Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Food Fraud: Η παρμεζάνα προστατεύεται μέσω ψηφιακής ανίχνευσης

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνFood Fraud: Η παρμεζάνα προστατεύεται μέσω ψηφιακής ανίχνευσης
spot_img

Η κοινοπραξία για την παρμεζάνα Parmigiano Reggiano, έχει προχωρήσει στην ενσωμάτωση ετικετών ψηφιακής ανίχνευσης, για τη διασφάλιση της αυθεντικότητας του τυριού και την προστασία της κληρονομιάς του.

 Όπως πολλά ευρωπαϊκά προϊόντα, η πραγματική παρμεζάνα έχει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης Parmigiano Reggiano. Αλλά η παρμεζάνα, όπως άλλωστε και πολλά άλλα προϊόντα, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη λίστα των τροφίμων που πέφτουν θύματα του food fraud (απάτη τροφίμων).

Σύμφωνα με την ομώνυμη κοινοπραξία για το τυρί, Parmigiano Reggiano,  (την επίσημη εμπορική ομάδα για το τυρί) τα μη αυθεντικά τυριά παρμεζάνας αποφέρουν έσοδα περίπου 2 δις ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή τα αυθεντικά 2,4 δις ευρώ.

Για να μπει ένα τέλος στην απάτη της παρμεζάνας, η κοινοπραξία Parmigiano Reggiano συνεργάστηκε με την Kaasmerk Matek, μια εταιρεία παραγωγής τυροσήμων καζεΐνης και την p-Chip, εταιρεία δημιουργίας τεχνολογίας ψηφιακής ανίχνευσης. Το προϊόν από αυτή τη σύμπραξη είναι μικροσκοπικοί, ασφαλείς για τρόφιμα αναμεταδότες σε αυθεντικούς τροχούς Parmigiano Reggiano.

Σύμφωνα με επιπλέον πληροφορίες από την ιστοσελίδα Food and Wine,  η καινοτομία συνδυάζει ετικέτες καζεΐνης ασφαλείς για τα τρόφιμα με τον μικρο αναμεταδότη p-Chip — μια κρυπτο-άγκυρα blockchain για φυσικά αντικείμενα. Αυτή η νέα ετικέτα τροφίμων με δυνατότητα σάρωσης είναι μικρότερη από έναν κόκκο αλατιού και εξαιρετικά ανθεκτική, παρέχοντας ορατότητα τελευταίας τεχνολογίας.

Μέσω των αναμεταδοτών, το αυθεντικό απόθεμα ελέγχεται και προστατεύεται πιο αποτελεσματικά, αλλά και διαφοροποιείται από παρεμφερείς μάρκες. Επιπλέον, ο εντοπισμός μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις ανακλήσεων. Σε αυτή τη φάση,  οι νέες έξυπνες ετικέτες έχουν ήδη προστεθεί σε 100.000 τροχούς τυριού Parmigiano Reggiano και αποφασίζεται αν θα αποτελέσουν μόνιμα μέρος του τυριού.

Η Κοινοπραξία, ιδρυθείσα το 1934, επισημαίνει ότι αυτή η τεχνολογία αιχμής είναι στην πραγματικότητα ένας πολύ καλός τρόπος για την προστασία της ταυτότητας και της κληρονομιάς του Parmigiano Reggiano ως σύμβολο της ιταλικής παραγωγής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο