Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φυτικά γαλακτοκομικά: Μελέτη για την ποσότητα μικροθρεπτικών συστατικών

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΦυτικά γαλακτοκομικά: Μελέτη για την ποσότητα μικροθρεπτικών συστατικών
spot_img

Έρευνα της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας σε γαλακτοκομικά εντόπισε μεγάλες διαφορές στην περιεκτικότητα μεταλλικών στοιχείων, στα εναλλακτικά προϊόντα γάλακτος

Ερευνητές της Αμερικανικής χημικής εταιρείας, ανέλυσαν γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης και εντόπισαν διακύμανση στην περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία ανά τύπο και μάρκα. Για παράδειγμα το γάλα από αρακά έχει περισσότερο φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο, ενώ τα γάλατα σόγιας είχαν το περισσότερο μαγνήσιο συνολικά.

Φτιαγμένα από φυτικά συστατικά όπως σόγια, αμύγδαλα ή βρώμη, αυτά τα προϊόντα παρέχουν μια εναλλακτική λύση στο γαλακτοκομικό γάλα για άτομα με αλλεργίες ή δυσανεξίες ή που επιλέγουν δίαιτες χωρίς γαλακτοκομικά. Αν και οι μη γαλακτοκομικές επιλογές, αυξάνονται σε ποικιλία και διαθεσιμότητα, το θρεπτικό περιεχόμενο ορισμένων μετάλλων σε κάθε τύπο παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο – με επιπτώσεις στην υγεία για όσους τα χρησιμοποιούν ως υποκατάστατο γαλακτοκομικών.

Οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και σεληνίου στα εναλλακτικά γάλατα φυτικής προέλευσης, επειδή αυτά τα απαραίτητα μέταλλα δεν απαιτούνται στην ετικέτα Nutrition Facts και αποτελούν συστατικά του γαλακτοκομικού γάλακτος. Στην πραγματικότητα, το γαλακτοκομικό γάλα είναι ένας βασικός παράγοντας αυτών των μικροθρεπτικών συστατικών καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν  μπορεί να τα παράγει. Επειδή οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν τροφές και ροφήματα με αυτά τα μέταλλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε κατά πόσο παρέχονται από διάφορες εναλλακτικές λύσεις γάλακτος.

Μια τεχνική που ονομάζεται επαγωγικά συζευγμένη φασματομετρία μάζας ποσοτικοποίησε τα ορυκτά που υπήρχαν σε συνολικά 85 δείγματα. Χρησιμοποιώντας στατιστικές αναλύσεις, η ομάδα διαπίστωσε ότι η περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, διέφερε σημαντικά μεταξύ διαφορετικών τύπων προϊόντων – για παράδειγμα, ποτών με βάση τη σόγια σε σύγκριση με ποτά με βάση το αμύγδαλο – ακόμη και μεταξύ μαρκών του ίδιου τύπου προϊόντος. Όταν εξέτασαν την ποσότητα κάθε συγκεκριμένου συστατικού, διαπίστωσαν ότι τα προϊόντα με βάση τον αρακά είχαν τον περισσότερο φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο, ενώ τα γάλατα σόγιας είχαν τις υψηλότερες ποσότητες μαγνησίου, κατά μέσο όρο.

Από όλα τα δείγματα που αναλύθηκαν, μόνο τα προϊόντα με βάση το μπιζέλι και τη σόγια είχαν υψηλότερα επίπεδα των τεσσάρων βασικών μετάλλων από το αγελαδινό γάλα, με τα ροφήματα με βάση τον αρακά να περιέχουν περίπου 50% υψηλότερα επίπεδα φωσφόρου, ψευδαργύρου και σεληνίου. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στη φθινοπωρινή συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο