Μια συσκευή ανίχνευσης μικροβιολογικών παραμέτρων, θα συμβάλει στην επιτάχυνση της μέτρησης για την επιμόλυνση στο νωπό κρέας, ελαχιστοποιώντας έτσι το κόστος και τη σπατάλη τροφίμων.
Οι τροφιμογενείς ασθένειες αποτελούν μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι 600 εκατομμύρια – περίπου 1 στους 10 ανθρώπους – αρρωσταίνουν μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και 420.000 πεθαίνουν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Στα πλαίσια της ασφάλειας των τροφίμων, το έργο FRESHDETECT που είναι χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, αναπτύσσει ένα φορητό εργαλείο που θα καθορίσει τη μικροβιολογική ποιότητα των προϊόντων κρέατος.
Η φορητή αυτή συσκευή καθορίζει τον «Ολική Μικροβιακή Χλωρίδα (TVC) στο νωπό κρέας χωρίς δειγματοληψία και χωρίς επώαση». Χρησιμοποιεί μια διαδικασία φασματοσκοπίας φθορισμού που κατευθύνει ένα έντονο μπλε φως στην επιφάνεια του κρέατος με τη βοήθεια της οποίας μετράει τη βακτηριακή χλωρίδα.
Στη συνέχεια, η TVC υπολογίζεται χρησιμοποιώντας έναν αξιόπιστο αλγόριθμο ανάλυσης για να εξακριβώσει τη μικροβιολογική ποιότητα του προϊόντος. Οι μετρήσεις είναι μη επεμβατικές και διαρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα.
Τα αποτελέσματα εμφανίζονται απευθείας στη συσκευή αμέσως μετά τη μέτρηση. Η συσκευή μπορεί να αποθηκεύσει έως και 2.000 μετρήσεις. Τα αποτελέσματα μπορούν να μεταφερθούν σε έναν υπολογιστή οποιαδήποτε στιγμή μέσω μιας θύρας USB.
Οι δυνητικοί τομείς εφαρμογής περιλαμβάνουν ταχείες δοκιμές για τον αυτοέλεγχο εταιρειών σε όλη την αλυσίδα διακίνησης και επεξεργασίας κρέατος, χωρίς καθυστέρηση στους χώρους παραλαβής και αποστολής.
Σε άρθρο ειδήσεων στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «FoodNavigator», ο Oliver Dietrich, διευθύνων σύμβουλος συντονισμού του έργου FreshDetect GmbH, δήλωσε ότι η καινοτομία «δημιουργεί μια νέα διάσταση στην ασφάλεια των τροφίμων».
Σύμφωνα με την CORDIS,η «συσκευή επιτρέπει μη επεμβατικές μικροβιολογικές δοκιμές χωρίς πρόσθετο λειτουργικό κόστος ή κόστος συντήρησης».
Οι χρήστες στους οποίους απευθύνεται η καινοτόμος αυτή συσκευή, περιλαμβάνουν σφαγεία, μονάδες τεμαχισμού, εταιρείες επεξεργασίας κρέατος, λιανοπωλητές, χονδρεμπόρους και κρεοπώλες.
Στο ίδιο άρθρο ο Dietrich δηλώνει πως το FreshDetect θα επεκτείνει διαδοχικά τις εφαρμογές του για να συμπεριλάβει άλλα τρόφιμα όπως ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά. Η εστίαση δε θα παραμείνει μόνο στη βακτηριακή μόλυνση, αλλά θα καλύπτει και την ανίχνευση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων, της προέλευσης, της ηλικίας (βαθμού ωρίμανσης) και άλλων παραγόντων.
Το συνεχιζόμενο έργο FRESHDETECT αντιμετωπίζει επίσης τη σπατάλη τροφίμων, η οποία δημιουργεί περίπου το 8% όλων των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλώνται κάθε χρόνο στην ΕΕ, με το σχετικό κόστος να εκτιμάται σε 143 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η CORDIS τονίζει ότι «η τεχνολογία FreshDetect προσφέρει μέχρι στιγμής ασύγκριτο επίπεδο ελέγχου της διαδικασίας τροφίμων, επιτρέποντας τη βελτιστοποίηση της παραγωγής τροφίμων και ελαχιστοποιώντας τη σπατάλη τροφίμων».
Αν και η συσκευή βρίσκεται στην αγορά από το καλοκαίρι του 2017, έχει υποβληθεί σε μια σειρά δοκιμών από το 2016 που διεξάγονται σε συνεργασία με εταιρείες, με επίκεντρο την ποιότητα στον κλάδο του κρέατος. Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του έργου: «Επί του παρόντος προσφέρουμε σύνολα δεδομένων λογισμικού για διάφορους τύπους κρέατος. Αναπτύσσουμε επίσης μια τεχνολογία για την ανίχνευση της TVC μέσω διαφανούς συσκευασίας (MAP, κενό).”