Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συνεχίζεται η μείωση της χρήσης ακτινοβολίας στα τρόφιμα στην ΕΕ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυνεχίζεται η μείωση της χρήσης ακτινοβολίας στα τρόφιμα στην ΕΕ
spot_img

Περιορισμένη παραμένει η χρήση της ακτινοβόλησης τροφίμων παρά τις διαβεβαιώσεις περί ασφάλειας.

  • Νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει πως η βιομηχανία τροφίμων και οι καταναλωτές εξακολουθούν να μην αποδέχονται αυτή τη μέθοδο για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η χρήση ακτινοβολίας τροφίμων στην Ευρώπη συνέχισε να μειώνεται, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα και καλύπτει την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Αν και η ακτινοβόληση τροφίμων δεν έχει καμία σχέση με τη ραδιενεργή μόλυνση των τροφίμων που προκύπτει από διαρροή ή ατύχημα και γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA διαπίστωσε ότι είναι αποτελεσματική στην ασφάλεια τροφίμων, δεν είναι ακόμα αποδεκτή από τους καταναλωτές οι οποίοι δεν προτιμούν την αγορά τροφίμων με ετικέτα «ακτινοβολημένο» ή «επεξεργασμένο με ιοντίζουσα ακτινοβολία». 

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι η επεξεργασία των τροφίμων από έναν ορισμένο τύπο ενέργειας ακτινοβολίας που είναι γνωστή ως ιονίζουσα ακτινοβολία.  Η ακτινοβόληση χρησιμοποιείται για τη θανάτωση παθογόνων βακτηρίων (όπως Salmonella, Campylobacter και E. coli) που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση και για την εξάλειψη επιβλαβών οργανισμών, όπως έντομα και άλλα παράσιτα. Χρησιμοποιείται επίσης για να καθυστερήσει την ωρίμανση των καρπών, για να σταματήσει τη βλάστηση των λαχανικών (όπως τα κρεμμύδια και τις πατάτες) και γενικά για την παράταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων. Η ακτινοβόληση των τροφίμων δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον σωστό χειρισμό των τροφίμων. Τα ακτινοβολημένα τρόφιμα εξακολουθούν να απαιτούν κατάλληλη ψύξη και μαγείρεμα πριν καταναλωθούν όταν είναι απαραίτητο.

13 κράτη μέλη μαζί με τη Νορβηγία διαθέτουν 22 εγκαταστάσεις ακτινοβόλησης αλλά μόνο 10 λειτουργούν. 5,029,1 τόνοι ( μείωση – 35,8 % σε σύγκριση με το 2018 -2019 ) προϊόντων υποβλήθηκαν σε επεξεργασία και τα κύρια προϊόντα είναι «βατραχοπόδαρα» (76 .4 % ), «Πουλερικά» (11.9 %) και «Αρωματικά βότανα, μπαχαρικά και καρυκεύματα λαχανικών αρωματικών βοτάνων» (11,6 %). Η επεξεργασία πραγματοποιήθηκε κυρίως στο Βέλγιο, το οποίο επεξεργάστηκε το 83% των ακτινοβολημένων τροφίμων της ΕΕ.

Από το σύνολο των 7.667 δειγμάτων που αναλύθηκαν, τα 66 δεν συμμορφώθηκαν (0,9%) και τα 80 (1%) έδωσαν ασαφή αποτελέσματα. Η μη συμμόρφωση που παρατηρήθηκε ήταν κυρίως λανθασμένη επισήμανση και απαγορευμένη ακτινοβόληση. Το ποσοστό μη συμμόρφωσης (0,9%) ήταν ελαφρώς χαμηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς 2018-2019 (1%).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο