Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022
14.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμονες “ξεκλείδωσαν” τα μπιζέλια για να παράγουν καλύτερες ποικιλίες

ΑρχικήΕπιστήμηΕπιστήμονες "ξεκλείδωσαν" τα μπιζέλια για να παράγουν καλύτερες ποικιλίες
spot_img

Η αποκωδικοποίηση της γενετικής σύνθεσης των μπιζελιών είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης βελτιωμένων ποικιλιών.

Μια ομάδα διεθνών ερευνητών παρακολούθησε την βιολογική εξέλιξη των μπιζελιών και εντόπισε τα χαρακτηριστικά που μπορούν να αξιοποιηθούν για την αναπαραγωγή καλύτερων ποικιλιών. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Nature Genetics .

Σύμφωνα με τα αρχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, ο αρακάς είναι το τέταρτο πιο παραγόμενο όσπριο παγκοσμίως. Πέρα από το ότι είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, αμύλου, φυτικών ινών και μετάλλων, τα μπιζέλια έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα οικολογικής βιωσιμότητας λόγω της βιολογικής ικανότητας δέσμευσης του αζώτου. Έτσι, η αποκωδικοποίηση της γενετικής σύνθεσης των μπιζελιών είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης βελτιωμένων ποικιλιών.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, η τεχνολογία αλληλούχισης επόμενης γενιάς διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τις μελέτες γονιδιωματικής των καλλιεργειών που οδηγούν σε καλύτερη κατανόηση της αρχιτεκτονικής του γονιδιώματος», εξήγησε ο καθηγητής Rajeev Varshney από το Food Futures Institute του Πανεπιστημίου Murdoch και ένας από τους επικεφαλής του έργου αυτής της μελέτης.

«Αυτή η μελέτη παρέχει μια βαθύτερη κατανόηση του αρακά και των γονιδίων που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη πιο ανθεκτικών στο κλίμα καλλιεργειών… Καλύπτει το κενό μεταξύ των προηγούμενων βασικών μοντέλων και της σύγχρονης γονιδιωματικής για να ενισχύσει την έρευνα και τη βελτίωση των καλλιεργειών για την μπιζέλια», πρόσθεσε ο καθηγητής Varshney.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Food Experts’ Awards: “Άνοιξαν” τα διεθνή βραβεία καινοτομίας και αριστείας του κλάδου Τροφίμων και Ποτών

To Cibum ανακοινώνει και επίσημα τα FEA, τα βραβεία αναγνώρισης και επιβράβευσης της προόδου στον κλάδο Τροφίμων και Ποτών.

TomKat Solution: Η απάντηση στο πολυστυρένιο με νέα, βιώσιμη και έξυπνη συσκευασία

Η εταιρεία TomKat Global Solutions δημιουργεί μια νέα συσκευασία ως εναλλακτική του πολυστυρένιου, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον 10 φορές και διαθέτει σύστημα ιχνηλασιμότητας.

Ευρωπαϊκή επιδημία Salmonella Mbandaka από κοτόπουλο – 196 κρούσματα, ένας νεκρός

Οι αρχές προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος δηλητηριάσεων εξακολουθεί να υπάρχει καθώς δεν έχει εντοπιστεί η εστία.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα