Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025
16.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ψωμί του τοστ: «Πετάξτε το ή επιστρέψτε το» – Μεγάλη ανάκληση λόγω μόλυνσης από… τρίχες!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΨωμί του τοστ: «Πετάξτε το ή επιστρέψτε το» - Μεγάλη ανάκληση λόγω μόλυνσης από… τρίχες!
spot_img

Συναγερμός σε μεγάλα και μικρά σουπερμάρκετ – Αποσύρουν από τα ράφια ψωμί του τοστ με τρίχες

Κάποιοι λένε πως μία τρίχα στο φαγητό είναι από τις λιγότερο επικίνδυνες «αστοχίες» κατά την διάρκεια παραγωγής ενός τροφίμου ή κατά την προετοιμασία του φαγητού μας στο σπίτι και πιθανότατα δεν θα επηρεάσει καθόλου την υγεία μας. Όμως οι περισσότεροι από αυτούς που θα εντοπίσουν μία τρίχα στο πιάτο τους, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα συνεχίσουν να το τρώνε. Και όχι άδικα…

- Advertisement -

Οποιοδήποτε ξένο σώμα βρίσκεται στα τρόφιμα είναι μολυσματικός παράγοντας. Ξένο σώμα σημαίνει κάθε ξένη ύλη που βρίσκεται στα τρόφιμα και δεν αποτελεί μέρος των συστατικών. Σύμφωνα με μελέτη τα ανθρώπινα μαλλιά ως φυσικός μολυντής μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό ή εμετό ή να επηρεάσουν τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος.

Επιπλέον ως βιολογικός ρύπος, το λάδι, ο ιδρώτας, ένα υπόλειμμα χημικών και σαμπουάν περιποίησης μαλλιών, βαφών ή οποιασδήποτε άλλης οργανικής ύλης που κολλάει στα μαλλιά γίνεται έδαφος αναπαραγωγής παθογόνων μικροοργανισμών (Staphylococcus aureus) όταν αφήνονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Σύμφωνα με το Hair Foundation, Queen’s College, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κάθε άνθρωπος με τρίχες στο κεφάλι, ρίχνει μεταξύ 100-150 τρίχες κάθε μέρα με σταθερό ρυθμό. Επομένως, ένα άτομο που κάνει μια βάρδια οκτώ ωρών θα χάσει περίπου 33-50 τρίχες. Πολλαπλασιάστε το με τον αριθμό του προσωπικού που εργάζεται στο εστιατόριο ή στο εργοστάσιο παραγωγής και μπορείτε να υπολογίσετε τον κίνδυνο παθογόνου για τα τρόφιμα…

Το ψωμί του τοστ με τις τρίχες που ανακλήθηκε από όλα τα σουπερμάρκετ της Δανίας

Αυτή είναι και η αιτία που η Αρxή Ασφάλειας Τροφίμων της Δανίας, προειδοποίησε για δυνητικό κίνδυνο από ψωμί του τοστ που πωλείται σε σουπερμάρκετ και καταστήματα λιανικής σε όλη τη χώρα και ανακοίνωσε την άμεση ανάκλησή του. Το ψωμί του τοστ είναι της εταιρείας Lantmännen Schulstad A/S που ανακαλεί το Levebrød Multikernel Sandwich, καθώς υπάρχει “κίνδυνος τριχών στο προϊόν” σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. «Εάν έχετε το προϊόν, θα πρέπει να το απορρίψετε ή να το επιστρέψετε στο κατάστημα όπου το αγοράσατε» αναφέρει η εταιρεία για τη συσκευασία των 800g με ημερομηνία ανάλωσης καλύτερα πριν από τις 18/3.

Αν και δεν διευκρινίζεται το είδος της τρίχας και εάν προέρχεται από τα μαλλιά ή τα χέρια κάποιου εργαζόμενου, το πιο πιθανό είναι πως για μία στιγμή ή για μία ολόκληρη ημέρα, κάποιος εργαζόμενους δεν φόρεσε σκούφο, γάντια ή μανσέτες και αυτό αρκεί για να αποφασίσει μία βιομηχανία να προχωρήσει σε ανάκληση ολόκληρης παρτίδας, προκειμένου να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών αλλά και να διαφυλάξει τη φήμη της.

Η Schulstad είναι μια Δανέζικη εταιρεία παραγωγής τροφίμων, γνωστή για τα προϊόντα αρτοποιίας της, που κάθε χρόνο παράγει περισσότερα από 100 εκατομμύρια σακουλάκια ψωμί. Το Lantmännen Schulstad είναι μέρος του ομίλου Lantmännen Unibake, που διαθέτει αρτοποιεία στη Δανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Βαλτική, την Πολωνία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia

Το ψάρι που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τρώνε τα παιδιά – SOS από ειδικούς

Ποιο ψάρι απειλεί την υγεία των παιδιών σύμφωνα με...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα