Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
24.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το Nutriscore και η πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤο Nutriscore και η πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Το Nutriscore, αυτός ο τελείως λάθος επιστημονικός τρόπος υπολογισμού της διατροφικής αξίας των τροφίμων, έκανε ένα ακόμα λάθος!

Όλα, μα όλα, τα αλκοολούχα ποτά είναι στην κατηγορία F (μαύρο!).

Μπύρες, κρασιά, σαμπάνιες, μηλίτες…όλα!

Και το οξύμωρο είναι τούτο: σύμφωνα με την πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής (παρακάτω εικόνα), προτείνεται να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση κόκκινο κρασί (1-2 ποτήρια κάθε μέρα!)

Τι να ακούσουμε λοιπόν; Το Nutriscore, αυτό το επιστημονική τερατούργημα ; Ή την Unesco που έχει χαρακτηρίσει την Μεσογειακή διατροφή ως πολιτιστική κληρονομιά;

Το ερώτημα είναι ρητορικό. Φυσικά και την Μεσογειακή διατροφή θα πρέπει να ακολουθούμε! Και θα πρέπει να ενώσουμε όλοι μας (Επιχειρήσεις και ΑΕΙ) τις δυνάμεις μας να αλλάξει ο αλγόριθμος του Nutriscore…

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα εγκύκλιος του Υπ. Υγείας για τους ελέγχους ενόψει Πάσχα – Αυστηροί έλεγχοι και στους delivery

Το Υπουργείο Υγείας ζητά από τους επιθεωρητές αυστηρότητα ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων.

Γιατί οι καταναλωτές προτιμούν το εμφιαλωμένο από το νερό βρύσης;

Οι προσπάθειες της ΕΕ για στροφή των Ευρωπαίων στο νερό βρύσης και η λόγοι της προσήλωσης των καταναλωτών στο εμφιαλωμένο.

Καταναλωτής: Οι υψηλές τιμές οδηγούν σε επικίνδυνες πρακτικές ασφάλειας τροφίμων

Έρευνα έδειξε πως οι αυξανόμενες τιμές ωθούν τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν περισσότερους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα