Άλλη μία ανάκληση chips πατάτας απασχολεί τον κλάδο των τροφίμων και κλονίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην βιομηχανία σνακ
Νέα ανάκληση ενός αγαπημένου σνακ απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τη βιομηχανία τροφίμων. Η ανάκληση αφορά σε πατατάκια και ο λόγος δεν είναι ούτε μόλυνση από κάποιο παθογόνο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, ούτε ξένο σώμα που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό, αλλά η παρουσία μη δηλωμένου αλλεργιογόνου και πιο συγκεκριμένα πρωτεΐνης γάλακτος που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ |Ψωμί του τοστ: «Πετάξτε το ή επιστρέψτε το» – Μεγάλη ανάκληση λόγω μόλυνσης από… τρίχες!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτή είναι η συσκευή στην κουζίνα σας που πρέπει ΠΑΝΤΑ να βγάζετε από την πρίζα μετά τη χρήση
Να σημειωθεί ότι τα αδήλωτα αλλεργιογόνα σε τρόφιμα, εξελίσσονται πλέον σε «μάστιγα» για τη βιομηχανία τροφίμων και είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες ανακλήσεων παγκοσμίως. Τώρα το πώς μπορεί να βρεθεί γάλα σε πατατάκια με γεύση sourcream και κρεμμύδι, είναι ένα καίριο ερώτημα που απαντάται παρακάτω…
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μετανάστευση καρκινογόνων χημικών από τις κάψουλες εσπρέσο – Ευρήματα επιστημονικής μέτρησης

Η ανάκληση έγινε από την Axfood στη Σουηδία και το σνακ είναι τα vegan ρουστίκ τσιπς Eldorado με γεύση ξινή κρέμα και κρεμμύδι, «αφού ανακαλύφθηκε ότι το προϊόν περιέχει μη δηλωμένη πρωτεΐνη γάλακτος» όπως αναφέρει η ανακοίνωση ανάκλησης. Η ανάκληση ισχύει για Eldorado Rustic Chips Sourcream & Onion, 150 γραμμαρίων, με καλύτερη ημερομηνία πριν την 30.07.2025. “Λυπούμαστε πραγματικά γι’ αυτό και τώρα ερευνούμε με τον προμηθευτή πώς θα μπορούσε να έχει συμβεί το λάθος και επίσης πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ξανά” δήλωσε η υπεύθυνη ποιότητας της Axfood, Susanna Wadegård.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μην τα χρησιμοποιείτε» – Νέα αυστηρή προειδοποίηση για κρέμες προσώπου και σώματος με απαγορευμένη, επικίνδυνη ουσία
Η λύπη που εξέφρασε η εταιρεία για την ανάκληση, δεν αναιρεί το γεγονός ότι πολλοί καταναλωτές που έχουν αλλεργία στο γάλα εκτέθηκαν σε σοβαρό κίνδυνο με συμπτώματα όπως δερματικές αντιδράσεις γαστρεντερικά προβλήματα, αναπνευστικά συμπτώματα και το χειρότερο κινδυνεύουν να πάθουν αναφυλαξία (σοβαρή αλλεργική αντίδραση που απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση). Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ανακλήθηκαν δημοφιλή πατατάκια με τρία αδήλωτα συστατικά μεταξύ των οποίων και γάλα ενώ και στις 18 Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε ανάκληση chips πατάτας στη Βρετανία, επίσης λόγω αδήλωτου γάλακτος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γάλα καρύδας: Καταναγκαστική εργασία και κακοποίηση μαϊμούδων για την παραγωγή του – Μπλόκο από μεγάλα σούπερ μάρκετ (βίντεο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 37.000 μπουκάλια γενόσημου φαρμάκου λόγω επικίνδυνης ακαθαρσίας που προκαλεί καρκίνο
Τα πατατάκια μπορούν να περιέχουν γάλα ή παράγωγά του για διάφορους λόγους, κυρίως λόγω των καρυκευμάτων και των προσθέτων που χρησιμοποιούνται στη γεύση τους. Ενώ οι ίδιες οι πατάτες και το λάδι δεν έχουν γάλα, πολλά εμπορικά πατατάκια περιέχουν συστατικά γαλακτοκομικής προέλευσης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λευκό χνούδι στα μανιτάρια: Είναι μούχλα;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 18χρονη πέθανε από ανορεξία – Ακολουθούσε για 6 μήνες διαδικτυακές συμβουλές για απώλεια βάρους και ζούσε κυρίως με νερό
Πιθανοί λόγοι που τα πατατάκια μπορεί να περιέχουν γάλα:
- Γεύσεις με τυρί ή κρέμα
- Πατατάκια με γεύση cheddar, παρμεζάνα, κρέμα & κρεμμύδι ή sour cream περιέχουν γαλακτοκομικά συστατικά.
- Ορός γάλακτος (Whey) ή καζεΐνη
- Αυτά χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν τη γεύση και την υφή των καρυκευμάτων.
- Βουτυρόγαλα (Buttermilk) ή σκόνη βουτύρου
- Δίνει πιο πλούσια γεύση και χρησιμοποιείται σε αλμυρά σνακ.
- Γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) με γαλακτοκομικά πρόσθετα
- Κάποιες φορές, το MSG αναμειγνύεται με παράγωγα γάλακτος για πιο έντονη γεύση.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.