Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διαχείριση λυμάτων στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών

ΑρχικήΝέαΔιαχείριση λυμάτων στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών
spot_img

Του Νικόλα Εμμανουήλ

Η διαχείριση των λυμάτων αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα για τις εταιρείες τροφίμων και ποτών με πολλές πτυχές τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο.

Οι εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις εκροής λυμάτων για την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος, καθώς και τις άδειες του Εθνικού Συστήματος Εξάλειψης Απόρριψης Ρύπων και τους κρατικούς ή δημοτικούς κανονισμούς.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις περί καθαρών υδάτων, οι αρχές έχουν προσδιορίσει 65 ρύπους και κατηγορίες ρύπων ως «τοξικούς ρύπους», εκ των οποίων 126 συγκεκριμένες ουσίες έχουν χαρακτηριστεί ως τοξικοί ρύποι «προτεραιότητας». Η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά πρόστιμα που κλιμακώνονται γρήγορα.

Τα λύματα που παράγονται κατά τις διαδικασίες επεξεργασίας τροφίμων, ωστόσο, μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες αιωρούμενων και διαλυτών στερεών, ανόργανων ενώσεων, αζωτούχων οργανικών ενώσεων, οργανικού άνθρακα, καθώς και θρεπτικών ουσιών.

Μπορεί, επίσης, να έχουν υψηλές βιοχημικές και χημικές απαιτήσεις σε οξυγόνο. Κατά συνέπεια, τέτοια λύματα πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία, ώστε να μη βλάπτουν τα ύδατα υποδοχής ή να διαταράσσουν τα δημόσια έργα επεξεργασίας (POTWs) όταν απορρίπτονται σε υπονόμους.

Το ευρύ φάσμα των επεξεργασμένων τροφίμων, το οποίο μπορεί να ποικίλει από δημητριακά, ζάχαρη, γλυκά, γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά, λίπη και έλαια, κρέας και πουλερικά, καθώς και ποτά και ζυθοποιία καθιστά την πρόκληση ακόμα μεγαλύτερη. Έτσι, ανάλογα τον τύπο μόλυνσης που προκαλούν τα λύματα, μπορεί να απαιτούν διάφορες στρατηγικές για την απομάκρυνση της μόλυνσης.

Για αυτό το λόγο μπορεί να απαιτείται η εγκατάσταση ενός συστήματος επεξεργασίας λυμάτων που διαχωρίζει αποτελεσματικά τους ρύπους από το νερό, ώστε να μπορεί να απορριφθεί νόμιμα.

Ωστόσο, τα παραδοσιακά συστήματα επεξεργασίας λυμάτων μπορεί να είναι πολύπλοκα, απαιτώντας συχνά πολλαπλά βήματα, ποικιλία χημικών ουσιών και σημαντική εργασία. Ακόμη και όταν η διαδικασία υποτίθεται ότι είναι αυτοματοποιημένη, πολύ συχνά ένας τεχνικός πρέπει να παρακολουθεί τον εξοπλισμό αυτοπροσώπως. Αυτό συνήθως απαιτεί επίβλεψη της ανάμειξης και του διαχωρισμού, την προσθήκη χημικών ουσιών και άλλες εργασίες που απαιτούνται για να διατηρηθεί η διαδικασία σε κίνηση. Ακόμη και τότε, το παραγόμενο νερό μπορεί να μην καλύψει τελικά τις υποχρεωτικές απαιτήσεις.

Αν και η πληρωμή για την απομάκρυνση των λυμάτων επεξεργασίας τροφίμων αποτελεί άλλη μία επιλογή, είναι εξαιρετικά ακριβή. Αντίθετα, είναι πολύ πιο αποδοτικό το κόστος επεξεργασίας των λυμάτων στην πηγή τους, επομένως, τα επεξεργασμένα λύματα μπορούν να απορρίπτονται νόμιμα. Επιπλέον, όταν η επεξεργασμένη ιλύς μπορεί να περάσει τη δοκιμή TCLP, μπορεί να απορριφθεί ως μη επικίνδυνο απόβλητο σε τοπική χωματερή.

Ευτυχώς, η συμμόρφωση με τα οριζόμενα από τη νομοθεσία, έχει γίνει πολύ πιο εύκολη με τα πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων. Τέτοια συστήματα, όχι μόνο πληρούν αξιόπιστα τις ρυθμιστικές απαιτήσεις λυμάτων, αλλά μειώνουν σημαντικά το κόστος επεξεργασίας, εργασίας και διάθεσης όταν χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα μέσα διαχωρισμού.

Οικονομική, Αυτοματοποιημένη Επεξεργασία Λυμάτων

Σε αντίθεση με τις εντατικές διαδικασίες πολλαπλών βημάτων, η αυτοματοποιημένη επεξεργασία λυμάτων μπορεί να βοηθήσει στον εξορθολογισμό της παραγωγής, συνήθως με μια διαδικασία ενός σταδίου, ενώ μειώνει το κόστος στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων.

Ένα αυτοματοποιημένο σύστημα επεξεργασίας λυμάτων μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη αυτοπροσώπως παρακολούθησης του εξοπλισμού, ενώ συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των αρχών και των νόμων. Τέτοια αυτοματοποιημένα συστήματα διαχωρίζουν τα αιωρούμενα στερεά, το γαλακτωματοποιημένο έλαιο και τα βαρέα μέταλλα και ενθυλακώνουν τους ρύπους, παράγοντας μια εύκολα αφυδατωμένη λάσπη μέσα σε λίγα λεπτά.

Εξοπλισμός και λύσεις επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων.

Το νερό τυπικά στη συνέχεια διαχωρίζεται χρησιμοποιώντας ένα σύστημα αφυδάτωσης ή φίλτρα σακούλας προτού απορριφθεί, σε συστήματα αποχέτευσης ή περαιτέρω φιλτράρεται για επαναχρησιμοποίηση ως νερό επεξεργασίας. Τα στερεά που προκύπτουν είναι μη εκπλύσιμα και θεωρούνται μη επικίνδυνα, επομένως, θα περάσουν όλες τις απαιτούμενες δοκιμές.

Αυτά τα συστήματα είναι διαθέσιμα ως χειροκίνητοι επεξεργαστές παρτίδας, ημιαυτόματα, αυτόματα και μπορούν να σχεδιαστούν ως σύστημα κλειστού βρόχου για επαναχρησιμοποίηση νερού ή να παρέχουν νόμιμα εκκενώσιμο απόβλητο. Δεν απαιτείται πάντα ένα νέο, πλήρως προσαρμοσμένο σύστημα. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να είναι πιο γρήγορο και οικονομικό να προστεθούν ή να τροποποιηθούν τα τρέχοντα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων μιας εγκατάστασης, όταν αυτό είναι εφικτό.

Ωστόσο, επειδή κάθε ροή λυμάτων είναι μοναδική, κάθε λύση επεξεργασίας λυμάτων πρέπει να είναι ειδικά προσαρμοσμένη. Το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση της πιθανής εξοικονόμησης κόστους και της αποτελεσματικότητας ενός νέου συστήματος είναι η δειγματοληψία των λυμάτων για να προσδιοριστεί η χημική τους σύνθεση, ακολουθούμενη από πλήρη αναθεώρηση των απαιτήσεων της τοπικής αρχής ύδρευσης.

Παράγοντες Διαχωρισμού

Παρά τις προόδους στην αυτοματοποίηση του εξοπλισμού επεξεργασίας λυμάτων, οποιοδήποτε τέτοιο σύστημα απαιτεί αποτελεσματικούς παράγοντες διαχωρισμού που συσσωματώνονται με τα στερεά στα λύματα, έτσι ώστε τα στερεά να μπορούν να διαχωριστούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Πλέον, υπάρχουν στο εμπόριο διαθέσιμες λύσεις που περιέχουν μπεντονίτη. Ο μπεντονίτης έχει μεγάλη ειδική επιφάνεια με καθαρό αρνητικό φορτίο που τον καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματικό για προσρόφηση και ιονανταλλαγή για εφαρμογές επεξεργασίας λυμάτων για την απομάκρυνση οργανικών ρύπων, θρεπτικών ουσιών, βαρέων μετάλλων κ.λπ. Ως εκ τούτου, ο μπεντονίτης είναι απαραίτητος για την αποτελεσματική ενθυλάκωση των υλικών. Αυτό μπορεί συνήθως να επιτευχθεί με επεξεργασία ενός σταδίου, η οποία μειώνει το κόστος διεργασίας και διάθεσης.

Αντίθετα, τα προϊόντα που βασίζονται σε πολυμερή δεν ενθυλακώνουν τις τοξίνες, επομένως, τα συστήματα που χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο διαχωριστικού παράγοντα είναι πιο επιρρεπή στο να έχουν τα απόβλητα προϊόντα που εκπέμπονται πίσω, με την πάροδο του χρόνου ή μετά από περαιτέρω ανάδευση.

Αν και υπάρχει κόστος σε αυτά τα συστήματα, δεν απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και είναι πιο οικονομικά από την πληρωμή προστίμων ή τη μεταφορά των λυμάτων.

Πληροφορίες από

https://www.foodengineeringmag.com/articles/99783-achieving-water-authority-compliance-with-automated-wastewater-treatment

https://www.ncheurope.com/gr/blog-details/parts-cleaning/wastewater-management-in-food-and-beverage-production

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο