Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σουηδία: Βρέθηκαν κρούσματα Shigella που σχετίζονται με ταξίδια στο Πράσινο Ακρωτήρι

ΑρχικήΝέαΣουηδία: Βρέθηκαν κρούσματα Shigella που σχετίζονται με ταξίδια στο Πράσινο Ακρωτήρι
spot_img

Η Σουηδία είναι η 7η χώρα που βρέθηκε με κρούσματα Shigella που συνδέονται με ταξίδια στο Πράσινο Ακρωτήρι.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, έχει αναφερθεί στη Σουηδία μια αύξηση στις μολύνσεις με το βακτήριο Shigella, οι οποίες συνδέονται με ταξίδια στο Πράσινο Ακρωτήριο της Αφρικής, δήλωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας (Folkhälsomyndigheten).

Ασθενείς με Shigella έχουν επίσης βρεθεί στην Ολλανδία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Οκτώβριο του 2022, καταγράφηκαν 55 κρούσματα, αναφέρει το Food Safety News.

Στη Σουηδία, η οποία είναι η τελευταία χώρα επί του παρόντος που συνδέεται με το ξέσπασμα, έχουν εντοπιστεί ως τώρα 30 κρούσματα. Από την ανάλυση 11 βακτηριακών απομονώσεων, οι 9 περιπτώσεις είναι είναι ο τύπος του παθογόνου Shigella sonnei και δύο είναι Shigella boydii. Έχουν επίσης σημειωθεί λοιμώξεις από άλλα παθογόνα, όπως E. coli, Campylobacter, Cryptosporidium και Giardia.

Εικάζεται ότι η μόλυνση με Shigella που συνδέεται με ταξίδια στο Πράσινο Ακρωτήριο ήταν ένα αποτέλεσμα μόλυνσης μέσω τροφής ή νερού.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθούν την κατάσταση.

Τα βακτήρια Shigella προκαλούν μια λοίμωξη που ονομάζεται σιγκέλλωση. Η σιγκέλλωση παρουσιάζει συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, όπως διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι, τα οποία ξεκινούν μερικές ημέρες μετά τη μόλυνση και διαρκούν μια εβδομάδα. 

Άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει μπορεί να εκτεθούν στα βακτήρια μέσω μολυσμένων τροφίμων, νερού ή επιφανειών. Όσοι έχουν λοίμωξη από Shigella μπορούν να τη μεταδώσουν σε άλλους για αρκετές εβδομάδες, για αυτό και πρέπει να απολυμαίνουν συχνά τα χέρια τους για να ελέγξουν τη μετάδοση. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα