Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ντοματίνια: Η επίδραση της θερμοκρασίας αποθήκευσης στην ποιότητα – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΝτοματίνια: Η επίδραση της θερμοκρασίας αποθήκευσης στην ποιότητα - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Σε σύγκριση με τι συνηθισμένες ντομάτες, τα ντοματίνια έχουν 1,7 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών, τα οποία όμως επηρεάζονται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος.

Τα ντοματίνια (Solanum lycopersicum var. cerasiforme), ανήκουν στο γένος ντομάτας Solanaceae και είναι από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες ντομάτας. Σε σύγκριση με τις συνηθισμένες ντομάτες, τα ντοματίνια είναι πιο πλούσια σε οργανικά οξέα, ασκορβικό οξύ (ΑΑ), λυκοπένιο, βήτα-καροτίνη και άλλα θρεπτικά συστατικά. Γενικά η περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών στα ντοματίνια είναι 1,7 φορές μεγαλύτερη από αυτή των συνηθισμένων ντοματών.

Το ντοματίνι είναι ένα ευγενικό φρούτο με οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση του ανοσοποιητικού, επιβράδυνση της γήρανσης, μείωση της αρτηριακής πίεσης, μείωση της χοληστερόλης και πρόληψη καρκίνου.

Ωστόσο, είναι ευαίσθητα στη σήψη κατά την αποθήκευση λόγω της ταχείας ωρίμανσης ή της εισβολής παθογόνων, γεγονός που τα καθιστά περισσότερο ευπαθή και είναι δύσκολο να ελεγχθεί η ποιότητά τους κατά την αποθήκευση. Τα Λυκοπένιο και ΑΑ, ως βασικά θρεπτικά συστατικά στα ντοματίνια, αποσυντίθενται εύκολα από τη θερμοκρασία. Ως εκ τούτου, η θερμοκρασία αποθήκευσης είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της θρεπτικής ποιότητας τους. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στη διατροφική τους ποιότητα κάτω από διαφορετικές θερμοκρασίες αποθήκευσης. Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods στην Ενότητα Συσκευασία και Συντήρηση Τροφίμων είχε στόχο να διερευνήσει τις αλλαγές στα θρεπτικά συστατικά και τον όγκο τους σε διαφορετικές θερμοκρασίες αποθήκευσης, να περιγράψει τη μεταβολή των θρεπτικών τους συστατικών, να ελέγξει τους διαφορικούς μεταβολίτες για να διακρίνει τις αλλαγές στη φρεσκάδα και να εντοπίσει τις διαφορές στη γεύση.

Συμπεράσματα: Τα φρούτα παρουσιάζουν διαφορετικές πτητικές ενώσεις σε διαφορετικά στάδια αποθήκευσης. Η εμφάνιση ορισμένων πτητικών ενώσεων έχει αντίκτυπο στην ποιότητα του αρώματος, επηρεάζοντας έτσι την αποδοχή από τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τους ερευνητές το λυκοπένιο παρουσίασε πτωτική τάση κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης και ο πτωτικός ρυθμός αυξήθηκε με η αύξηση της θερμοκρασίας. Τα θρεπτικά συστατικά και οι πτητικές ενώσεις στα ντοματίνια που αναλύθηκαν επηρεάστηκαν από τη θερμοκρασία, ιδιαίτερα σε υψηλότερες θερμοκρασίες 10 και 25 °C. Επομένως, οι περιβαλλοντικές συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας θα μπορούσαν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. Επιπλέον η χαμηλή θερμοκρασία εμπόδισε την αλλοίωση ενώ ταυτόχρονα ανέστειλε την παραγωγή των πτητικών ενώσεων.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο