Το λιμονένιο είναι ένα νέο ανανεώσιμο ολιγομερές αντιοξειδωτικό και πρόσθετο αποκλεισμού της υπεριώδους ακτινοβολίας για μεμβράνες με βάση χιτοζάνη.
Η βιομηχανία τροφίμων αναζητά συνεχώς εναλλακτικές λύσεις για την παραγωγή εφικτών, βιώσιμων και πιο φιλικών προς το περιβάλλον συσκευασιών που διατηρούν επίσης τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και τη θρεπτική ποιότητα των προϊόντων. Ερευνητές από Πανεπιστήμια της Βραζιλίας ανέπτυξαν μεμβράνη συσκευασίας από λιμονένιο με βάση τη χιτοζάνη που αντιστέκεται στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Το λιμονένιο κύριο συστατικό του αιθέριου ελαίου των εσπεριδοειδών, είναι ένα πολύ γνωστό βιοδραστικό πρόσθετο για μεμβράνες που βασίζονται σε βιοπολυμερή. Ωστόσο, η υψηλή μεταβλητότητά του περιορίζει σημαντικά τέτοιες εφαρμογές. Οι ερευνητές πρότειναν τη χρήση ενός χαμηλού μοριακού βάρους πολυ(λιμονενίου) (PLM) ως εναλλακτικού πρόσθετου υψηλής απόδοσης για μεμβράνες με βάση χιτοζάνη (CH).
«Εστιάσαμε στο λιμονένιο επειδή η Βραζιλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πορτοκαλιών στον κόσμο [ αν όχι ο μεγαλύτερος ] και το Σάο Πάολο είναι το κορυφαίο κράτος παραγωγής πορτοκαλιού», δήλωσε ο Roniérik Pioli Vieira , συγγραφέας του άρθρου και καθηγητής στο FEQ- UNICAMP.
Το λιμονένιο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε φιλμ για συσκευασία τροφίμων για ενίσχυση της διατήρησης χάρη στην αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή του δράση, αλλά η απόδοσή του μειώνεται από την αστάθεια κατά τη διαδικασία κατασκευής της συσκευασίας, ακόμη και σε εργαστηριακή κλίμακα.
«Για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, καταλήξαμε στην ιδέα να χρησιμοποιήσουμε ένα παράγωγο λιμονενίου που ονομάζεται πολυ(λιμονένιο), το οποίο δεν είναι πτητικό ή ιδιαίτερα ασταθές», είπε ο Βιέιρα.
Οι ερευνητές επέλεξαν την χιτοζάνη για τη μήτρα του φιλμ επειδή είναι ένα πολυμερές φυσικής προέλευσης και έχει γνωστές αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η υπόθεσή τους ήταν ότι ο συνδυασμός των δύο υλικών θα παρήγαγε ένα φιλμ με ενισχυμένες βιοδραστικές ιδιότητες. Στη συνέχεια προχώρησαν σε πολυμερισμό, μια διαδικασία κατά την οποία τα πολυμερή κατασκευάζονται από μικρότερα οργανικά μόρια. Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ικανοποιητικά. «Οι μεμβράνες με το πρόσθετο πολυ(λιμονένιο) ξεπέρασαν τις επιδόσεις με το λιμονένιο, ειδικά όσον αφορά την αντιοξειδωτική δράση, η οποία ήταν περίπου δύο φορές πιο ισχυρή», είπε ο Vieira. Η ουσία λειτούργησε επίσης ικανοποιητικά ως αναστολέας υπεριώδους ακτινοβολίας και βρέθηκε μη πτητική, καθιστώντας την κατάλληλη για μεγάλης κλίμακας παραγωγή συσκευασιών, όπου οι συνθήκες επεξεργασίας είναι πιο αυστηρές.
Οι μεμβράνες δεν είναι ακόμη διαθέσιμες για χρήση από τους κατασκευαστές, κυρίως επειδή το πλαστικό με βάση την χιτοζάνη δεν παράγεται ακόμη σε αρκετά μεγάλη κλίμακα ώστε να είναι ανταγωνιστικό, αλλά και επειδή η διαδικασία παραγωγής πολυ(λιμονενίου) πρέπει να βελτιστοποιηθεί για να βελτιωθεί η απόδοση και να δοκιμαστεί κατά την κατασκευή εμπορικών συσκευασιών.
Πληροφορίες: Thechnology Networks
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.