Απογοήτευση από τις τούρτες που μας “σερβίρουν” τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία
Της Ελένης Τσαγκά
Οικογενειακή ή φιλική εκδήλωση χωρίς γλυκό δεν γίνεται. Ούτε και γενέθλια χωρίς τούρτα. Η παράδοση της τούρτας γενεθλίων χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα, όπου οι άνθρωποι έφτιαχναν στρογγυλές τούρτες για να τιμήσουν την Άρτεμη, τη θεά του φεγγαριού.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταγγελία στον ΕΦΕΤ: “Κλειστόν” λόγω… υποστελέχωσης – Ακούστε την αυτοματοποιημένη απάντηση του Φορέα
Το στρογγυλό σχήμα συμβόλιζε το φεγγάρι και προστέθηκαν κεριά για να μιμηθούν τη λάμψη του. Και το σερβίρισμα μιας τούρτας σε γενέθλια συμβόλιζε την αφθονία, την ευημερία και τη σημασία της περίστασης, καθιστώντας την ένα ξεχωριστό μέρος της γιορτής.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δημοφιλή δημητριακά με χημική ουσία που αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου και λευχαιμίας – Ευρήματα μελέτης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Στα “μανταλάκια” βγάζει οργάνωση καταναλωτών τις βιομηχανίες πουλερικών με την περισσότερη σαλμονέλα
Ωστόσο δεν είναι πολλοί και πολλές όσοι τις φτιάχνουν στο σπίτι, – η διαδικασία είναι χρονοβόρα, κοστοβόρα και κουραστική- και όλοι καταφεύγουν στα ζαχαροπλαστεία. Τα τελευταία χρόνια όμως οι τούρτες των περισσότερων ζαχαροπλαστείων μας απογοητεύουν. Δεν θα πω ότι είναι εντελώς άνοστες, αλλά είτε παίρνεις τούρτα σοκολατίνα, σεράνο, Oreo ή μπισκότο, η γεύση είναι σχεδόν ίδια… και το μόνο θετικό είναι η ωραία διακόσμηση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το πιο τοξικό ψάρι στον κόσμο, που καταναλώνουμε τακτικά – Έχει πάνω από 70 παράσιτα, τοξίνες και χημικά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καλλυντικά: Εντοπίστηκε κι άλλη ουσία που επηρεάζει την αναπαραγωγή – Η επείγουσα εισήγηση της Γαλλίας
Όταν ήμουν μικρή, τότε που οι μαμάδες έφτιαχναν τις τούρτες μας, το γλυκό του ζαχαροπλαστείου ήταν επιθυμία για κάτι διαφορετικό από το σπιτικό και εγγύηση. Κανονικά και σήμερα, θα έπρεπε να είναι πολύ πιο νόστιμες από τις σπιτικές και λόγω της εμπειρίας, και λόγω της εξέλιξης στην επιστήμη της ζαχαροπλαστικής και λόγω του εξοπλισμού (πχ φούρνοι υψηλής ποιότητας με ακριβείς θερμοκρασίες, ζυγαριές ακριβείας και χρήση θερμομέτρου). Αλλά δυστυχώς δεν ισχύει για όλα τα ζαχαροπλαστεία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Άψογα τα ελληνικά πορτοκάλια που εξάγονται στην Τσεχία – Τι έδειξε εργαστηριακό έλεγχος των Αρχών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αφαιρεθεί η μεμβράνη κάτω από το καπάκι του βάζου στα τρόφιμα;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα ηπατίτιδας από κατεψυγμένα βατόμουρα – Συμπτώματα και κίνδυνοι
Η αιτία είναι μάλλον προφανής: έτοιμα μείγματα που χρειάζονται μόνο την προσθήκη ενός υγρού στοιχείου (νερό, γάλα ή λάδι για να ολοκληρωθούν και να μπουν στο φούρνο). Μεγάλες εταιρείες με τζίρους εκατομμυρίων παράγουν και εμπορεύονται μείγματα για κέικ και τούρτες και μάλιστα ισχυρίζονται ότι είναι πολύ καλύτερα από το να φτιάξει ο επαγγελματίας ζαχαροπλάστης ή αρτοποιός, μία τούρτα από την αρχή. Τα επιχειρήματα είναι πως μειώνεται ο χρόνος, η αποτελεσματικότητα είναι σίγουρη, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής οπότε μπορούν να αγοραστούν σε μεγάλες ποσότητες μειώνοντας το κόστος και, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε γεύσεις, γεμίσεις ή υφές.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πάνω από 800 ταξιδιώτες μηνύουν την TUI για τροφικές δηλητηριάσεις που μετέτρεψαν τα ονειρεμένα ταξίδια τους σε «εφιάλτη»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φράουλες: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων – Τι λένε οι ειδικοί
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Xanax: «Προσοχή, μεγάλος κίνδυνος!» – Γιατί ανακαλούνται παρτίδες του γνωστού αγχολυτικού
Είναι εντυπωσιακό δε, ότι πολλοί ζαραχοπλάστες χρησιμοποιούν τα ίδια μείγματα που πουλάνε και τα σουπερμάρκετ στη λιανική. Υπάρχει ένα διάσημο πλέον νήμα στο Reddit από μια ζαχαροπλάστισσα, που ομολογεί ότι όλη της η ζωή είναι απάτη και ψέμα, επειδή η επιχείρησή της για κέικ βασίζεται σε κουτιά 1 $ με μείγμα κέικ Pillsbury…
Ταυτόχρονα οι εταιρείες μειγμάτων δεν κρύβουν ότι περιέχουν πρόσθετα. Ψάχνοντας για τα συστατικά που περιέχει ένα μείγμα για κέικ σοκολάτας που πωλείται σε μεγάλο ελληνικό σουπερμάρκετ δεν περιέχει σοκολάτα αλλά… άρωμα σοκολάτας, όπως και πολλά πρόσθετα (γαλακτωματοποιητές, αρωματικές ύλες, εστέρες λιπαρών οξέων με προπανό-διόλη -1,2, στεαρόϋλο-2-γαλακτυλικό ασβέστιο, κόμμι ξανθάνης, δισόξινο πυροφωσφορικό νάτριο, πυροφωσφορικό νάτριο, , Βελτιωτικά αλεύρων: ασκορβικό οξύ, L-κυστεΐνη, α-αμυλάση κ.α.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ένας νεκρός και 24 σοβαρά ασθενείς μαθητές από τροφική δηλητηρίαση – Είχαν φάει σε γιορτή ιδιωτικού σχολείου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι φυσικές εναλλακτικές του Ozempic που βοηθούν στην καταπολέμηση της λαχτάρας για φαγητό χωρίς κινδύνους για την υγεία
Τα μείγματα όντως έχουν ποικιλία: από μείγμα για παντεσπάνι βανίλια σοκολάτα, σοκολατόπιτα, μέχρι μείγμα για τούρτα φράουλα, καραμέλα, μπισκότο, κρέμα, ακόμη και έτοιμο μείγμα για βασιλόπιτα. Μάλιστα οι έμποροι δίνουν και συμβουλές στους επαγγελματίες ζαχαροπλάστες πώς να αναβαθμίζουν ένα μείγμα για κέικ και να το κάνουν να φαίνεται διαφορετικό.
Κλείνοντας να τονίσουμε πως δεν χρησιμοποιούν όλα τα ζαχαροπλαστεία μείγματα. Υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις που δημιουργούν γλυκίσματα από την αρχή με το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, αλεύρι καλής ποιότητας, αυγά, αληθινή σοκολάτα και όχι απομίμηση σοκολάτας κτλ. Αρκεί να τα εντοπίσετε. Και την επόμενη φορά που θα αγοράσετε τούρτα από ζαχαροπλαστείο ρωτήστε εάν έχουν χρησιμοποιήσει μείγμα…
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει να βάζουμε φύλλα δάφνης στο πλυντήριο;
Ελένη σε λάτρεψα!
Πρέπει να έρθεις από το μαγαζί μου, με χρόνο για να τα πούμε..
Ελένη έχεις απόλυτο δίκιο.
Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα…. δυστυχώς
Αρτοποιείο είναι η σωστή λέξη και όχι φούρνος που γράφει ο ιστιότοπός σας.
Επίσης ιστότοπος είναι η σωστή λέξη, όχι ιστιοτοπος.χωρις παρεξήγηση
Μα τι λέτε στο άρθρο;;; « Υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις που δημιουργούν γλυκίσματα από την αρχή…». Προσβάλετε τα Ελληνικά ζαχαροπλαστεία!
Αν στην Αθήνα γίνεται έτσι, εμείς οι ζαχαροπλάστες στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν φταίμε. Διευκρινίστε το σας παρακαλώ πολύ!
Επίσης άλλο ζαχαροπλαστείο και άλλο φούρνος. Καμιά σχέση το ένα με το άλλο στην ποιότητα των υλικών για τα γλυκά. Για αυτό οι τούρτες είναι πολύ πιο φθηνές στους φούρνους. Έχουμε παλέψει και πληρώσει για πιστοποίηση HACCP και ISO για να διασφαλίσουμε την ποιότητά μας και έρχεστε και μας ισοπεδώνετε όλους τους ζαχαροπλάστες;;;