Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα υπολείμματα καφέ μέσο απομάκρυνσης φυτοφαρμάκων από τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΤα υπολείμματα καφέ μέσο απομάκρυνσης φυτοφαρμάκων από τρόφιμα
spot_img

Επιστημονική μελέτη βρίσκει τρόπο προστασίας των καταναλωτών από τα φυτοφάρμακα με τη βοήθεια υπολειμμάτων καφέ.

Τα βιολογικά απόβλητα τροφίμων αντιπροσωπεύουν ένα οργανικό απόβλητο υλικό που προέρχεται από δραστηριότητες επεξεργασίας, παρασκευής και σερβιρίσματος τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών υποπροϊόντων και των υπολειμμάτων κουζίνας. Αποτελούν ένα σημαντικό παγκόσμιο ζήτημα, καθώς τα συστατικά των βιοαποβλήτων απελευθερώνουν CO 2 και άλλα αέρια του θερμοκηπίου στη διαδικασία διάσπασης, πέρα ​​από τους οικονομικούς και ηθικούς παράγοντες της απόρριψης τροφίμων. Έως και το 30% των βιοαποβλήτων τροφίμων παγκοσμίως είναι υπολείμματα από εστιατόρια, παντοπωλεία και νοικοκυριά.

Θετική «αλληλεπίδραση» υπολειμμάτων καφέ και φυτοφαρμάκων

 Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα, με περίπου 10,5 εκατομμύρια τόνους να παράγονται ετησίως. Ωστόσο, η ίδια ποσότητα καταναλωμένου κατακαθιού καφέ (SCG) θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το περιβάλλον εάν απορριφθεί ακατάλληλα. Για να μειωθεί ο αρνητικός περιβαλλοντικός αντίκτυπος από τα κατακάθια καφέ, θα πρέπει να κομποστοποιούνται, να επαναχρησιμοποιούνται ή να ανακυκλώνονται αντί να πετιούνται. Τα SCG έχουν πρόσφατα κερδίσει την προσοχή για τις πιθανές χρήσεις τους σε πολλούς τομείς, όπως η γεωργία, η παραγωγή ενέργειας, η προστασία του περιβάλλοντος, η παραγωγή χάρτινων συσκευασιών, αλλά και η χρήση τους ως πρόσθετο σε προϊόντα αρτοποιίας

 Από την άλλη τα φυτοφάρμακα, αν και είναι απαραίτητα για τον έλεγχο των παρασίτων και την προστασία των καλλιεργειών, μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον εάν χρησιμοποιούνται υπερβολικά ή απρόσεκτα. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη αποτελεσματικών μεθόδων για την απομάκρυνση τους από το περιβάλλον είναι απαραίτητη.  Η προσρόφηση είναι μια από τις πιο ευρέως μελετημένες διαδικασίες αποκατάστασης μέσω της οποίας ένας ρύπος, όπως ένα φυτοφάρμακο, προσδένεται σε μια επιφάνεια και στη συνέχεια απομακρύνεται.

Επιστήμονες από τη Σερβία σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods του Mdpi στο Ειδικό Τεύχος Περαιτέρω έρευνα για την ασφάλεια και την ποιότητα της επεξεργασίας τροφίμων από το χωράφι στο πιρούνι διερεύνησαν τη δυνατότητα χρήσης SCGs ως προσροφητικού για την απομάκρυνση των φυτοαφαρμάκων Malathion και chlorpyrifos από το νερό και τα εκχυλίσματα φρούτων.

Τα αποτελέσματα οικολογικής νευροτοξικότητας έδειξαν ότι δεν σχηματίστηκαν άλλα τοξικά προϊόντα κατά την προσρόφηση, υποδεικνύοντας ότι τα SCG είναι ένα ασφαλές στη χρήση προσροφητικό για την αφαίρεση φυτοφαρμάκων. Τα πλεονεκτήματά τους ως προσροφητικού θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η απόδοση προσρόφησής τους είναι παρόμοια με τα υλικά άνθρακα, εάν αναφέρεται στη μάζα πρόδρομων ουσιών που χρησιμοποιείται για την παραγωγή άνθρακα, ενώ αφαιρούνται εντελώς τα περίπλοκα στάδια που περιλαμβάνουν την ενανθράκωση και την ενεργοποίηση, με αποτέλεσμα σημαντικές εκπομπές CO2. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα SCG είναι παγκοσμίως διαθέσιμα, η χρήση τους στη διαδικασία αποκατάστασης αμβλύνει επίσης το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, γεγονός που είναι ιδιαίτερα επωφελές για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες, κατά κανόνα, υποφέρουν από εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο