Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συμπληρώματα διατροφής: Τι πρέπει να προσέχετε

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυμπληρώματα διατροφής: Τι πρέπει να προσέχετε
spot_img

Συμβουλές προς τους καταναλωτές, για την υπεύθυνη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. 

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο συμπλήρωμα για ομάδες πληθυσμού με ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Όμως όποιος αγοράζει συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να προσέξει μερικά σημαντικά σημεία, ειδικά όταν ψωνίζει μέσω Διαδικτύου. Σχετική πληροφόρηση και ενημέρωση προς τους καταναλωτές σχτικά με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής έχει δημοσιεύσει και ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ και την Εγκύκλιο 55220-22/07/2009 τα συμπληρώματα διατροφής δεν επιτρέπεται να έχουν ή να προβάλλουν προληπτικές ή θεραπευτικές ενδείξεις, που προσιδιδιάζουν μόνο σε φάρμακα. Η ύπαρξη συστατικών φυτικής προέλευσης ή βιταμινών ή άλλων ουσιών, σε συμπλήρωμα διατροφής δεν το καθιστούν αυτοδικαίως «φυσικό και ακίνδυνο» προϊόν. Εάν το προϊόν περιέχει δραστική ουσία φυτικής προέλευσης δεν αποτελεί συμπλήρωμα διατροφής, αλλά φάρμακο, το οποίο δύναται να κυκλοφορήσει νόμιμα, μόνο κατόπιν άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου.

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υπόκεινται σε έγκριση, δηλαδή προηγούμενη αξιολόγηση και αδειοδότηση, αλλά σε γνωστοποίηση και κατασταλτικό έλεγχο. Οποιαδήποτε αναφορά εμφανίζει το προϊόν ως «εγκεκριμένο» από τον ΕΟΦ είναι μη νόμιμη και παραπλανητική. Αντίθετα, απαιτείται η αναγραφή, σε κάθε διαφήμιση, του αριθμού γνωστοποίησης στον ΕΟΦ. Απαγορεύεται η χρήση συμβόλων όπως CE, EU και οποιωνδήποτε άλλων σημείων που δημιουργούν στον μέσο καταναλωτή την εντύπωση ότι πιστοποιούν την «αποτελεσματικότητα», «ποιότητα», «ασφάλεια» κλπ. του προϊόντος. Τέτοια σύμβολα χαρακτηρίζουν άλλης κατηγορίας προϊόντα, για άλλες χρήσεις και δεν προβλέπονται για τα συμπληρώματα διατροφής.

Γενικά ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι κανένα συμπλήρωμα δεν μπορεί να υποκαταστήσει μία ενδεδειγμένη και ισορροπημένη διατροφή, αλλά να την συμπληρώνει.  Τα υγιή άτομα που ακολουθούν μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή, δεν χρειάζονται κανένα συμπλήρωμα διατροφής. Ωστόσο, για ορισμένες ομάδες πληθυσμού που δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη D, ασβέστιο, φολικό οξύ ή ιώδιο μέσω της διατροφής τους, μπορεί να είναι χρήσιμα τα συμπληρώματα διατροφής με σκευάσματα βιταμινών ή μετάλλων.

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα

Τα συμπληρώματα διατροφής συνήθως πωλούνται ως κάψουλες, παστίλιες ή υγρές αμπούλες. Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές μοιάζουν με φάρμακα. Σε αντίθεση με τα φάρμακα, τα συμπληρώματα διατροφής ως τροφή δεν είναι κατάλληλα για τη θεραπεία ασθενειών. Αυτό σημαίνει επίσης ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορούν ούτε να παρουσιάζονται σαν φάρμακα ούτε να διαφημίζονται με ισχυρισμούς που στοχεύουν στην ανακούφιση, την εξάλειψη ή την πρόληψη ασθενειών.

Αυτό είναι που πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε συμπληρώματα διατροφής

Εάν θέλετε να πάρετε συμπληρώματα διατροφής, θα πρέπει να μάθετε για τα “άγνωστα” συστατικά που περιέχουν πριν τα αγοράσετε. Θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με μη ρεαλιστικές υποσχέσεις επιτυχίας καθώς και με ασαφείς συστάσεις κατανάλωσης. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη πιθανές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα. Θα πρέπει επομένως να ζητήσετε επαγγελματική συμβουλή από γιατρό ή φαρμακοποιό πριν αγοράσετε συμπληρώματα διατροφής.

Επειδή η αγορά συμπληρωμάτων διατροφής αναπτύσσεται ραγδαία έχει γίνει στόχος για πρακτικές νοθείας, με ορισμένους παρασκευαστές να προσθέτουν παράνομα φαρμακευτικά προϊόντα σε συμπληρώματα διατροφής φυτικής προέλευσης (PFS) για να ενισχύσουν τα αποτελέσματά τους. Ο ΕΟΦ τα τελευταία χρόνια εκδίδει ανακοινώσεις για νοθευμένα συμπληρώματα με την τελευταία να έγινε στα τέλη Φεβρουαρίου οπότε εξέδωσε τρεις επείγουσες προειδοποιήσεις προς τους καταναλωτές για μη εγκεκριμένα και πιθανώς επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής που περιείχαν, μη εγκεκριμένες φαρμακευτικές δραστικές ουσίες. 

Να είστε προσεκτικοί με προϊόντα που πωλούνται αποκλειστικά στο Διαδίκτυο. Αυτό ισχύει επίσης για «αναφορές εμπειρίας» από φόρουμ συζητήσεων και αίθουσες συνομιλίας, καθώς συχνά αποδεικνύεται ότι είναι συγκαλυμμένες διαφημίσεις. Όποιος αγοράζει συμπληρώματα διατροφής από διαδικτυακούς λιανοπωλητές θα πρέπει να το κάνει μόνο από παρόχους που είναι εγγεγραμμένοι στην τοπική αρχή ελέγχου τροφίμων. 

Ο κατασκευαστής, ο έμπορος ή ο εισαγωγέας ενός συμπληρώματος διατροφής είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι είναι ασφαλές, ότι συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και ότι οι καταναλωτές δεν παραπλανούνται από την παρουσίαση και τη διαφήμισή του. Εάν κυκλοφορήσει ένα νέο προϊόν στην αγορά, πρέπει να είναι γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ.

Μέχρι σήμερα, οι βιταμίνες και τα μέταλλα έχουν ρυθμιστεί ειδικά ως επιτρεπόμενα συστατικά σε συμπληρώματα διατροφής. Με λίγες εξαιρέσεις, δεν υπάρχουν τέτοιοι κανονισμοί για όλες τις άλλες ουσίες, όπως φυτά ή φυτικά εκχυλίσματα. Συνεπώς θα πρέπει γενικά οι καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και επιφυλακτικοί και καλό θα είναι να ρωτήσουν τον γιατρό τους πριν καταφύγουν σε οποιοδήποτε συμπλήρωμα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα