Ένα βιώσιμο και οικονομικό συστατικό από δέντρο ακακίας λανσάει η Kerry Group που θα αντικαταστήσει λεκιθίνη ηλίανθου και τα μονο- και διγλυκερίδια.
O πόλεμος στην Ουκρανία, ως γνωστόν, έχει δυσκολέψει αρκετά τη βιομηχανία τροφίμων, καθώς έχουν δημιουργηθεί αρκετές ελλείψεις σε πρώτες ύλες, οι οποίες ακόμα και αν βρεθούν, έχουν γίνει πια απλησίαστες.
Η εταιρεία γαλακτοκομικών Kerry Group, για να αντικαταστήσει τη λεκιθίνη ηλίανθου και τα μονο- και διγλυκερίδια σε προϊόντα τροφίμων και ποτών, τα οποία επίσης έχουν ακριβύνει πολύ, κυκλοφόρησε το Puremul , έναν γαλακτωματοποιητή από ακακία.
Τα μονο- και τα δυσγλυκερίδια, τα οποία η Kerry σκοπεύει να αντικαταστήσει, είναι οι πιο κοινά χρησιμοποιουμενοι γαλακτωματοποιητές, δηλαδή συστατικά που συνδυάζουν νερό και λάδι για να αποτρέψουν τον διαχωρισμό με τον ευρωπαϊκό αριθμό πρόσθετου τροφίμων E471. Προστίθενται σε τρόφιμα, όπως η μαγιονέζα ή τα αρτοπαρασκευάσματα, για να ενισχύσουν την υφή και τη συνοχή τους και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους.
Ενώ ο FDA αναγνωρίζει τα συγκεκριμένα συστατικά ως γενικά ασφαλή , ορισμένοι καταναλωτές ανησυχούν για τις μικρές ποσότητες τρανς λιπαρών τους. Επιπλέον, αν και η λεκιθίνη ηλίανθου έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, πλέον είναι πολύ ακριβή για το μέσο παραγωγό τροφίμων.
Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις της Kerry στο Food Dive, το Puremul μπορεί να προστεθεί φυτικά ποτά, αρτοσκευάσματα και κατεψυγμένα επιδόρπια, ως όχι μόνο μια φτηνή λύση στη μεγάλη πρόκληση της ακρίβειας που αντιμετωπίζει η βιομηχανία με τη λεκιθίνη ηλίανθου, αλλά διαθέτει και άλλα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να το κάνουν ελκυστικό.
Το Puremul, σύμφωνα με την Kerry, δεν θεωρείται μόνο πιο υγιεινό από τα μονο- και διγλυκερίδια, αλλά ανταποκρίνεται και στην αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για βιωσιμότητα, καθώς προέρχεται από το ανθεκτικό στην ξηρασία δέντρο ακακίας που καλλιεργείται από ντόπιους αγρότες στην Αφρική.