Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
20.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών
spot_img

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας νωπό γάλα

Παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , από 1 Ιανουαρίου 2003 έως τον Δεκέμβριο του 2024, «954 περιπτώσεις ανθρώπινης μόλυνσης με τον ιό της γρίπης των πτηνών A(H5N1) αναφέρθηκαν από 24 χώρες. Από αυτά τα 954 κρούσματα, τα 464 ήταν θανατηφόρα».

- Advertisement -

Από τις 10 Μαρτίου 2025, 70 επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης των πτηνών H5 ανιχνεύθηκαν σε ανθρώπους σε 13 πολιτείες των ΗΠΑ, σχεδόν όλα από έκθεση σε μολυσμένα κοπάδια πουλερικών ή γαλακτοπαραγωγών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί ένας θάνατος από τη γρίπη των πτηνών στις ΗΠΑ, όμως δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Έρευνα ASAPH του Κέντρου Δημόσιας Πολιτικής Annenberg, Φεβρουάριος 2025. Πίστωση
Κέντρο Δημόσιας Πολιτικής Annenberg

Από τον Ιανουάριο του 2022 έως τις 11 Μαρτίου 2025, η γρίπη των πτηνών έχει εντοπιστεί σε σχεδόν 1.000 κοπάδια γαλακτοπαραγωγής σε 17 πολιτείες και έχει επηρεάσει πάνω από 166 εκατομμύρια πουλερικά και άγρια ​​υδρόβια πτηνά, καλύπτοντας όλες τις πολιτείες.

Παρόλο που η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ εντόπισε τον ιό H5N1 της γρίπης των πτηνών σε δείγματα ωμού ή μη παστεριωμένου γάλακτος σε δοκιμές σε τέσσερις πολιτείες τον Απρίλιο του 2024 και η γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε σε νωπό γάλα που πωλείται στο εμπόριο, πολλοί Αμερικανοί δεν γνωρίζουν ότι η κατανάλωση νωπό γάλα και τα προηγούμενα προϊόντα του ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο για την υγεία και κυρίως για τα παιδιά. Η κατανάλωση νωπού γάλακτος μπορεί να εκθέσει κάποιον σε Salmonella , E. coli , Campylobacter , Cryptosporidium , Listeria και Brucella – και πλέον και στη γρίπη των πτηνών H5N1.

Η πλειοψηφία των ενηλίκων των ΗΠΑ (56%) γνωρίζει ότι η κατανάλωση νωπού γάλακτος από αγελάδες, πρόβατα ή κατσίκες είναι λιγότερο ασφαλής από την κατανάλωση παστεριωμένου γάλακτος. Ωστόσο, περισσότεροι από 4 στους 10 Αμερικανούς είτε δεν είναι σίγουροι (25%), είτε πιστεύουν ότι το νωπό γάλα είναι «εξίσου ασφαλές για κατανάλωση» με το παστεριωμένο γάλα (12%) ή πιστεύουν ότι είναι «πιο ασφαλές για κατανάλωση» (6%), σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Δημόσιας Πολιτικής Annenberg (APPC) του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα παραμένουν στατιστικά αμετάβλητα από την έρευνα της APPC τον Ιούλιο του 2024. Σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων (32%) γνωρίζει ότι η κατανάλωση νωπού γάλακτος γάλα αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για τροφιμογενείς ασθένειες, αν και το 14% πιστεύει ότι δεν έχει καμία επίδραση και το 51% δεν είναι σίγουρο.

Η έρευνα, που διεξήχθη από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου του, 2025, από το Κέντρο Δημόδιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, μεταξύ περισσότερων από 1.700 ενηλίκων στις ΗΠΑ, διαπιστώνει επίσης ότι τα δύο τρίτα (66%) δεν γνωρίζουν ότι τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα από τους ενήλικες στο να αρρωστήσουν από ιούς και βακτήρια που μπορεί να εμφανιστούν στο νωπό γάλα.

«Η κατανάλωση νωπού γάλακτος και προϊόντων νωπού γάλακτος μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε και η παστερίωση μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας που μεταδίδεται από το γάλα», δήλωσε ο Patrick E. Jamieson, διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας και Επικοινωνίας Κινδύνων Annenberg της APPC. «Η αναζήτηση της ετικέτας παστερίωσης πριν αγοράσετε ή καταναλώσετε γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί είναι καλή πρακτική».

Νωπό γάλα και γρίπη των πτηνών

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια μπορούν να μολυνθούν από γρίπη των πτηνών πίνοντας νωπό γάλα. Αν και ο FDA δεν γνωρίζει επί του παρόντος εάν ο H5N1 μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους μέσω της κατανάλωσης νωπού γάλακτος, μια μελέτη με ποντίκια δείχνει ότι ο ιός στο «μη επεξεργασμένο γάλα μπορεί να μολύνει τα ευαίσθητα ζώα που τον καταναλώνουν». Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας λέει ότι αυτό υποδηλώνει «ότι η κατανάλωση νωπού γάλακτος μπορεί να ενέχει κίνδυνο μετάδοσης στους ανθρώπους».

Γρίπη των πτηνών σε νωπό γάλα : Η συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων των ΗΠΑ δεν γνωρίζει ότι η γρίπη των πτηνών έχει ανιχνευθεί μέχρι σήμερα μόνο στο νωπό γάλα, όχι στο παστεριωμένο γάλα. Μόλις το 17% γνωρίζει ότι η γρίπη των πτηνών έχει βρεθεί μόνο στο νωπό γάλα. Το 2% λέει λανθασμένα ότι η γρίπη των πτηνών έχει βρεθεί μόνο στο παστεριωμένο γάλα, το 7% λέει ότι έχει βρεθεί και στα δύο, το 7% λέει ότι έχει βρεθεί σε κανένα και πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (68%) δεν είναι σίγουροι.

Το νωπό γάλα και οι πιθανότητές σας να πάθετε γρίπη των πτηνών : Σχεδόν το ένα τέταρτο των ανθρώπων (22%) λέει ότι η κατανάλωση νωπού γάλακτος αυξάνει τις πιθανότητες να κολλήσετε H5N1 ή γρίπη των πτηνών, από 15% τον Ιούλιο του 2024, αν και αυτό παραμένει αμετάβλητο από τον Νοέμβριο του 2024. Ίσος αριθμός (22%) λέει ότι το να πίνετε νωπό γάλα σήμερα, αν και λίγοι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα κολλήσετε τη γρίπη των πτηνών. τον Νοέμβριο του 2024 (35%). Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (53%) δεν είναι σίγουροι για την επίδραση που έχει η κατανάλωση νωπό γάλα στη γρίπη των πτηνών, από 43% τον Νοέμβριο του 2024.

Ο FDA είπε ότι θερμαίνοντας το γάλα σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία για κάποιο χρονικό διάστημα, η παστερίωση σκοτώνει επιβλαβή βακτήρια και ιούς και ότι η παστερίωση θα απενεργοποιήσει τον ιό της γρίπης των πτηνών εάν υπάρχει στο νωπό γάλα.

Νωπό γάλα και ισχυρισμοί υγείας

Η έρευνα της APPC, η οποία περιελάμβανε μη πότες γάλακτος, βρίσκει ένα μικρό ποσοστό των ερωτηθέντων (4%) που αναφέρουν ότι κατανάλωσαν ωμό ή μη παστεριωμένο γάλα τους τελευταίους 12 μήνες, αμετάβλητο από την έρευνά μας του Ιουλίου 2024. Ένα άλλο 2% δεν ήταν σίγουρο αν είχε καταναλώσει νωπό γάλα.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα χωρίζονται εξίσου μεταξύ εκείνων που λένε ότι το νωπό γάλα έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το παστεριωμένο γάλα (28%) και εκείνων που λένε ότι έχει περίπου την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών (28%). Το σαράντα τοις εκατό δεν είναι σίγουρο. Ο FDA λέει ότι η παστερίωση που σκοτώνει τα παθογόνα στο νωπό γάλα « δεν έχει καμία σημαντική επίδραση στη διατροφική ποιότητα του γάλακτος».

Οι υποστηρικτές του νωπού γάλακτος έχουν κάνει πολλούς ισχυρισμούς σχετικά με τα οφέλη του για την υγεία – αλλά ο FDA έχει κατηγοριοποιήσει ορισμένες από αυτές ως παρανοήσεις, όπως εξηγείται εδώ. Αν και οι μειονότητες πιστεύουν σε αυτούς τους ισχυρισμούς, η έρευνα διαπιστώνει ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι – περίπου οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ ή περισσότεροι – δεν είναι σίγουροι αν οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί ή ψευδείς:

  • Αραίωση οστών (οστεοπόρωση) : Περίπου 1 στα 4 άτομα (26%) πιστεύουν ότι το νωπό γάλα είναι «περίπου το ίδιο αποτελεσματικό» με το παστεριωμένο γάλα στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, αν και το 10% εσφαλμένα πιστεύει ότι το νωπό γάλα είναι πιο αποτελεσματικό και το 59% δεν είναι σίγουρο. Ο FDA λέει ότι το νωπό γάλα δεν είναι πιο αποτελεσματικό από το παστεριωμένο γάλα στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
  • Δυσανεξία στη λακτόζη : Το 40% πιστεύει ότι είναι λάθος να πούμε ότι η τακτική κατανάλωση ωμού, μη παστεριωμένου γάλακτος θεραπεύει τη δυσανεξία στη λακτόζη. Αλλά το 10% λέει εσφαλμένα ότι αυτό είναι αλήθεια και το 50% δεν είναι σίγουρο. Ο FDA λέει ότι το νωπό γάλα δεν θεραπεύει τη δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Άσθμα : Το 39% πιστεύει ότι είναι λάθος να πούμε ότι η τακτική κατανάλωση νωπού γάλακτος μειώνει τα συμπτώματα του άσθματος, αλλά το 7% πιστεύει ότι είναι αλήθεια και το 54% δεν είναι σίγουρο. Ο FDA λέει ότι το νωπό γάλα δεν θεραπεύει ούτε θεραπεύει το άσθμα και την αλλεργία.
  • Ανοσοποιητικό σύστημα : Το 30% πιστεύει ότι είναι λάθος να πούμε ότι η τακτική κατανάλωση νωπού γάλακτος ενισχύει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά το 23% πιστεύει ότι είναι αλήθεια και το 47% δεν είναι σίγουρο. Ο FDA λέει ότι το νωπό γάλα «δεν είναι μια τροφή που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ιδιαίτερα επισφαλές για τα παιδιά», τα οποία είναι συνήθως πιο ευάλωτα σε παθογόνους παράγοντες στο νωπό γάλα από τους ενήλικες.
  • Ευπάθεια των παιδιών σε ασθένειες : Περίπου το ένα τρίτο (35%) γνωρίζει ότι τα παιδιά είναι συνήθως πιο ευάλωτα από τους ενήλικες στο να αρρωστήσουν από ιούς και βακτήρια που μπορεί να εμφανιστούν στο νωπό γάλα. Όμως, το 5% εσφαλμένα πιστεύει ότι είναι λιγότερο ευάλωτο, το 16% πιστεύει ότι είναι «περίπου το ίδιο ευάλωτο» και το 45% δεν είναι σίγουρο.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο καμπανάκι για τη σοκολάτα Dubai – «Βόμβα» καρκινογόνων ουσιών

Ανησυχία προκαλούν νέα ευρήματα για τη σοκολάτα Dubai

Σιωπηλή απειλή για τα παιδιά η κανέλα – Ο κίνδυνος που πολλοί γονείς αγνοούν

Γιατί η κανέλα αποτελεί κίνδυνο για τα μικρά παιδιά - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα