Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
23.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο μύκητας που μετατρέπει τα αποφάγια σε νέα γεύματα

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΟ μύκητας που μετατρέπει τα αποφάγια σε νέα γεύματα
spot_img

Μελέτη δείχνει πώς ένα είδος μύκητα μπορεί να μετατρέψει τα απόβλητα τροφίμων σε συστατικά υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

Η σπατάλη τροφίμων είναι μια παγκόσμια κρίση, με τον εντυπωσιακό αριθμό των περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων τόνων ετησίως – το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως – που απορρίπτονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Μια νέα ερευνητική εργασία υποστηρίζει ότι το Neurospora, ένα είδος μύκητα που μετατρέπει τα απορρίμματα τροφίμων σε γευστικά, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες συστατικά, θα μπορούσε να προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές πηγές τροφίμων.

Η τροφή της Ανατολικής Ιάβας που ονομάζεται oncom παρασκευάζεται με την καλλιέργεια μούχλας πορτοκαλιού Neurospora σε πολτό σόγιας που έχει απομείνει από την παρασκευή τόφου. Σε περίπου 36 ώρες, ο πολτός σόγιας μετατρέπεται σε νόστιμο και θρεπτικό φαγητό. Πίστωση
Vayu Hill-Maini, UC Berkeley

Ο μύκητας χρησιμοποιείται ήδη στην ινδονησιακή κουζίνα για την παρασκευή ενός ζυμωμένου προϊόντος που ονομάζεται oncom, και τώρα επαναχρησιμοποιείται στις δυτικές κουζίνες για την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων.

Λειτουργεί διασπώντας δύσπεπτα φυτικά υλικά, όπως τα περισσευούμενα δημητριακά και τον πολτό σόγιας, και μετατρέποντάς τα σε εύπεπτη, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες τροφή μέσα σε μόλις 36 ώρες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η διαδικασία αυτή όχι μόνο μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των απορριμμάτων τροφίμων, αλλά δημιουργεί και νέες γαστρονομικές εμπειρίες.

Σε αντίθεση με ορισμένους άλλους μύκητες που μπορούν να παράγουν επιβλαβείς τοξίνες, το Neurospora intermedia έχει βρεθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, καθιστώντας το πολύτιμο εργαλείο για τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων.

Η πρόσφατη μελέτη του Vayu Hill-Maini, μεταδιδακτορικού συνεργάτη του Miller στο UC Berkeley, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Microbiology, παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για τις γενετικές και χημικές διαδικασίες που εμπλέκονται στη μετατροπή των φυτικών αποβλήτων σε τρόφιμα με τη χρήση του Neurospora.

Η μελέτη δείχνει την ικανότητα του μύκητα να αναπτύσσεται σε μια ποικιλία γεωργικών υποπροϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των φλοιών αμυγδάλου και των πυρήνων μήλου, χωρίς να παράγει επιβλαβείς τοξίνες.

Χρησιμοποιώντας το Neurospora για να μετατρέψει απόβλητα υλικά όπως η βαγάσση ζαχαροκάλαμου, ο πυρηνόκαρπος ντομάτας και οι φλούδες μπανάνας σε βρώσιμα τρόφιμα, οι ερευνητές κάνουν βήματα προς τη μείωση του όγκου των απορριπτόμενων υλικών και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.

Επικίνδυνες κάψουλες καφέ: Βρέθηκε ακρυλαμίδιο, φουράνιο και γλυφοσάτη σε εργαστηριακές αναλύσεις

Ο καφές είναι ένα ρόφημα που προκαλεί διαρκή συζήτηση σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους του για την υγεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο