ΑρχικήΝέαΟικιακές συσκευές: €611 εκατομμύρια στις 10 πιο δημοφιλείς μάρκες για δημιουργία καρτέλ ...

Οικιακές συσκευές: €611 εκατομμύρια στις 10 πιο δημοφιλείς μάρκες για δημιουργία καρτέλ  στις τιμές!

3 λεπτά ανάγνωσης

Ακόμα και πωλητές απειλήθηκαν για να μην κατεβάσουν τις τιμές!

Η Αρχή Ανταγωνισμού στη Γαλλία επέβαλε συνολικό πρόστιμο 611 εκατ. ευρώ σε 10 γνωστούς κατασκευαστές οικιακών συσκευών και δύο διανομείς, για συμφωνία με στόχο τη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, την ώρα που οι πωλήσεις στο Διαδίκτυο αυξάνονταν.

- Advertisement -

Η αύξηση των πωλήσεων οικιακών συσκευών μέσω του Διαδικτύου θα μπορούσε να ωφελήσει τους καταναλωτές μειώνοντας τις τιμές των προϊόντων. Ωστόσο, οι κατασκευαστές, οι προμηθευτές και οι διανομείς, διαισθανόμενοι τον κίνδυνο, κανόνισαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος! Όπως αναφέρει η Αρχή Ανταγωνισμού συμφώνησαν, μεταξύ Φεβρουαρίου 2007 και Δεκεμβρίου 2014, να διατηρήσουν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα και να επιβραδύνουν την εμφάνιση νέων παικτών στην αγορά που θα αύξανε τον ανταγωνισμό.

Οι 10 κατασκευαστές οικιακών συσκευών που καταδικάστηκα είναι : BSH (η οποία εμπορεύεται τις μάρκες Bosch, Siemens, PitsosGaggenau και Neff στην ελληνική αγορά), Indesit, Candy Hoover, Eberhardt, Whirlpool, Electrolux, LG, Miele, Seb και Smeg και τους 2 διανομείς Boulanger και Darty.  

- Advertisement -

Κάθετη συμφωνία

Ήδη το 2018, ο κλάδος είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο 189 εκατομμυρίων ευρώ για μια «οριζόντια» συμφωνία, δηλαδή μεταξύ κατασκευαστών, να επιβληθούν αυξήσεις τιμών στους διανομείς. Αυτή τη φορά, τιμωρούνται για μια «κάθετη» συμφωνία μεταξύ κατασκευαστών και διανομέων, στοχευμένη για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα, οι πρώτοι κοινοποίησαν στους δεύτερους «συνιστώμενες τιμές πώλησης» και στη συνέχεια παρακολούθησαν, χρησιμοποιώντας εργαλεία συλλογής τιμών, ότι εφαρμόζονταν σωστά. Μάλιστα, οι πωλητές απειλήθηκαν ότι θα σταματήσει η προμήθεια με τη χρήση υπονοούμενων: ​​«Αν θέλετε να λάβετε το προϊόν, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε…»· «Υπάρχει ένα νέο προϊόν που μόλις κυκλοφόρησε, αν το θέλετε…» , όπως υπογραμμίζει η Αρχή Ανταγωνισμού.

Διατηρήστε τεχνητά υψηλές τιμές

Από την πλευρά τους, οι διανομείς οικιακών συσκευών, Darty και Boulanger, έχοντας επίσης συμφέρον να περιορίσουν τον ανταγωνισμό από τους πωλητές του Διαδικτύου, παρακολουθούσαν τις τιμές που χρεώνονταν αλλού και ανέφεραν τις διαφορές στους κατασκευαστές, ενθαρρύνοντάς τους να ενεργήσουν για να τις μειώσουν.

- Advertisement -

Έτσι, «αποτρέποντας τους διανομείς οικιακών συσκευών από το να πωλούν τα προϊόντα τους σε ανταγωνιστικές τιμές, οι τιμωρούμενοι κατασκευαστές και διανομείς έχουν, μέσω των πρακτικών τους, ζημιώσει τους καταναλωτές», καταλήγει η Αρχή .

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων: Οι “30 Εντολές” που μπορούν να αποτρέψουν μια τροφική δηλητηρίαση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, το cibum συγκεντρώνει 30 πρακτικές οδηγίες που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση των τροφιμογενών περιστατικών και στην προστασία της δημόσιας υγείας

Παρθένο ελαιόλαδο: Ελλάδα και Γαλλία στις χώρες με ευρήματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την EFSA

Αυξημένα τα ευρήματα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο παρθένο ελαιόλαδο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων

Ελλάδα: Ποιος φταίει για την ακρίβεια στα τρόφιμα; Τι απαντούν οι εκπρόσωποι του κλάδου

Η βιομηχανία και το λιανεμπόριο αποδίδουν τις ανατιμήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, τις διεθνείς πιέσεις και τις αυξήσεις στα νωπά προϊόντα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί υπερβολικών κερδών