Σε σύγκριση με τι συνηθισμένες ντομάτες, τα ντοματίνια έχουν 1,7 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών, τα οποία όμως επηρεάζονται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος.
Τα ντοματίνια (Solanum lycopersicum var. cerasiforme), ανήκουν στο γένος ντομάτας Solanaceae και είναι από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες ντομάτας. Σε σύγκριση με τις συνηθισμένες ντομάτες, τα ντοματίνια είναι πιο πλούσια σε οργανικά οξέα, ασκορβικό οξύ (ΑΑ), λυκοπένιο, βήτα-καροτίνη και άλλα θρεπτικά συστατικά. Γενικά η περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών στα ντοματίνια είναι 1,7 φορές μεγαλύτερη από αυτή των συνηθισμένων ντοματών.
Το ντοματίνι είναι ένα ευγενικό φρούτο με οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση του ανοσοποιητικού, επιβράδυνση της γήρανσης, μείωση της αρτηριακής πίεσης, μείωση της χοληστερόλης και πρόληψη καρκίνου.
Ωστόσο, είναι ευαίσθητα στη σήψη κατά την αποθήκευση λόγω της ταχείας ωρίμανσης ή της εισβολής παθογόνων, γεγονός που τα καθιστά περισσότερο ευπαθή και είναι δύσκολο να ελεγχθεί η ποιότητά τους κατά την αποθήκευση. Τα Λυκοπένιο και ΑΑ, ως βασικά θρεπτικά συστατικά στα ντοματίνια, αποσυντίθενται εύκολα από τη θερμοκρασία. Ως εκ τούτου, η θερμοκρασία αποθήκευσης είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της θρεπτικής ποιότητας τους. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στη διατροφική τους ποιότητα κάτω από διαφορετικές θερμοκρασίες αποθήκευσης. Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods στην Ενότητα Συσκευασία και Συντήρηση Τροφίμων είχε στόχο να διερευνήσει τις αλλαγές στα θρεπτικά συστατικά και τον όγκο τους σε διαφορετικές θερμοκρασίες αποθήκευσης, να περιγράψει τη μεταβολή των θρεπτικών τους συστατικών, να ελέγξει τους διαφορικούς μεταβολίτες για να διακρίνει τις αλλαγές στη φρεσκάδα και να εντοπίσει τις διαφορές στη γεύση.
Συμπεράσματα: Τα φρούτα παρουσιάζουν διαφορετικές πτητικές ενώσεις σε διαφορετικά στάδια αποθήκευσης. Η εμφάνιση ορισμένων πτητικών ενώσεων έχει αντίκτυπο στην ποιότητα του αρώματος, επηρεάζοντας έτσι την αποδοχή από τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τους ερευνητές το λυκοπένιο παρουσίασε πτωτική τάση κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης και ο πτωτικός ρυθμός αυξήθηκε με η αύξηση της θερμοκρασίας. Τα θρεπτικά συστατικά και οι πτητικές ενώσεις στα ντοματίνια που αναλύθηκαν επηρεάστηκαν από τη θερμοκρασία, ιδιαίτερα σε υψηλότερες θερμοκρασίες 10 και 25 °C. Επομένως, οι περιβαλλοντικές συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας θα μπορούσαν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. Επιπλέον η χαμηλή θερμοκρασία εμπόδισε την αλλοίωση ενώ ταυτόχρονα ανέστειλε την παραγωγή των πτητικών ενώσεων.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ.