Συναγερμός σε μεγάλα και μικρά σουπερμάρκετ – Αποσύρουν από τα ράφια ψωμί του τοστ με τρίχες
Κάποιοι λένε πως μία τρίχα στο φαγητό είναι από τις λιγότερο επικίνδυνες «αστοχίες» κατά την διάρκεια παραγωγής ενός τροφίμου ή κατά την προετοιμασία του φαγητού μας στο σπίτι και πιθανότατα δεν θα επηρεάσει καθόλου την υγεία μας. Όμως οι περισσότεροι από αυτούς που θα εντοπίσουν μία τρίχα στο πιάτο τους, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα συνεχίσουν να το τρώνε. Και όχι άδικα…
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Dove: Εντοπίστηκαν κι άλλα αφρόλουτρα με την απαγορευμένη ουσία που επηρεάζει τη γονιμότητα – Ειδοποίηση στο Ευρωπαϊκό Rapex
Οποιοδήποτε ξένο σώμα βρίσκεται στα τρόφιμα είναι μολυσματικός παράγοντας. Ξένο σώμα σημαίνει κάθε ξένη ύλη που βρίσκεται στα τρόφιμα και δεν αποτελεί μέρος των συστατικών. Σύμφωνα με μελέτη τα ανθρώπινα μαλλιά ως φυσικός μολυντής μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό ή εμετό ή να επηρεάσουν τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ομαδική αγωγή σε πασίγνωστη σοκολατοβιομηχανία για μπισκότα τίγκα σε βαρέα μέταλλα και φυτοφάρμακα
Επιπλέον ως βιολογικός ρύπος, το λάδι, ο ιδρώτας, ένα υπόλειμμα χημικών και σαμπουάν περιποίησης μαλλιών, βαφών ή οποιασδήποτε άλλης οργανικής ύλης που κολλάει στα μαλλιά γίνεται έδαφος αναπαραγωγής παθογόνων μικροοργανισμών (Staphylococcus aureus) όταν αφήνονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Σύμφωνα με το Hair Foundation, Queen’s College, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κάθε άνθρωπος με τρίχες στο κεφάλι, ρίχνει μεταξύ 100-150 τρίχες κάθε μέρα με σταθερό ρυθμό. Επομένως, ένα άτομο που κάνει μια βάρδια οκτώ ωρών θα χάσει περίπου 33-50 τρίχες. Πολλαπλασιάστε το με τον αριθμό του προσωπικού που εργάζεται στο εστιατόριο ή στο εργοστάσιο παραγωγής και μπορείτε να υπολογίσετε τον κίνδυνο παθογόνου για τα τρόφιμα…
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καισαριανή: Ένοπλη ληστεία σε φούρνο – Ο ιδιοκτήτης προσπάθησε να αντιμετωπίσει τους δράστες

- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διοξίνες και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) σε τρόφιμα και ζωοτροφές – Aποτελέσματα δοκιμών 2024
Αυτή είναι και η αιτία που η Αρxή Ασφάλειας Τροφίμων της Δανίας, προειδοποίησε για δυνητικό κίνδυνο από ψωμί του τοστ που πωλείται σε σουπερμάρκετ και καταστήματα λιανικής σε όλη τη χώρα και ανακοίνωσε την άμεση ανάκλησή του. Το ψωμί του τοστ είναι της εταιρείας Lantmännen Schulstad A/S που ανακαλεί το Levebrød Multikernel Sandwich, καθώς υπάρχει “κίνδυνος τριχών στο προϊόν” σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. «Εάν έχετε το προϊόν, θα πρέπει να το απορρίψετε ή να το επιστρέψετε στο κατάστημα όπου το αγοράσατε» αναφέρει η εταιρεία για τη συσκευασία των 800g με ημερομηνία ανάλωσης καλύτερα πριν από τις 18/3.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Cheetos: Δημοπρατείται γαριδάκι με τη μορφή του Michael Jordan με τιμή εκκίνησης τα $525!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει να βάζουμε φύλλα δάφνης στο πλυντήριο;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό είναι το ζευγάρι των Ελλήνων που τρελαίνει τους Νεοζηλανδούς με το ελληνικό street food
Αν και δεν διευκρινίζεται το είδος της τρίχας και εάν προέρχεται από τα μαλλιά ή τα χέρια κάποιου εργαζόμενου, το πιο πιθανό είναι πως για μία στιγμή ή για μία ολόκληρη ημέρα, κάποιος εργαζόμενους δεν φόρεσε σκούφο, γάντια ή μανσέτες και αυτό αρκεί για να αποφασίσει μία βιομηχανία να προχωρήσει σε ανάκληση ολόκληρης παρτίδας, προκειμένου να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών αλλά και να διαφυλάξει τη φήμη της.
Η Schulstad είναι μια Δανέζικη εταιρεία παραγωγής τροφίμων, γνωστή για τα προϊόντα αρτοποιίας της, που κάθε χρόνο παράγει περισσότερα από 100 εκατομμύρια σακουλάκια ψωμί. Το Lantmännen Schulstad είναι μέρος του ομίλου Lantmännen Unibake, που διαθέτει αρτοποιεία στη Δανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Βαλτική, την Πολωνία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πότε η κατανάλωση του κινόα μπορεί να είναι επικίνδυνη;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά είναι τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες που βρίσκονται στα πόμολα – Πώς θα τα καθαρίσετε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γάλα ή νερό: Τι δίνει πιο καλή υφή στην ομελέτα;
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.