Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θεσσαλονίκη: Δύο παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία τρίτης γενιάς ζαχαροπλαστών

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΘεσσαλονίκη: Δύο παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία τρίτης γενιάς ζαχαροπλαστών
spot_img

Παραδοσιακά γλυκά και ιακόσμηση σταματημένη στον χρόνο περασμένων δεκαετιών.

Αλώβητα στον χρόνο, νοτισμένα με μυρωδιές μπαχαρικών και φρέσκου βουτύρου, στέκουν εδώ και 80 και πλέον χρόνια δύο από τα παλιότερα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης, με τους ιδιοκτήτες τους αποφασισμένους να συνεχίσουν να διαιωνίζουν όλες τις γλυκές μνήμες. Με διακόσμηση σταματημένη στον χρόνο περασμένων δεκαετιών και με βιτρίνες κατάφορτες με παραδοσιακά γλυκά και όχι μόνο, το ζαχαροπλαστείο «Δεληγεωργάκη» στην οδό Αγίας Σοφίας 58 και ο «ΗΛΙΟΣ» στην Αντιγονιδών 7, μοιράζονται τις μικρασιάτικες καταβολές των ιδρυτών τους αλλά και την σταθερή ποιότητα επί δεκαετίες.

«Λουκούμια από το 1943» γράφει η ταμπέλα στο ζαχαροπλαστείο «Δεληγεωργάκη» όπου μας υποδέχεται η τρίτη γενιά ιδιοκτητών, η Ελευθερία και η Διονυσία Δεληγεωργάκη οι οποίες από πολύ μικρή ηλικία τριγυρνούσαν στο εργαστήριο, στο πίσω μέρος του καταστήματος της οικογενειακής επιχείρησης.

«Ο παππούς όταν ήρθε από την Ίμβρο ξεκίνησε την επιχείρηση κατασκευάζοντας μόνο λουκούμια τριαντάφυλλο, μαστίχα, αμύγδαλο και περγαμόντο για να εμπλουτίσει στη συνέχεια το μαγαζί, με βασιλόπιτες, κουραμπιέδες, μελομακάρονα και διάφορα σιροπιαστά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελευθερία η οποία μαζί με την αδερφή της, έπιασαν το «νήμα» του ζαχαροπλαστείου από τον πατέρα και τον θείο τους που το λειτουργούσαν μαζί με τις συζύγους τους.

Οι αδερφές Δεληγεωργάκη , ειδικά τις μέρες των γιορτών, περνούν ατελείωτες ώρες στο μικρό εργαστήριο, στο πίσω μέρος του μαγαζιού όπου κατασκευάζονται όλα όσα διατίθενται στο κατάστημα, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τους πελάτες . Όπως κάθε χρόνο, έχουν δεκάδες παραγγελίες για την τριφτή βασιλόπιτα, «σημαδεμένη» με την ξύλινη σφραγίδα του παππού που εικονίζει τον Αγιο Βασίλειο.

«Προσέχουμε την σφραγίδα ως κόρη οφθαλμού αφού μετράει 100 χρόνια και ήταν του παππού μας. Όσο για τη βασιλόπιτα, κρατάμε την ίδια παραδοσιακή συνταγή, με το φρέσκο βούτυρο» λένε οι ιδιοκτήτριες, προσθέτοντας ότι μέλημά τους, είναι πάντα οι υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες. Κι αυτό άλλωστε είναι που εκτιμούν οι πελάτες τους που παραμένουν «πιστοί» στις προτιμήσεις τους επί δεκαετίες αλλά και οι νεότεροι που κυνηγούν, όπως λένε οι αδερφές Δεληγεωργάκη, την γεύση και την ποιότητα.

«Εχουμε φανατικούς για τον σοκολατένιο μπακλαβά μας και το γαλακτομπούρεκο» υπογραμμίζουν και σηκώνουν μανίκια για να συνεχίσουν τη δουλειά που, όπως λένε, αν και δύσκολη, η αγάπη τους γι΄αυτήν αποτελεί σημαντική κινητήριος δύναμη.

Στον «Ήλιο» για τριγωνάκια και σουδάκια

Τα 85 του χρόνια κλείνει φέτος το ζαχαροπλαστείο «Ήλιος» στην οδό Αντιγονιδών το οποίο άνοιξε το 1938 από τον Μιχαήλ Νικολάου, πρόσφυγα από την Σμύρνη.

«Στην αρχή, όταν ήρθε ο παππούς από την Σμύρνη με την καταστροφή το 1922, πουλούσε τα σιροπιαστά που έκανε η προγιαγιά μου, τα κετημέρια, στον σταθμό των τρένων. Αργότερα, μαζί με έναν συνεργάτη, άνοιξε το μαγαζί με έναν συνεργάτη ο οποίος στη συνέχεια πέθανε» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνονόματος εγγονός του.

Το κατάστημα επί της Αντιγονιδών λειτουργούσε αρχικά ως γαλακτοπωλείο, πουλώντας κυρίως αριάνι που έφτιαχνε ο Μιχαήλ Νικολάου, τουλούμπες γεμιστές και κουρού με μελιτζάνα ενώ το ψυγείο που χρησιμοποιούσε τότε, υπάρχει ακόμη μέσα στο μαγαζί! «Λειτουργούσε και ως ζαχαροπλαστείο, με τραπεζάκια έξω για την εξυπηρέτηση των πελατών. Μου έχουν πει μάλιστα ιστορίες για ζευγάρια που είχαν γνωριστεί εδώ και αργότερα παντρεύτηκαν, τρώγοντας μια πάστα στο πρώτο τους ραντεβού» περιγράφει ο κ.Νικολάου προσθέτοντας ότι στη συνέχεια το ανέλαβε ο πατέρας του Γιώργος και ο θείος του Αλέξης. Τώρα πια την παράδοση συνεχίζει η τρίτη γενιά, τα παιδιά του Γιώργου Νικολάου, ο Βασίλης, ο Αλέξανδρος και ο Μιχαήλ οι οποίοι κρατούν τα μοναδικά στοιχεία του ζαχαροπλαστείου, όπως το ψυγείο που μετά τις ανακαινίσεις, κρατήθηκε για να θυμίζει την αρχική μορφή του καταστήματος ενώ το εργαστήρι βρίσκεται στις Συκιές.

«Οι πελάτες μας τώρα ζητάνε πολύ το τρίγωνο με την βανίλια και την αλατισμένη καραμέλα που ήταν ιδέα του θείου Αλέξη και καθιερώθηκε από τη δεκαετία ‘ 90 με φύλλο σφολιάτας, δεν είναι δηλαδή αυτό που λέμε τρίγωνο Πανοράματος που είναι με φύλλο μπακλαβά» λέει ο κ.Νικολάου, αναφέροντας και άλλα τρία γλυκίσματα που είναι τα αγαπημένα των πελατών- σου, εκλαίρ και κοκ- όλα σε μικρή μορφή.

«Πιστεύω και είμαι χαρούμενος γι΄αυτό», συνεχίζει, « ότι έχει αρχίσει ο κόσμος να ψάχνει τη σχέση ποιότητας τιμής και επιστρέφει σε μαγαζιά με ποιότητα και ιστορία που είναι άλλωστε και η διαφήμισή μας».

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Η Ελλάδα στις πιο συχνά αναφερόμενες χώρες στην ΕΕ ως πιθανή προέλευση μόλυνσης από τροφιμογενή παθογόνα – Έκθεση

Αισθητή αύξηση κρουσμάτων σε λιστερίωση, καμπυλοβακτηρίωση, σαλμονέλωση και E. coli σε όλη την Ευρώπη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο