Μελέτη αποκαλύπτει το συστατικό που ανατρέπει τη σπατάλη και δίνει καλύτερο αποτέλεσμα.
Η προσθήκη υγρασίας στους κόκκους καφέ πριν την άλεση, μπορεί να μειώσει σημαντικά την τριβική φόρτιση, έδειξαν τα αποτελέσματα νέας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Όρεγκον και της Κορέας και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Matter. Η έρευνα εξετάζει ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο ο στατικός ηλεκτρισμός αναμειγνύεται με το άλεσμα των κόκκων espresso, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η υγρασία ανατρέπει τη σπατάλη.
Ο στατικός ηλεκτρισμός είναι μια ανισορροπία θετικών και αρνητικών φορτίων μεταξύ αντικειμένων. Προέρχεται από τον τριβοηλεκτρισμό, μια διαδικασία που προκαλεί τη συσσώρευση στατικού φορτίου στις επιφάνειες. Καθώς αλέθονται ολόκληροι οι κόκκοι espresso, ανταλλάσσουν ηλεκτρόνια με γρήγορο ρυθμό, αυτό που είναι γνωστό ως tribocharging. Αυτό αναγκάζει τα σωματίδια των κόκκων να συγκεντρώνονται σε συστάδες. Το προκύπτον στατικό φορτίο θα μπορούσε να κάνει τα αλεσμένα φασόλια να κολλήσουν στον μύλο.
Οι ειδικοί του καφέ γνωρίζουν πως μόλις ο αλεσμένος καφές περνά από το χωνί, για να προσαρμοσθεί στο κλείστρο, αρκετά υπολείμματα μένουν στα τοιχώματα,(αποτέλεσμα στατικού ηλεκτρισμού) με αποτέλεσμα να απορρίπτεται μια μεγάλη ποσότητα καφέ στο σύνολο της. Η λύση λοιπόν που δίνουν οι ερευνητές, είναι να αλείψετε ολόκληρα τα φασόλια με νερό πριν τα αλέσετε, κάτι που μειώνει σημαντικά την τριβική φόρτιση.
Ο ανώτερος συγγραφέας Christopher Hendon, ένας χημικός υπολογιστικών υλικών στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, γράφει στην Inverse ότι το νερό έχει πολλούς πιθανούς ρόλους στην εξουδετέρωση αυτών των φορτισμένων σωματιδίων, από τις ψυκτικές του ιδιότητες μέχρι τον τρόπο που αλλάζει τη χημεία της επιφάνειας του καφέ και του μύλου. «Αυτό για το οποίο είμαστε πιο σίγουροι είναι ο αντίκτυπός του», γράφει, «ο αλεσμένος καφές με την παρουσία νερού έχει ως αποτέλεσμα την αποσυσσωμάτωση των συστάδων».
Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Joshua Méndez Harper, καθηγητής ηλεκτρολογίας και μηχανικής υπολογιστών στο Portland State University, γράφει επίσης στο Inverse ότι χωρίς νερό, οποιοδήποτε ηλεκτρικό φορτίο αποκτάται κατά την άλεση «κολλάει» στις επιφάνειες των σωματιδίων. Όμως, ακόμη και μικρές ποσότητες νερού αφήνουν τα φορτία να ανασυνδυαστούν και να εξισορροπηθούν. Ο Hendon συνιστά μόνο 3 έως 5 σταγόνες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο στατικός ηλεκτρισμός αλλάζει ανάλογα με τον κόκκο. Ο Hendon γράφει ότι οι ανοιχτόχρωμοι ψημένοι «γενικά περιέχουν περισσότερο νερό από τους σκούρους», αλλά επίσης οξειδώνονται λιγότερο επειδή δεν μαγειρεύονται τόσο πολύ, καθιστώντας τα πιο επιδεκτικά σε απώλεια ηλεκτρονίων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό θετικού φορτίου.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό το κόλπο με το νερό λειτουργεί για μπαρίστες που αλέθουν στο σπίτι. Αλλά ο Hendon σημειώνει ότι για όσους χρησιμοποιούν τη μέθοδο του νερού, υπάρχει ένα οικονομικό κίνητρο καθώς αυξάνει τη συγκέντρωση του εσπρέσο κατά περίπου 15%. Ωστόσο, σε ετήσια κλίμακα σε μια ήπειρο που αγαπά τον καφέ όπως η Ευρώπη, εκτιμά ότι αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 250.000.000 ευρώ και να σας δώσει καλύτερο καφέ.
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.