Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025
16.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

ΑρχικήΝέαΤούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση
spot_img

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας “σερβίρουν” τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Της Ελένης Τσαγκά

- Advertisement -

Οικογενειακή ή φιλική εκδήλωση χωρίς γλυκό δεν γίνεται. Ούτε και γενέθλια χωρίς τούρτα. Η παράδοση της τούρτας γενεθλίων χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα, όπου οι άνθρωποι έφτιαχναν στρογγυλές τούρτες για να τιμήσουν την Άρτεμη, τη θεά του φεγγαριού.

Το στρογγυλό σχήμα συμβόλιζε το φεγγάρι και προστέθηκαν κεριά για να μιμηθούν τη λάμψη του. Και το σερβίρισμα μιας τούρτας σε γενέθλια συμβόλιζε την αφθονία, την ευημερία και τη σημασία της περίστασης, καθιστώντας την ένα ξεχωριστό μέρος της γιορτής.

Ωστόσο δεν είναι πολλοί και πολλές όσοι τις φτιάχνουν στο σπίτι, – η διαδικασία είναι χρονοβόρα, κοστοβόρα και κουραστική- και όλοι καταφεύγουν στα ζαχαροπλαστεία. Τα τελευταία χρόνια όμως οι τούρτες των περισσότερων ζαχαροπλαστείων μας απογοητεύουν. Δεν θα πω ότι είναι εντελώς άνοστες, αλλά είτε παίρνεις τούρτα σοκολατίνα, σεράνο, Oreo ή μπισκότο, η γεύση είναι σχεδόν ίδια… και το μόνο θετικό είναι η ωραία διακόσμηση.

Όταν ήμουν μικρή, τότε που οι μαμάδες έφτιαχναν τις τούρτες μας, το γλυκό του ζαχαροπλαστείου ήταν επιθυμία για κάτι διαφορετικό από το σπιτικό και εγγύηση. Κανονικά και σήμερα, θα έπρεπε να είναι πολύ πιο νόστιμες από τις σπιτικές και λόγω της εμπειρίας, και λόγω της εξέλιξης στην επιστήμη της ζαχαροπλαστικής και λόγω του εξοπλισμού (πχ φούρνοι υψηλής ποιότητας με ακριβείς  θερμοκρασίες, ζυγαριές ακριβείας και χρήση θερμομέτρου). Αλλά δυστυχώς δεν ισχύει για όλα τα ζαχαροπλαστεία.

Η αιτία είναι μάλλον προφανής: έτοιμα μείγματα που χρειάζονται μόνο την προσθήκη ενός υγρού στοιχείου (νερό, γάλα ή λάδι για να ολοκληρωθούν και να μπουν στο φούρνο). Μεγάλες εταιρείες με τζίρους εκατομμυρίων παράγουν και εμπορεύονται μείγματα για κέικ και τούρτες και μάλιστα ισχυρίζονται ότι είναι πολύ καλύτερα από το να φτιάξει ο επαγγελματίας ζαχαροπλάστης ή αρτοποιός, μία τούρτα από την αρχή. Τα επιχειρήματα είναι πως μειώνεται ο χρόνος, η αποτελεσματικότητα είναι σίγουρη, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής οπότε μπορούν να αγοραστούν σε μεγάλες ποσότητες μειώνοντας το κόστος και, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε γεύσεις, γεμίσεις ή υφές.

Είναι εντυπωσιακό δε, ότι πολλοί ζαραχοπλάστες χρησιμοποιούν τα ίδια μείγματα που πουλάνε και τα σουπερμάρκετ στη λιανική.  Υπάρχει ένα διάσημο πλέον νήμα στο Reddit από μια ζαχαροπλάστισσα,  που ομολογεί ότι όλη της η ζωή είναι απάτη και ψέμα, επειδή η επιχείρησή της για κέικ βασίζεται σε κουτιά 1 $ με μείγμα κέικ Pillsbury…

Ταυτόχρονα οι εταιρείες μειγμάτων δεν κρύβουν ότι περιέχουν πρόσθετα. Ψάχνοντας για τα συστατικά που περιέχει ένα μείγμα για κέικ σοκολάτας που πωλείται σε μεγάλο ελληνικό σουπερμάρκετ δεν περιέχει σοκολάτα αλλά… άρωμα σοκολάτας, όπως και πολλά πρόσθετα (γαλακτωματοποιητές, αρωματικές ύλες, εστέρες λιπαρών οξέων με προπανό-διόλη -1,2, στεαρόϋλο-2-γαλακτυλικό ασβέστιο, κόμμι ξανθάνης, δισόξινο πυροφωσφορικό νάτριο, πυροφωσφορικό νάτριο, , Βελτιωτικά αλεύρων: ασκορβικό οξύ, L-κυστεΐνη, α-αμυλάση κ.α.

Τα μείγματα όντως έχουν ποικιλία: από μείγμα για παντεσπάνι βανίλια σοκολάτα, σοκολατόπιτα, μέχρι μείγμα για τούρτα φράουλα, καραμέλα, μπισκότο, κρέμα,  ακόμη και έτοιμο μείγμα για βασιλόπιτα. Μάλιστα οι έμποροι δίνουν και συμβουλές στους επαγγελματίες ζαχαροπλάστες πώς να αναβαθμίζουν ένα μείγμα για κέικ και να το κάνουν να φαίνεται διαφορετικό.

Κλείνοντας να τονίσουμε πως δεν χρησιμοποιούν όλα τα ζαχαροπλαστεία μείγματα. Υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις που δημιουργούν γλυκίσματα από την αρχή με το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, αλεύρι καλής ποιότητας, αυγά, αληθινή σοκολάτα και όχι απομίμηση σοκολάτας κτλ. Αρκεί να τα εντοπίσετε. Και την επόμενη φορά που θα αγοράσετε τούρτα από ζαχαροπλαστείο ρωτήστε εάν έχουν χρησιμοποιήσει μείγμα…

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μα τι λέτε στο άρθρο;;; « Υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις που δημιουργούν γλυκίσματα από την αρχή…». Προσβάλετε τα Ελληνικά ζαχαροπλαστεία!
    Αν στην Αθήνα γίνεται έτσι, εμείς οι ζαχαροπλάστες στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν φταίμε. Διευκρινίστε το σας παρακαλώ πολύ!
    Επίσης άλλο ζαχαροπλαστείο και άλλο φούρνος. Καμιά σχέση το ένα με το άλλο στην ποιότητα των υλικών για τα γλυκά. Για αυτό οι τούρτες είναι πολύ πιο φθηνές στους φούρνους. Έχουμε παλέψει και πληρώσει για πιστοποίηση HACCP και ISO για να διασφαλίσουμε την ποιότητά μας και έρχεστε και μας ισοπεδώνετε όλους τους ζαχαροπλάστες;;;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia

Το ψάρι που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τρώνε τα παιδιά – SOS από ειδικούς

Ποιο ψάρι απειλεί την υγεία των παιδιών σύμφωνα με...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα