Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελισσοκομία: Γιατί εξαφανίζονται οι μέλισσες και πως μπορούμε να βοηθήσουμε

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΜελισσοκομία: Γιατί εξαφανίζονται οι μέλισσες και πως μπορούμε να βοηθήσουμε
spot_img

Η φύτευση φιλικών προς τις μέλισσες φυτών φαίνεται να είναι η νέα μόδα σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερασιτέχνες κηπουροί προσπαθούν τακτικά να προσελκύσουν τέτοια έντομα, ενώ στη Γαλλία, οι αγρότες έχουν προσφέρει γη για να βοηθήσουν τους μελισσοκόμους. Σε άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, οι πόλεις υιοθετούν επικονιαστές . Ακόμη και ορισμένες εταιρείες κάνουν προσπάθειες φύτευσης αγριολούλουδων.

Αλλά δεν μπορούν όλα τα φυτά να ικανοποιήσουν τις διατροφικές απαιτήσεις των μελισσών ενώ μερικά μπορεί να είναι πιο χρήσιμα από άλλα στην εξισορρόπηση της δίαιτας των μελισσών.

Από τις αρχές της άνοιξης έως το φθινόπωρο, τα γονιμοποιητικά έντομα, όπως οι μέλισσες, χρησιμοποιούν τους πλούσιους πόρους τροφίμων που παρέχονται από τα φυτά με τη μορφή νέκταρ και γύρης. Το νέκταρ είναι η πηγή ενέργειας που απαιτείται για κάθε δραστηριότητα των εντόμων, ενώ η γύρη είναι μια πηγή οικοδομικού υλικού ειδικά για τις προνύμφες ώστε να αποκτήσουν το τελικό ενήλικο σχήμα τους.

Οι θηλάζουσες μέλισσες καταπίνουν γύρη, νέκταρ και νερό για να ταΐσουν τις προνύμφες και οι χωνεμένες ενώσεις χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ζελέ.

Δομικά στοιχεία ζελέ

Το ζελέ είναι οργανική ύλη και αποτελείται από διάφορα οργανικά υποστρώματα, όπως συγκεκριμένα σάκχαρα, λιπίδια, πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα και ένζυμα. Όλα αυτά τα οργανικά υποστρώματα είναι κατασκευασμένα από άτομα συγκεκριμένων χημικών στοιχείων, όπως ο άνθρακας, το άζωτο, ο φώσφορος, το νάτριο, το κάλιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος.

Υπάρχει ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τα οργανικά υποστρώματα από τα άτομα. Τα οργανικά υποστρώματα είναι μεταβλητά (για παράδειγμα, μπορούν να μετατραπούν σε διαφορετικά υποστρώματα) και μπορούν να παραχθούν από ζωντανούς οργανισμούς που χρησιμοποιούν διαθέσιμα άτομα.

Τα άτομα είναι αμετάβλητα – δεν μπορούν να μετατραπούν σε διαφορετικά άτομα και δεν μπορούν να παραχθούν από ζωντανούς οργανισμούς. Επομένως, τα μεταβλητά οργανικά υποστρώματα είναι κατασκευασμένα από αμετάβλητα στοιχεία. Πώς όμως σχετίζεται αυτό με την παραγωγή ζελέ καλής ποιότητας για τις αναπτυσσόμενες προνύμφες των μελισσών;

Τα σάκχαρα – η πηγή ενέργειας για τις μέλισσες – αποτελούνται μόνο από τρία στοιχεία: άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο. Άλλα οργανικά υποστρώματα που είναι απαραίτητα για την οικοδόμηση και τη συντήρηση του σώματος αποτελούνται από άλλα στοιχεία εκτός από τον άνθρακα, το υδρογόνο και το οξυγόνο, όπως το άζωτο, ο φώσφορος, το νάτριο, το κάλιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Τα άτομα αυτών των άλλων στοιχείων πρέπει να ενσωματωθούν στα σώματα των αναπτυσσόμενων προνυμφών μελισσών.

Η γύρη είναι η αποκλειστική πηγή αυτών των στοιχείων για τις μέλισσες. Επομένως, για να παραχθεί ζελέ καλής ποιότητας, η γύρη πρέπει να παρέχει στις μέλισσες τις απαιτούμενες αναλογίες των ατόμων. Και κάθε γύρη, που παράγεται από διάφορα είδη φυτών, είναι παρόμοια από αυτή την άποψη; Η απάντηση είναι πω όχι δεν είναι ίδια.

Επτά κρίσιμες τροφές μελισσών

Η πιο πρόσφατη μελέτη μας έδειξε ότι διάφορα είδη γύρης διαφέρουν ως προς τη στοιχειακή τους σύνθεση και ως εκ τούτου παρέχουν άτομα συγκεκριμένων στοιχείων σε ποικίλες αναλογίες. Αυτές οι αναλογίες είναι συχνά ανισόρροπες για τις μέλισσες – περιέχουν πάρα πολλά άτομα ορισμένων στοιχείων και πολύ λίγα από άλλα.
Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι επτά στοιχεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις μέλισσες: νάτριο, θείο, χαλκός, φώσφορος, κάλιο, άζωτο και ψευδάργυρος. Τα άτομα αυτών των στοιχείων είναι συχνά σπάνια στη γύρη, αλλά πρέπει να παρέχονται σε υψηλές αναλογίες στην τροφή των αναπτυσσόμενων προνυμφών μελισσών. Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις αυτών των στοιχείων στη γύρη εμφανίζουν υψηλή μεταβλητότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα φυτικά είδη παράγουν γύρη σπάνια σε αυτά τα σημαντικά στοιχεία, ενώ άλλα παράγουν γύρη πλούσια σε αυτά.

Φανταστείτε δύο είδη γύρης: Α και Β. Η γύρη Α είναι πλούσια σε θείο αλλά σπάνια σε κάλιο και η γύρη Β είναι σπάνια σε θείο αλλά πλούσια σε κάλιο. Για να συλλέξουν το θείο και το κάλιο που χρειάζονται, οι μέλισσες πρέπει να αναμείξουν αυτές τις δύο γύρες.

Μίγμα γύρης

Όμως δεν παράγουν όλα τα φυτά γύρη που να ικανοποιεί τις στοιχειώδεις απαιτήσεις των μελισσών και η ανάμειξη τυχαίων ειδών γύρης δεν αρκεί. Επομένως, τα φυτά δεν πρέπει να αξιολογούνται και να φυτεύονται ως επαρκείς πηγές μελισσοτροφής με βάση αποκλειστικά την ποσότητα γύρης και νέκταρ που παράγεται.

Οι φυτείες μονοειδών καλλιεργειών θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να περιορίσουν την ανάπτυξη των μελισσών. Αντίθετα, η ποικιλία των λουλουδιών μπορεί να είναι απαραίτητη για τη συγκέντρωση των κατάλληλων αναλογιών θρεπτικών στοιχείων και του σωστού μείγματος γύρης.

Ένας νέος παράγοντας που εξηγεί την πτώση της παραγωγής μελιού


Η έλλειψη φυτικής ποικιλότητας προτείνεται ως έμμεσος παράγοντας που ευθύνεται για την κρίση των επικονιαστών. Αλλά αποκαλύψαμε ότι η απουσία του σωστού μείγματος γύρης είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τις μέλισσες. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την κατανόησή μας για την πτώση των επικονιαστών και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο επιτυχημένες στρατηγικές παρέμβασης.
Προτείνουμε στους αγρότες, τους κηπουρούς και τις πόλεις να καλλιεργούν φυτά που βοηθούν τις μέλισσες να παρέχουν μια ισορροπημένη διατροφή για την ανάπτυξη των προνυμφών. Γνωρίζουμε ότι τέτοια φυτά περιλαμβάνουν το τριφύλλι, τα φασόλια, την παπαρούνα, το γογγύλι, την κοινή καμέλια, τη μανόλια-αμπέλι και περίπου 10 άλλα είδη, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες, εστιάζοντας σε διάφορα φυτά που παράγουν γύρη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που επικονιάζονται από τον άνεμο.
Συγκεκριμένα, προτείνουμε τη φύτευση τέτοιων φυτών κοντά σε περιοχές μονοειδών καλλιεργειών για να περιοριστεί η αρνητική τους επίδραση στην ανάπτυξη των προνυμφών των μελισσών. Επιπλέον, οι μέλισσες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε βρώμικο νερό, όπως λακκούβες πλούσιες σε σάπια ύλη ή πολτό. Αυτά χρησιμοποιούνται πρόθυμα από τις μέλισσες για να τους επιτρέψουν να συμπληρώσουν το νάτριο, το οποίο είναι εξαιρετικά σπάνιο στη γύρη. Εάν μια τέτοια συμπλήρωση είναι αδύνατη, θα πρέπει να παρέχεται στις μέλισσες ελαφρώς αλατισμένο νερό.

Έτσι, αν θέλετε να προσελκύσετε τις μέλισσες και να δώσετε ένα χέρι βοήθειας στη μητέρα φύση, σκεφτείτε δύο φορές για αυτήν την καλλιέργεια λεβάντας και ηλίανθου και φροντίστε να προσθέσετε λίγο τριφύλλι και μανόλια. Οι μέλισσες θα σας ευχαριστήσουν…

Πληροφορίες από https://theconversation.com/global

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο