Μελέτη δείχνει πώς ένα είδος μύκητα μπορεί να μετατρέψει τα απόβλητα τροφίμων σε συστατικά υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.
Η σπατάλη τροφίμων είναι μια παγκόσμια κρίση, με τον εντυπωσιακό αριθμό των περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων τόνων ετησίως – το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως – που απορρίπτονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.
Μια νέα ερευνητική εργασία υποστηρίζει ότι το Neurospora, ένα είδος μύκητα που μετατρέπει τα απορρίμματα τροφίμων σε γευστικά, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες συστατικά, θα μπορούσε να προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές πηγές τροφίμων.
Ο μύκητας χρησιμοποιείται ήδη στην ινδονησιακή κουζίνα για την παρασκευή ενός ζυμωμένου προϊόντος που ονομάζεται oncom, και τώρα επαναχρησιμοποιείται στις δυτικές κουζίνες για την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων.
Λειτουργεί διασπώντας δύσπεπτα φυτικά υλικά, όπως τα περισσευούμενα δημητριακά και τον πολτό σόγιας, και μετατρέποντάς τα σε εύπεπτη, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες τροφή μέσα σε μόλις 36 ώρες.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η διαδικασία αυτή όχι μόνο μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των απορριμμάτων τροφίμων, αλλά δημιουργεί και νέες γαστρονομικές εμπειρίες.
Σε αντίθεση με ορισμένους άλλους μύκητες που μπορούν να παράγουν επιβλαβείς τοξίνες, το Neurospora intermedia έχει βρεθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, καθιστώντας το πολύτιμο εργαλείο για τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων.
Η πρόσφατη μελέτη του Vayu Hill-Maini, μεταδιδακτορικού συνεργάτη του Miller στο UC Berkeley, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Microbiology, παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για τις γενετικές και χημικές διαδικασίες που εμπλέκονται στη μετατροπή των φυτικών αποβλήτων σε τρόφιμα με τη χρήση του Neurospora.
Η μελέτη δείχνει την ικανότητα του μύκητα να αναπτύσσεται σε μια ποικιλία γεωργικών υποπροϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των φλοιών αμυγδάλου και των πυρήνων μήλου, χωρίς να παράγει επιβλαβείς τοξίνες.
Χρησιμοποιώντας το Neurospora για να μετατρέψει απόβλητα υλικά όπως η βαγάσση ζαχαροκάλαμου, ο πυρηνόκαρπος ντομάτας και οι φλούδες μπανάνας σε βρώσιμα τρόφιμα, οι ερευνητές κάνουν βήματα προς τη μείωση του όγκου των απορριπτόμενων υλικών και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων.