Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επεξεργασία αμυγδάλων: Γιατί η μέτρηση υγρασίας είναι σημαντική

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΕπεξεργασία αμυγδάλων: Γιατί η μέτρηση υγρασίας είναι σημαντική
spot_img

Διασφάλιση του σωστού επιπέδου υγρασίας.

Το αμύγδαλο είναι ένας βρώσιμος ξηρός καρπός που μπορεί να καταναλωθεί ολόκληρος ή να μεταποιηθεί για να συμπεριληφθεί σε άλλα προϊόντα διατροφής. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί στον κόσμο είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες η Αυστραλία και η περιοχή της Μεσογείου της Ευρώπης, με συνολική παγκόσμια παραγωγή σχεδόν 3 εκατομμυρίων τόνων ετησίως. Τα αμύγδαλα  συλλέγονται από τα τέλη του καλοκαιριού, όταν οι ξηροί καρποί στέλνονται για επεξεργασία, συνήθως φτάνουν αποφλοιωμένοι και έτοιμοι για περαιτέρω επεξεργασία. 

Επεξεργασία Αμυγδάλου

Τα αμύγδαλα είναι ένα προϊόν διατροφής, επομένως απαιτούν υψηλό βαθμό ποιοτικού ελέγχου για να διασφαλιστεί ότι είναι κατάλληλοι για ανθρώπινη κατανάλωση. Πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι ποιότητας σε διάφορα στάδια παραγωγής και σημαντικό μέρος αυτών των ελέγχων είναι η διασφάλιση ότι η περιεκτικότητα σε υγρασία των αμυγδάλων είναι στο σωστό επίπεδο για το σχετικό μέρος της διαδικασίας.
Τα φυσικά αμύγδαλα φτάνουν στο εργοστάσιο επεξεργασίας με υπάρχουσα περιεκτικότητα σε υγρασία περίπου 4%. Αρχικά περνούν μέσα από ένα σύστημα που αφαιρεί κάθε ανεπιθύμητο υλικό πριν παστεριωθεί για περίπου 8 ώρες χρησιμοποιώντας ατμό στους 93°C περίπου για να σκοτώσει τυχόν μικροοργανισμούς. Στη συνέχεια ελέγχεται το επίπεδο υγρασίας για να διασφαλιστεί ότι τα αμύγδαλα βρίσκονται στο σωστό ποσοστό υγρασίας πριν περάσουν στο επόμενο μέρος της διαδικασίας.
Εάν τα αμύγδαλα πρόκειται να πωληθούν ολόκληρα ως «ωμό» προϊόν, ελέγχονται για την ποιότητα και στη συνέχεια συσκευάζονται.
Τα αμύγδαλα που πρόκειται να υποστούν περαιτέρω επεξεργασία μεταφέρονται σε μια διαδικασία λεύκανσης που χρησιμοποιεί ατμό για να χαλαρώσει και να αφαιρέσει τις φλούδες αφήνοντας εκτεθειμένο το κρέας λευκού αμυγδάλου. Η ίδια η φύση των διαδικασιών παστερίωσης και λεύκανσης προσθέτει υγρασία στα αμύγδαλα, επομένως, μόλις αποφλοιωθούν τα αμύγδαλα πρέπει να στεγνώσουν για να φτάσουν στον προτεινόμενο στόχο υγρασίας για το επόμενο μέρος της διαδικασίας.
Στη συνέχεια, το επίπεδο υγρασίας των αμυγδάλων ελέγχεται ξανά μετά την ξήρανση και καταγράφεται για λόγους ποιοτικού ελέγχου. Τα αμύγδαλα στη συνέχεια κόβονται σε φέτες, αλέθονται ή αποστέλλονται για συμπερίληψη σε άλλα προϊόντα.

Γιατί η μέτρηση υγρασίας είναι σημαντική

Εάν τα αμύγδαλα πρόκειται να συσκευαστούν ολόκληρα ως «ωμό» προϊόν, τότε πρέπει να επιτύχουν τελικό στόχο υγρασίας 5,2% έως 5,9%.
Ωστόσο, εάν οι ξηροί καρποί πρόκειται να υποστούν περαιτέρω επεξεργασία, όπως τεμαχισμό, ή άλεση, τότε πρέπει να επιτύχουν έναν στόχο υγρασίας 6,5% έως 7,3%. Η περιεκτικότητα σε υγρασία είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί ότι τα συσκευασμένα ή αποθηκευμένα αμύγδαλα δεν αλλοιώνονται και ότι τα επεξεργασμένα αμύγδαλα έχουν ελάχιστη θραύση ή σπατάλη, διασφαλίζοντας ότι τα τελικά προϊόντα είναι της καλύτερης ποιότητας.

Η εταιρεία κατασκευής ψηφιακών αισθητήρων μέτρησης υγρασίας μικροκυμάτων Hydronix, εξηγεί πώς η προσθήκη μέτρησης υγρασίας στην επεξεργασία αμυγδάλου βοηθά στον ποιοτικό έλεγχο και μειώνει την ποσότητα του χαλασμένου υλικού.

Το πλεονέκτημα της εγκατάστασης αισθητήρων υγρασίας μικροκυμάτων

Η εγκατάσταση αισθητήρων υγρασίας μικροκυμάτων σε διαφορετικά στάδια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διασφαλίζει ότι τα αμύγδαλα βρίσκονται στο σωστό επίπεδο υγρασίας για κάθε στάδιο. Η διαδικασία είναι επίσης αυτοματοποιημένη μειώνοντας την ανάγκη για χειροκίνητη δειγματοληψία. Περαιτέρω οφέλη περιλαμβάνουν:

  • Τα στεγνωτήρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος, αποφεύγοντας την υπερβολική ή κάτω ξήρανση του προϊόντος
  • Η θερμοκρασία του στεγνωτηρίου μπορεί να ρυθμιστεί αυτόματα επιτρέποντας το στέγνωμα με τον σωστό ρυθμό για να αποφευχθεί η ζημιά του προϊόντος
  • Βελτιωμένο και σταθερό τελικό προϊόν
  • Μείωση του επιπέδου των χαλασμένων/σπατά υλικών
  • Αυξημένη εμπιστοσύνη ότι τα αποθηκευμένα αμύγδαλα δεν θα αλλοιωθούν
  • Οι αισθητήρες δεν επηρεάζονται από τη σκόνη ή το χρώμα


Συνιστώμενη εγκατάσταση

Η εγκατάσταση αισθητήρων υγρασίας είναι απλή και μπορεί να συμπεριληφθεί είτε σε νέα είτε σε υπάρχοντα συστήματα εγκαταστάσεων. Κάθε εγκατάσταση μπορεί να είναι διαφορετική και θα εξαρτηθεί από τις συγκεκριμένες απαιτήσεις της εγκατάστασης. Ωστόσο, ο αισθητήρας υγρασίας πρέπει πάντα να τοποθετείται έτσι ώστε η ροή του υλικού κατά μήκος της κεραμικής πρόσοψης να είναι σταθερή και σε καλό βάθος.
Τα αμύγδαλα που ασπρίζονται και αποξηραίνονται θα πρέπει να έχουν έναν αισθητήρα υγρασίας εγκατεστημένο ιδανικά μετά τις δύο διαδικασίες αλλά τουλάχιστον μετά το στεγνωτήριο. Αυτό επιτρέπει την άμεση αποστολή μετρήσεων σε πραγματικό χρόνο στο σύστημα ελέγχου της εγκατάστασης, επιτρέποντας την άμεση ρύθμιση της θερμοκρασίας του στεγνωτηρίου ή του χρόνου στεγνώματος. Αυτό διασφαλίζει ότι το υλικό που εξέρχεται από το στεγνωτήριο βρίσκεται πάντα στο σωστό επίπεδο υγρασίας και εξαλείφει την ανάγκη αναμονής για δοκιμές φούρνου. Υπάρχει επίσης μια μείωση στην ποσότητα του κατώτερου ή χαμένου προϊόντος που προκαλείται από τη χρονική καθυστέρηση μεταξύ της περιοδικής δειγματοληψίας και της επακόλουθης προσαρμογής του στεγνωτηρίου.
Η προσθήκη ενός αισθητήρα υγρασίας που είναι εγκατεστημένος στο λαιμό ή κάτω από τον κάδο ή τη χοάνη όπου τα «ωμά» ή επεξεργασμένα αμύγδαλα απελευθερώνονται για συσκευασία διασφαλίζει ότι τα καρύδια βρίσκονται στο σωστό επίπεδο υγρασίας, επιτρέποντας στον Υπεύθυνο Ελέγχου Ποιότητας να είναι σίγουρος ότι τα αμύγδαλα θα να μην επιδεινωθεί.

Αισθητήρες υγρασίας Hydronix

Η Hydronix διαθέτει μια σειρά αισθητήρων που έχουν σχεδιαστεί για ρέοντα χύδην υλικά όπως καρύδια, σπόροι και όσπρια. Για εγκατάσταση είτε μέσα είτε κάτω από το λαιμό του κάδου, συνιστάται ένα Hydro-Probe XT . Για εγκατάσταση σε αγωγούς ή σε βιδωτό μεταφορέα, ο χωνευτός αισθητήρας Hydro-Mix XT παρέχει μια εξαιρετική λύση.

Πηγή: Hydronix

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα