Για ξένο σώμα σε μαρμελάδα ενημερώθηκαν τρεις χώρες μέσω του RASFF.
Οι αρχές της Γαλλίας ενημέρωσαν μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος ταχείας Ειδοποίησης RASFF, την Πορτογαλία και την Ελβετία για δυνητικό κίνδυνο από μαρμελάδα λόγω ξένου σώματος. Μέσα στην μαρμελάδα βρέθηκαν κομμάτια πλαστικού και το εύρημα διαπιστώθηκε μετά από καταγγελία καταναλωτή.
Η Αρχή ασφάλειας τροφίμων της Γαλλίας ενημέρωσε το ευρύ κοινό για την ανάκληση της μαρμελάδας σύκο BIO POUR TOUS της RELAIS VERT που πωλείται σε γυάλινο βάζο με καπάκι με με χαρακτηριστικά GTIN 3760295171393 – G303A και με ημερομηνία Best Before 30/10/2027
Λόγω του κινδύνου τραυματισμού/ανεπιθύμητων ενεργειών μετά την κατάποση αυτού του προϊόντος, ως προφύλαξη συνιστάται στους καταναλωτές που έχουν τα προϊόντα που ανήκουν στην παραπάνω παρτίδα να μην τα καταναλώνουν.
Ξένα υλικά είναι υπεύθυνα για περίπου μία στις δέκα ανακλήσεις τροφίμων, με τα πλαστικά θραύσματα να είναι το πιο κοινό ξένο σώμα που έχει καταγραφεί. Ο κίνδυνος από την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν πλαστικά κομμάτια είναι σοβαρός διότι μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση, πνιγμό ή τραυματισμό. Τα πλαστικά θραύσματα μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα κατά της διάρκεια της παραγωγής τους στις μονάδες επεξεργασίας και παραγωγής τροφίμων από πολλές πηγές, όπως ορισμένα υλικά συσκευασίας, εργαλεία χειρός, εξοπλισμό, γάντια, ζώνες κατάψυξης και πλαστικούς ιμάντες. Γενικότερα ξένα υλικά μπορούν να εισέλθουν στο εργοστάσιο επεξεργασίας τροφίμων και ως μέρος των πρώτων υλών όπως κουκούτσια φρούτων, κόκαλα ή μολυντές όπως πέτρες, έντομα, χώμα, κόκκοι ή κομμάτια εξοπλισμού συγκομιδής.
Δείτε ακόμη: Bαρύ πρόστιμο 611 εκατ. ευρώ στους 10 πιο γνωστούς κατασκευαστές οικιακών συσκευών για δημιουργία καρτέλ
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.