Η ουσία μπορεί να βλάψει το αναπαραγωγικό σύστημα, την υγεία του αγέννητου παιδιού και να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα.
Πριν από μία εβδομάδα το δημοφιλές αφρόλουτρο DOVE προστέθηκε στη λίστα των επικίνδυνων καλλυντικών του συστήματος ταχείας προειδοποίησης της ΕΕ μέσω του οποίου ενημερώνονται οι Ευρωπαίοι Πολίτες για την ανάκληση ακατάλληλων προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Αγορά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά
Ηταν το DOVE Shower gel gentle exfoliating με Αριθμό παρτίδας 9252PBX 00:50 και Barcode 8712561614573, το οποίο σύμφωνα με τον κατάλογο των συστατικών, περιέχει την ουσία 2-(4- tert- butylbenzyl) propionaldehyde (BMHCA), η οποία είναι απαγορεύεται στα καλλυντικά προϊόντα. Η BMHCA μπορεί να βλάψει το αναπαραγωγικό σύστημα, την υγεία του αγέννητου παιδιού και να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ομαδική αγωγή σε πασίγνωστη σοκολατοβιομηχανία για μπισκότα τίγκα σε βαρέα μέταλλα και φυτοφάρμακα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Cheetos: Δημοπρατείται γαριδάκι με τη μορφή του Michael Jordan με τιμή εκκίνησης τα $525!
Αυτήν την εβδομάδα όμως το Σύστημα Rapex ανακοίνωσε ειδοποιήσεις για δύο ακόμη αφρόλουτρα της ίδιας μάρκας με διαφορετικό άρωμα.
Πρόκειται για τα:

- DOVE gentle exfoliating Shower gel με αριθμό παρτίδας 9252PBX 00:50 και barcode 8712561614573
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό είναι το ζευγάρι των Ελλήνων που τρελαίνει τους Νεοζηλανδούς με το ελληνικό street food
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πότε η κατανάλωση του κινόα μπορεί να είναι επικίνδυνη;

2. DOVE PURELY pampering pistachio cream & magnolia με αριθμό παρτίδων 7343DBX 01:51 &
8078DBX 13:18 και barcode 8712561645256
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά είναι τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες που βρίσκονται στα πόμολα – Πώς θα τα καθαρίσετε
Η ουσία Butylphenyl Methylpropional, γνωστή και ως Lilial, χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως αρωματική ουσία σε καλλυντικά προϊόντα. Ωστόσο, από την 1η Μαρτίου 2022, η χρήση της έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τα Καλλυντικά (EC) 1223/2009.
Στην Ελλάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχει προβεί σε αρκετές ανακλήσεις καλλυντικών προϊόντων που περιείχαν την εν λόγω ουσία. Οι καταναλωτές καλούνται να ελέγχουν τα προϊόντα τους και να αναφέρουν τυχόν παρουσία της ουσίας μέσω της πλατφόρμας καταγγελιών του Υπουργείου Ανάπτυξης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καισαριανή: Ένοπλη ληστεία σε φούρνο – Ο ιδιοκτήτης προσπάθησε να αντιμετωπίσει τους δράστες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πλένεται η ηλεκτρική κουβέρτα στο πλυντήριο;
Επιπλέον, η Διεθνής Ένωση Αρωματοποιίας (IFRA) έχει εκδώσει πρότυπο το 2020 (Τροποποίηση 49), που απαγορεύει τη χρήση της Butylphenyl Methylpropional σε τελικά προϊόντα με έκθεση μέσω του στόματος και των χειλιών, ενώ περιορίζει τη χρήση της σε άλλα καλλυντικά προϊόντα.
Τα προϊόντα πωλούνται και στην Ελλάδα, ωστόσο, συνιστάται εγρήγορση από την πλευρά των καταναλωτών καθώς οι ειδοποιήσεις αυτές δεν σημαίνουν ότι όλα τα προϊόντα των συγκεκριμένων επωνυμιών περιέχουν την επικίνδυνη ουσία, παρά μόνο αυτά με τους συγκεκριμένους αριθμούς παρτίδας και barcode. Η σύνθεση των προϊόντων ίσως έχει ανανεωθεί και οι νέες παρτίδες μπορεί να μην περιέχουν BMHCA. Εάν δεν υπάρχει στη λίστα συστατικών τα προϊόντα, είναι ασφαλή για χρήση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει να βάζουμε φύλλα δάφνης στο πλυντήριο;
Γι αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει οι ίδιοι να διαβάζουν τις πληροφορίες στο πίσω μέρος της συσκευασίας, για να δουν εάν περιέχει το επικίνδυνο συστατικό, που συνήθως αναφέρεται είτε ως Lilial είτε ως Butylphenyl Methylpropional.