκινήσει προανάκριση, ώστε, εάν προκύψουν ευθύνες να αποδοθούν.

5. Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης περιορισμού και εκρίζωσης της πανώλης θα γίνει εκ νέου σχεδιασμός όλου του μοντέλου λειτουργίας της κτηνοτροφίας. Θα αναζητηθούν όλοι οι μέθοδοι και τρόποι ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα οργανικά κενά των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας και θα ανασχεδιαστεί το μοντέλο ώστε να περιορισθούν οι πιθανότητες επανάληψης ανάλογων φαινομένων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο