Σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους ο νέος βιοαισθητήρας προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα όσον αφορά το χρόνο, τη φορητότητα, την ευαισθησία.
Ένα νέο βιοαισθητήρα που είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια τη φρεσκάδα του κρέατος, μετρώντας την υποξανθίνη (HXA), ανέπτυξαν ερευνητές από την Ακαδημία Επιστήμης και Τεχνολογίας του Βιετνάμ, το Πανεπιστήμιο Επιστημών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Βιετνάμ, το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ανόι καθώς και τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών. Οι προγραμματιστές του αισθητήρα, μπόρεσαν να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα του αισθητήρα στο χοιρινό με 98% ακρίβεια.
Η τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP) είναι ένα μόριο που παράγει το σώμα μέσω της αναπνοής και παρέχει ενέργεια στα κύτταρα. Όταν ένα ζώο που προορίζεται για κατανάλωση σταματά να αναπνέει, η σύνθεση του ATP σταματά επίσης και τα μόρια που υπάρχουν διασπώνται σε οξύ, θέτοντας σε κίνδυνο τη γεύση και την ασφάλεια του κρέατος του ζώου. Το HXA και η ξανθίνη είναι ενδιάμεσα βήματα σε αυτή τη μετάβαση και η αξιολόγηση της επικράτησης αυτών των ενώσεων στο κρέας μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό των επιπέδων φρεσκάδας.
Ο νέος αισθητήρας χρησιμοποιεί ηλεκτρόδια γραφενίου τροποποιημένα με νανοσωματίδια οξειδίου ψευδαργύρου για τη μέτρηση του HXA. Αν και υπάρχουν ήδη μέθοδοι ανίχνευσης HXA, μπορεί να είναι δαπανηρές και χρονοβόρες και απαιτούν τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για να λειτουργήσουν. Σε σύγκριση με τις σύγχρονες μεθόδους δοκιμής τροφίμων όπως η υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης, η αέρια χρωματογραφία, η φασματομετρία μάζας, η ατομική και μοριακή φασματοσκοπία και η φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού, οι βιοαισθητήρες προσφέρουν περισσότερα πλεονεκτήματα όσον αφορά το χρόνο, τη φορητότητα, την ευαισθησία και την επιλεκτικότητα, εξήγησαν οι προγραμματιστές του αισθητήρα.
Ο αισθητήρας είναι κατασκευασμένος από ένα φιλμ πολυιμιδίου που μετατρέπεται σε πορώδες γραφένιο χρησιμοποιώντας παλμικό λέιζερ. Τα προστιθέμενα νανοσωματίδια οξειδίου του ψευδαργύρου προσελκύουν τα μόρια HXA στην επιφάνεια του ηλεκτροδίου. Όταν το HXA αλληλεπιδρά με το ηλεκτρόδιο, οξειδώνεται και μεταφέρει τα ηλεκτρόνια του, αυξάνοντας την τάση του ηλεκτροδίου. Η γραμμική σχέση μεταξύ HXA και αύξησης τάσης επιτρέπει τον εύκολο προσδιορισμό της περιεκτικότητας HXA.
https://newsmole.biz.id/new-biosensor-technology-measures-meat-freshness-accurately-and-efficiently/