Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition δείχνει τα αποτελέσματα εκτεταμένης έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε Υλικά που προορίζονται να έρθουν σε Επαφή με Τρόφιμα.
Η παραγωγή τροφίμων εκβιομηχανίζεται σε πολλά μέρη του κόσμου και οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων είναι υλικοτεχνικά απαιτητικές. Η χρήση συσκευασιών τροφίμων αυξάνεται λόγω και της παγκοσμιοποίησης του συστήματος τροφίμων, ωστόσο, οι συσκευασίες τροφίμων μίας χρήσης συμβάλλουν σημαντικά στα οικιακά απόβλητα και τη ρύπανση από πλαστικά, απειλώντας έτσι τα παγκόσμια οικοσυστήματα.
Επιπλέον, οι συσκευασίες τροφίμων και άλλα είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCAs), όπως εξοπλισμός επεξεργασίας και μαγειρικά σκεύη, μπορούν να απελευθερώνουν χημικές ουσίες στα τρόφιμα και να αντιπροσωπεύουν σημαντική πηγή έκθεσης του ανθρώπου σε χημικές ουσίες.
Δεδομένου ότι ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες είναι τοξικές, μπορεί να προκύψουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία. Ο αντίκτυπος της χρόνιας χημικής έκθεσης (δηλαδή, από τη σύλληψη μέχρι το θάνατο) στην ανθρώπινη υγεία, ακόμη και σε πολύ χαμηλά επίπεδα, είναι σοβαρός και έχει εμπλακεί με την αύξηση του επιπολασμού αρκετών χρόνιων ασθενειών. Για τους λόγους αυτούς, συνιστάται η μείωση της έκθεσης σε επικίνδυνες χημικές ουσίες για την αντιστροφή των σημερινών τάσεων της αυξανόμενης επιβάρυνσης των χρόνιων ασθενειών.
Για την καλύτερη κατανόηση των χημικών ουσιών στις οποίες εκτίθενται οι άνθρωποι από τις συσκευασίες τροφίμων και άλλα FCAs, οι συγγραφείς αυτής της μελέτης προχώρησαν σε μια απογραφή 12.285 χημικών ουσιών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCCs) που είναι γνωστό ότι προστίθενται σκόπιμα ή σχετίζονται με την κατασκευή υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCMs), τη βάση δεδομένων των FCC (FCCdb). Η FCCdb ενσωματώνει 67 καταλόγους FCC από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την περιοχή Mercosur, την Κίνα και την Ιαπωνία και καλύπτει 18 υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (π.χ. πλαστικά, επιστρώσεις, καουτσούκ, χαρτί και σανίδα, κόλλες, μελάνια εκτύπωσης, σιλικόνη, μέταλλα, γυαλί).
Εκτός από τις εκ προθέσεως χρησιμοποιούμενες FFC, οι FFC περιέχουν επίσης μη σκόπιμα προστιθέμενeς ουσίες (NIAS), όπως ακαθαρσίες αρχικών ουσιών, προσμείξεων, προϊόντων αντίδρασης και υποπροϊόντων, καθώς και προϊόντα αποδόμησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να εντοπιστούν και να προσδιοριστούν όλες οι NIAS σε τελικά προϊόντα FCAs, καθώς οι μη στοχευμένες αναλύσεις δεν είναι επαρκώς ολοκληρωμένες.
Μέχρι σήμερα, η αξιολόγηση της έκθεσης του ανθρώπου για τις FCCs έχει επικεντρωθεί κυρίως σε μερικές δεκάδες χημικές ουσίες που προκαλούν ανησυχία, όπως οι δισφαινόλες, οι φθαλικές ενώσεις, οι υδρογονάνθρακες ορυκτέλαιων και τα βαρέα μέταλλα.
Η νέα αυτή μελέτη, παρουσιάζει έναν συστηματικό χάρτη στοιχείων δημοσιευμένων μελετών μετανάστευσης και εξόρυξης. Αυτή η “βάση δεδομένων σχετικά με τις μεταναστευτικές και εξαγώγιμες χημικές ουσίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα” (FCCmigex) είναι μια μοναδική, πρώτης του είδους βάση αποδεικτικών στοιχείων εμπειρικών δεδομένων για τις FFC σε όλους τους τύπους FCM και FCAs.
Το FCCmigex είναι διαθέσιμο στο κοινό μέσω ενός διαδραστικού πίνακα εργαλείων και παρέχει πρόσβαση σε έναν πλούτο δεδομένων που δεν έχουν ενσωματωθεί ποτέ στο παρελθόν με αυτόν τον τρόπο και αποτελεί μια ισχυρή πηγή πληροφοριών για την προώθηση της αξιολόγησης του κινδύνου των FCM και της βιώσιμης διαχείρισής τους σε μια κυκλική οικονομία, καθώς και για τη βελτίωση της ασφάλειας των συσκευασιών τροφίμων σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων.
Η μελέτη στην αξιολόγηση των ουσιών και των υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το γυαλί και το κεραμικά είναι τα FPM με τον χαμηλότερο αριθμό εντοπισμένων FFC, γεγονός που συμφωνεί με τη χαμηλή χημική πολυπλοκότητα αυτών των υλικών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η χημική πολυπλοκότητα των FPM σχετίζεται με τη χημική ασφάλεια, δεδομένου ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός χημικών ουσιών σε μια FCM συνεπάγεται ότι δεν θα αξιολογηθούν διεξοδικά όλοι οι κίνδυνοι, ενώ η μείωση της χημικής πολυπλοκότητας των FPM διευκολύνει την ορθή αξιολόγηση όλων των χημικών συστατικών.
Η βελτίωση της γνώσης και η αυξημένη ευαισθητοποίηση για επικίνδυνες και μη ελεγμένα χημικά προϊόντα σε όλους τους τύπους FFCAs θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων και στη στήριξη μιας κυκλικής οικονομίας όπου η διαχείριση των χημικών ουσιών γίνεται με βάση τις ιδιότητες κινδύνου τους.
Η βάση δεδομένων FCCmigex είναι μια μοναδική, δημόσια διαθέσιμη βάση αποδεικτικών στοιχείων για FFC που είναι γνωστό ότι υπάρχουν σε FCM και FCAs. Διευκολύνει την περαιτέρω έρευνα σχετικά με την έκθεση σε FFC και επιτρέπει τον εντοπισμό γνωστών μη ελεγμένων και επικίνδυνων FFC. Χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία, μπορούν να αντιμετωπιστούν τα σημαντικά κενά γνώσης που σχετίζονται με τις χημικές ουσίες στις συσκευασίες τροφίμων. Ως εκ τούτου, αυτή η συστηματική βάση αποδεικτικών στοιχείων υποστηρίζει την ανάπτυξη ασφαλέστερων συσκευασιών τροφίμων – γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε ασφαλέστερα τρόφιμα.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα, πατήστε εδώ