Υπολείμματα από μαύρο τσάι ή καφέ Arabica, σε αλεύρι για παντεσπάνι.
Οι βιοδραστικές ουσίες στο χρησιμοποιημένο μαύρο τσάι και τον αραβικό καφέ θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη θρεπτική αξία και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής στο παντεσπάνι σύμφωνα με πειραματική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ACS Omega.
Eκτός από την παροχή καφεΐνης, και οι δύο είναι πλούσιες σε βιοδραστικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών και σημαντικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του καλίου και του ασβεστίου. Αλλά κατά τη διαδικασία παρασκευής των ροφημάτων, πολλές από αυτές τις ενώσεις περισσεύουν, είτε σε κατακάθι καφέ είτε σε φύλλα τσαγιού. Οι Abdelrahman Ahmed, Khaled Ramadan, Mohamed Mahmoud και οι συνεργάτες τους θέλησαν να συμπεριλάβουν σκόνες τσαγιού και καφέ στα παντεσπάνια, καθώς και να εξερευνήσουν τις θρεπτικές και αισθητηριακές τους ιδιότητες και τη διάρκεια ζωής τους.
Για να δημιουργήσει τις σκόνες, η ομάδα παρασκεύασε είτε μαύρο τσάι είτε καφέ Arabica, στη συνέχεια ξέπλυνε καλά, στέγνωνε και κονιορτοποίησε τα υπολείμματα ή τα φύλλα. Αυτά στη συνέχεια προστέθηκαν στο αλεύρι που χρησιμοποιήθηκε για το κουρκούτι για παντεσπάνι σε διαφορετικές ποσότητες, δημιουργώντας καρβέλια με σκόνη είτε 1%, 2% είτε 3%. Αυτό το υλικό έδωσε στα κέικ υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση και αυξημένες συγκεντρώσεις σημαντικών θρεπτικών συστατικών σε σύγκριση με αυτά ελέγχου που παρασκευάστηκαν μόνο με κανονικό αλεύρι. Τα κέικ με αναλωμένη σκόνη καφέ βαθμολογήθηκαν παρόμοια με τα καρβέλια ελέγχου όσον αφορά την εμφάνιση, τη γεύση και την υφή. Επιπλέον, τα ενισχυμένα κέικ ήταν ελαφρώς πιο σταθερά στο ράφι και είχαν λιγότερη μικροβιακή ανάπτυξη μετά από αποθήκευση έως και 14 ημερών. Τα ενισχυμένα κέικ έδειξαν σημαντική μείωση στον συνολικό αριθμό βακτηρίων, τη συνολική μούχλα και τη μαγιά σε σύγκριση με το κέικ ελέγχου κατά τη διάρκεια αποθήκευσης 7 και 14 ημερών. Ωστόσο, ένα αισθητήριο βαθμολόγησε τα καρβέλια με υψηλότερες ποσότητες χρησιμοποιημένης σκόνης τσαγιού με χαμηλότερες αισθητηριακές ιδιότητες, κυρίως λόγω της σκουρόχρωμης εμφάνισής τους. Περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να διερευνήσει τις πιθανές εφαρμογές των υπολειπόμενων σκονών καφέ και τσαγιού σε άλλα προϊόντα διατροφής όπως το ψωμί ή τα σνακ σύμφωνα με τους ερευνητές.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.