Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γενετιστές δημιουργούν λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΓενετιστές δημιουργούν λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο
spot_img

Γενετική ανακάλυψη για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος σιδηροπενικής αναιμίας.

    Έναν πρόσφατα διαθέσιμο χάρτη του γονιδιώματος του μπιζελιού για να προσδιορίσουν την υποκείμενη γενετική αλληλουχία που είναι υπεύθυνη για δύο μεταλλάξεις με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο στα μπιζέλια, χρησιμοποίησαν ερευνητές John Innes Center, σε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Plant Journal. Η γενετική ανακάλυψη ανοίγει νέες ευκαιρίες για τα ενισχυμένα με σίδηρο λαχανικά και καλλιέργειες δημητριακών για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος υγείας της αναιμίας.

   Ο καθηγητής Janneke Balk, επικεφαλής της ομάδας στο John Innes Center και συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτήν την έρευνα, αλλά πιθανώς το πιο συναρπαστικό αποτέλεσμα είναι ότι η γνώση αυτών των μεταλλάξεων θα μπορούσε να ενημερώσει τις στρατηγικές επεξεργασίας γονιδίων για αύξηση σίδηρο σε ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών».

    Η σιδηροπενική αναιμία είναι μια κατάσταση όπου η έλλειψη σιδήρου στο σώμα οδηγεί σε μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων που βοηθούν στην αποθήκευση και μεταφορά οξυγόνου. Τα βασικά τρόφιμα όπως το αλεύρι σίτου και τα δημητριακά πρωινού εμπλουτίζονται τακτικά για να διασφαλιστεί ότι καταναλώνουμε αρκετό σίδηρο κάθε μέρα για να αποτρέψουμε αυτό το σημαντικό διατροφικό έλλειμμα.

  Το πρόβλημα αυτό, που αντιμετωπίζουν περισσότερο οι γυναίκες παγκοσμίως, είναι πιθανό να επιδεινωθεί καθώς οι άνθρωποι στρέφονται σε λύσεις που αποτρέπουν την κατανάλωση κρέατος, λόγω αυξανόμενων ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή.

    Για να φτάσουν σε αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική αλληλουχίας RNA που αναζητά τα γονίδια που εκφράζονται σε φυτά μπιζελιού με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και τα συγκρίνει με φυτά άγριου τύπου που έχουν φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου. Χρησιμοποιώντας τεχνικές υπολογιστικής χαρτογράφησης και πειράματα φυτών, η ομάδα της ομάδας του Dr Balk εντόπισε τις ακριβείς μεταλλάξεις και τις θέσεις τους στο γονιδίωμα του μπιζελιού.

    Οι δύο ποικιλίες μπιζελιού με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο ήταν κρίσιμες στην έρευνα τα τελευταία 30 χρόνια για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα φυτά μεταφέρουν τον σίδηρο από τις ρίζες και τον καθιστούν διαθέσιμο σε άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων. Τα φυτά πρέπει να ρυθμίζουν την πρόσληψη σιδήρου γιατί η υπερβολική ποσότητα είναι θανατηφόρα. Οι μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν είναι πολύτιμες επειδή διατηρούν υψηλά επίπεδα συσσώρευσης σιδήρου αλλά όχι τόσο πολύ ώστε ο σίδηρος να γίνει πολύ τοξικός για το φυτό.

  Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο