Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference, και διεξήχθη από καθηγητές επιστήμης τροφίμων του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δείχνει πως εάν οι ενήλικες άνω των 60 ετών προσθέσουν πικάντικο καρύκευμα σε ένα γεύμα με λίγο ή καθόλου αλάτι δεν θα καταλάβουν την έλλειψη αλατιού.
Στο πείραμα γεύσης, συμμετείχαν 39 υγιείς ενήλικες άνω των 60 ετών και εξετάστηκε η αντίληψη αλμυρότητας του φαγητού συγκρίνοντας τρεις διαφορετικές συνθέσεις πικάντικης σάλτσας σε πέντε διαφορετικές συγκεντρώσεις αλατιού.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι η προσθήκη καρυκευμάτων chipotle (μεξικάνικο καρύκευμα) σε λευκή σάλτσα δυσκόλεψε τους συμμετέχοντες να ξεχωρίσουν ποιο γεύμα είχε λίγο ή πολύ αλάτι. Αντίθετα, η προσθήκη βοτάνων, όπως φύλλα βασιλικού, σκόνη σκόρδου και χοντρό αλεσμένο πιπέρι, δεν ήταν τόσο αποτελεσματική, στο να μην φανούν τα φαγητά άνοστα. Η έρευνα επισημαίνει τον σημαντικό ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τα μπαχαρικά στη μείωση της πρόσληψης αλατιού για άτομα άνω των 60 ετών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα αποτελέσματα της μελέτης είναι σημαντικά διότι η ικανότητα της γεύσης και της όσφρησης εξασθενεί με την ηλικία και η ασθενέστερη αντίληψη των αλμυρών γεύσεων μπορεί να αναγκάσει τους ηλικιωμένους να προσθέτουν περισσότερο αλάτι, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Προηγούμενη έρευνα που εξέταζε την αντίληψη της αλμυρότητας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είχε την τάση να χρησιμοποιεί νερό ως μήτρα για πειράματα γεύσης αντί για πραγματικά προϊόντα διατροφής. Τώρα και για να δημιουργήσουν πιο ρεαλιστικά δεδομένα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια σύνθεση λευκής σάλτσας που βρίσκεται συνήθως στα έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα με ζυμαρικά κοτόπουλου.
Εκτός από τη χορήγηση του γευστικού τεστ, οι ερευνητές εξέτασαν τους συμμετέχοντες σχετικά με τη στοματική και οσφρητική τους υγεία, τον αριθμό και τον τύπο των φαρμάκων που έπαιρναν και οποιεσδήποτε άλλες προϋπάρχουσες καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την αντίληψή τους για την αλμυρότητα του φαγητού.
Η ανάλυσή έδειξε ότι υπήρχε θετική συσχέτιση μεταξύ της κακής στοματικής υγείας και του αριθμού των φαρμάκων που έπαιρνε κάθε συμμετέχων, κάτι που θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της λιγότερης παραγωγής σάλιου. Ωστόσο, τα δεδομένα τους σχετικά με το εάν αυτή ήταν ή όχι η κύρια αιτία της μειωμένης αντίληψης για την αλμυρότητα του φαγητού δεν ήταν οριστικά.
Πληροφορίες από WSU INSIDER