Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι η συνβιοτική σοκολάτα και γιατί είναι το μέλλον της σοκολατοποιίας

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΤι είναι η συνβιοτική σοκολάτα και γιατί είναι το μέλλον της σοκολατοποιίας
spot_img

Ερευνητές βρήκαν τρόπο να κάνουν τη σοκολάτα μας, πιο υγιεινή

Οι καταναλωτές θα σπεύσουν πολύ σύντομα να αγοράσουν σοκολατένιες καραμέλες και πασχαλινά αυγά για να τα απολαύσουν παιδιά και μεγάλοι. Από μόνη της, η μαύρη σοκολάτα έχει οφέλη για την υγεία, όπως αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Όμως η προσθήκη σε προϊόντα σοκολάτας (που δεν περιέχουν μόνο μαύρη σοκολάτα) πρεβιοτικών και προβιοτικών θα μπορούσε να την κάνει πιο υγιεινή.

- Advertisement -

Τα προβιοτικά, που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το kimchi, είναι ζωντανά μικρόβια που βελτιώνουν το μικροβίωμα του εντέρου, μετατοπίζοντας την ισορροπία προς τα ευεργετικά βακτήρια και τις ζύμες. Μπορούν επίσης να διευκολύνουν τα πεπτικά προβλήματα και να μειώσουν τη φλεγμονή. Αυτές οι ενεργές καλλιέργειες χρειάζονται τροφή και προστασία για να επιβιώσουν στις σκληρές συνθήκες του εντέρου, έτσι τα πρεβιοτικά – ουσίες όπως διαιτητικές ίνες και ολιγοσακχαρίτες – προστίθενται μερικές φορές σε προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά για τη δημιουργία συνβιοτικών τροφών. Επειδή η σοκολάτα είναι μια απόλαυση που απολαμβάνουν πολλοί άνθρωποι, οι ερευνητές την έχουν χρησιμοποιήσει για να δοκιμάσουν διάφορους συνδυασμούς πρε- και προβιοτικών. Ορισμένες μέθοδοι για τη συμπερίληψη πρεβιοτικών είναι επίπονες, έτσι οι Smriti Gaur και Shubhi Singh διερεύνησαν πρεβιοτικά που δεν θα απαιτούσαν εκτεταμένη επεξεργασία – καλαμπόκι και μέλι – σε σοκολάτα εμπλουτισμένη με προβιοτικά. 

Η ομάδα ανέπτυξε πέντε σοκολάτες για τη μελέτη. Η μία περιείχε μόνο βασικά συστατικά σοκολάτας, όπως βούτυρο κακάο, σκόνη κακάο και σκόνη γάλακτος. Τέσσερα διαφορετικά δείγματα δοκιμής συνβιοτικών περιείχαν επίσης πρεβιοτικά (καλαμπόκι και μέλι), ένα προβιοτικό (είτε Lactobacillus acidophilus La-14 είτε Lactobacillus rhamnosus GG) και ένα πρόσθετο γεύσης (είτε κανέλα είτε πορτοκάλι). Όταν οι ερευνητές εξέτασαν διάφορες ιδιότητες των δειγμάτων σοκολάτας, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα λίπους, που επηρεάζουν την υφή και την αίσθηση του στόματος, ήταν συνεπή και στα πέντε δείγματα. Ωστόσο, υπήρχαν διαφορές:

  • Τα αρώματα επηρέασαν ορισμένα χαρακτηριστικά των συνβιωτικών σοκολατών. Για παράδειγμα, τα αρώματα πορτοκαλιού μείωσαν το pH, αύξησαν την υγρασία και ενίσχυσαν τα επίπεδα πρωτεΐνης σε σύγκριση με όλα τα άλλα δείγματα. 
  • Τα τέσσερα συνβιοτικά δείγματα είχαν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από το μάρτυρα. 
  •  Η φυσικοχημική ανάλυση έδειξε μείωση της αναλογίας κρυσταλλικότητας (39,90%-48,60%) στις συνβιωτικές σοκολάτες σε σύγκριση με τον έλεγχο (57,48%).

Ο συνολικός αριθμός μικροβίων των δειγμάτων συνβιοτικής σοκολάτας μειώθηκε κατά την αποθήκευση, αλλά τα προβιοτικά μικρόβια εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν βιωσιμότητα μετά από 125 ημέρες. Αυτή η χρονική περίοδος είναι μεγαλύτερη από ό,τι έχουν αναφέρει άλλοι ερευνητές όταν χρησιμοποιούν διαφορετικά βακτήρια και πρεβιοτικά στις σοκολάτες. Τέλος, όταν οι Gaur και Singh εξέθεσαν τις συνβιοτικές σοκολάτες σε προσομοιωμένες γαστρεντερικές καταστάσεις, τα προβιοτικά στα δείγματα διατήρησαν σημαντική βιωσιμότητα για περισσότερες από 5 ώρες. 

Οι ερευνητές πήραν επίσης μια γεύση από τα γλυκίσματα. «Προσωπικά, απολαύσαμε περισσότερο τις σοκολάτες με γεύση πορτοκαλιού, όπου οι ζωηρές νότες εσπεριδοειδών συμπλήρωναν το πλούσιο κακάο και είχε μια ελαφρώς πιο απαλή υφή που έκανε κάθε μπουκιά να έχει την αίσθηση πολυτέλειας», λέει ο Gaur. «Στο μέλλον, είμαστε ενθουσιασμένοι που θα εξερευνήσουμε πρόσθετα οφέλη για την υγεία αυτών των σοκολατών, ενώ θα διερευνήσουμε διεξοδικά τα αισθητηριακά και διατροφικά τους προφίλ, με στόχο τη δημιουργία μιας ακόμη πιο υγιεινής απόλαυσης».

«Νέες συνθέσεις Synbiotic Chocolate Corn με γεύση κανέλας και πορτοκαλιού με βελτιωμένες λειτουργικές ιδιότητες και ποσοστά επιβίωσης προβιοτικών»

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia

Το ψάρι που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τρώνε τα παιδιά – SOS από ειδικούς

Ποιο ψάρι απειλεί την υγεία των παιδιών σύμφωνα με...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα