Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
20.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διοξίνες και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) σε τρόφιμα και ζωοτροφές – Aποτελέσματα δοκιμών 2024

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔιοξίνες και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) σε τρόφιμα και ζωοτροφές – Aποτελέσματα δοκιμών 2024
spot_img

 Μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των δοκιμών που έγιναν στο CVUA Freiburg

Το 2024, συνολικά 588 δείγματα τροφίμων και 120 δείγματα ζωοτροφών δοκιμάστηκαν για διοξίνες και PCB στο το Χημικό και Κτηνιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο του Φράιμπουργκ, στη Γερμανία (CVUA Freiburg).

- Advertisement -

Οι διοξίνες και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) είναι οργανοχλωρικές ενώσεις με τοξικές επιδράσεις στον άνθρωπο που είναι πανταχού παρόντες στο περιβάλλον. Λόγω των λιπόφιλων ιδιοτήτων και της αντοχής τους, συσσωρεύονται στο περιβάλλον, όπως εδάφη και ιζήματα. Οι διοξίνες και τα PCB εισέρχονται επίσης στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, όπου τελικά απορροφώνται από τον άνθρωπο και στη συνέχεια συσσωρεύονται, ιδιαίτερα στον λιπώδη ιστό και στο ήπαρ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταπόνηση του ανθρώπινου σώματος, ειδικά όταν καταναλώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο όρος «διοξίνες» καλύπτει τις δύο ομάδες ουσιών πολυχλωριωμένες διβενζο-π-διοξίνες (PCDD) και πολυχλωριωμένα διβενζοφουράνια (PCDF). Από ένα σύνολο 210 μεμονωμένων ενώσεων (ομοειδών), 17 ομοειδείς ουσίες είναι σχετικές για την επίσημη παρακολούθηση των τροφίμων και των ζωοτροφών λόγω των τοξικών τους επιπτώσεων και της συσσώρευσής τους στο ανθρώπινο σώμα. Με τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια, γίνεται διάκριση μεταξύ PCB που μοιάζουν με διοξίνες (dl-PCB), τα οποία έχουν ιδιότητες παρόμοιες με τις διοξίνες λόγω της δομής τους, και PCB που δεν μοιάζουν με διοξίνες (ndl-PCBs).

Ο αριθμός των υπερβάσεων των τιμών ενεργοποίησης και των μέγιστων επιπέδων σε δείγματα τροφίμων και ζωοτροφών έχει ήδη μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αυτή η τάση συνεχίστηκε το 2024. Αυξημένα επίπεδα διοξινών και PCB ανιχνεύθηκαν μόνο σε πολύ λίγα δείγματα. Από την 1η Ιανουαρίου 2023, τα ανώτατα επίπεδα για τις διοξίνες και τα PCB στα τρόφιμα ρυθμίζονται από τον κανονισμό (ΕΕ) 2023/915.

Το 2024, σημειώθηκε υπέρβαση των ανώτατων επιπέδων σε δύο δείγματα αυγών, ένα δείγμα κρέατος και ένα δείγμα αγριόχηνας. Επιπλέον, τα επίπεδα διοξινών ή παρόμοιων με τις διοξίνες PCB σε δύο δείγματα αυγών κοτόπουλου, ένα δείγμα βοείου κρέατος και ένα δείγμα γάλακτος κατσίκας ήταν πάνω από τις ισχύουσες τιμές. Αυτά ορίζονται στη Σύσταση 2013/711/ΕΕ. Αυξημένα επίπεδα διοξινών και/ή PCB ανιχνεύθηκαν επίσης σε δείγμα κρέατος αλόγου και σε δείγμα κρέατος αρνιού. Παρόλο που και στις δύο περιπτώσεις δεν σημειώθηκε υπέρβαση των ισχυόντων μέγιστων επιπέδων και των τιμών δράσης, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές προκειμένου να μπορέσουν να εντοπίσουν πιθανές πηγές εισόδου σε πρώιμο στάδιο.

Πίνακας 1: Επισκόπηση των αποτελεσμάτων δοκιμών διαφόρων δειγμάτων σχεδίων τροφίμων από το 2024 σε σύγκριση με τα νόμιμα καθορισμένα μέγιστα επίπεδα και τιμές δράσης (από το 2024).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα


Κρέας
Το 2024 εξετάστηκαν συνολικά 159 δείγματα κρέατος από βοοειδή, πρόβατα, πουλερικά, χοίρους, κουνέλια, αγριογούρουνα και ελάφια αγρανάπαυσης (Πίνακας 1).

Τα δείγματα βοείου κρέατος που εξετάστηκαν το 2024 (n = 53) έδειξαν ένα μέσο επίπεδο 0,75 pg WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/g λίπους, κυρίως κάτω από τις ισχύουσες τιμές δράσης και τα μέγιστα επίπεδα. Μόνο ένα δείγμα περιείχε dl-PCB σε επίπεδο 2,25 pg WHO-PCB-TEQ/g λίπους, που είναι πάνω από την τιμή δράσης. Κατά τη διάρκεια της έρευνας παρακολούθησης, το βερνίκι μιας παλιάς ποτίστρας στον χώρο άσκησης των ζώων εντοπίστηκε ως πηγή μόλυνσης και στη συνέχεια αφαιρέθηκε.

Τα δείγματα πρόβειου κρέατος που εξετάστηκαν το 2024 (n = 11) θεωρήθηκαν επίσης μη αξιοσημείωτα με μέση περιεκτικότητα 0,86 pg WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/g λίπους. Εξαίρεση αποτέλεσε δείγμα κρέατος αρνιού στο οποίο προσδιορίστηκε αυξημένη περιεκτικότητα σε dl-PCB 1,91 pg WHO-PCB-TEQ/g λίπους. Ωστόσο, μετά την αφαίρεση της διευρυμένης αβεβαιότητας μέτρησης, αυτή ήταν κάτω από την έγκυρη τιμή δράσης των 1,75 pg WHO-PCB-TEQ/g λίπους.

Με τον γενικό όρο κρέας πουλερικών, το κρέας κοτόπουλου (n = 16), το κρέας πάπιας (n = 7) και, ως μέρος ενός προγράμματος παρακολούθησης σε εθνικό επίπεδο, το κρέας γαλοπούλας (n = 5) εξετάστηκαν το 2024 . Με διάμεσο 0,10 pg WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/g λίπους, τα επίπεδα σε όλα σχεδόν τα δείγματα ήταν σημαντικά χαμηλότερα από το έγκυρο μέγιστο επίπεδο για το άθροισμα των διοξινών και του dl-PCB (3,0 pg WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/g λίπους).

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σχεδίου ελέγχου για τις προσμείξεις στα τρόφιμα, συνολικά 48 δείγματα χοιρινού κρέατος εξετάστηκαν για διοξίνες και PCB το 2024 . Με μέση περιεκτικότητα 0,09 pg WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/g λίπους, τα δείγματα ήταν ως επί το πλείστον πολύ χαμηλότερα από τη μέγιστη επιτρεπόμενη περιεκτικότητα των 1,25 pg WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/g λίπους και επομένως θεωρήθηκαν μη αξιοσημείωτα.

Λόγω των συνθηκών διαβίωσης και εκτροφής, τα επίπεδα διοξινών και PCB στο κρέας αγριόχοιρου είναι συνήθως σημαντικά υψηλότερα από εκείνα του χοιρινού. Ευτυχώς, ωστόσο, κανένα από τα δείγματα κρέατος αγριόχοιρου που εξετάστηκαν το 2024 (n = 9) δεν έδειξε επίπεδα διοξινών ή PCB πάνω από το ισχύον μέγιστο επίπεδο των 10 pg WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/g λίπους.

Τα δείγματα κρέατος αγρανάπαυσης που εξετάστηκαν το 2024 (n = 5) ήταν σημαντικά πιο μολυσμένα. Τρία δείγματα έδειξαν επίπεδα παρόμοιων με διοξίνες PCB πάνω από 5 pg σε δείγματα WHO-PCB-TEQ Υπέρβαση του ανώτατου ορίου για το άθροισμα των διοξινών και των παρόμοιων με τις διοξίνες PCB, ωστόσο, η μετέπειτα έρευνα για μια πηγή μόλυνσης στο επηρεαζόμενο απόθεμα θηραμάτων δεν ήταν επιτυχής.

Το 2024, οι διοξίνες και τα PCB δοκιμάστηκαν σε πέστροφα (n = 25), πέστροφα σολομού (n = 9), πέρκα (n = 13) και λευκόψαρο (n = 2), καθώς και σε ένα δείγμα από κατσαρίδα, pangasius, ιππόγλωσσα και καπνιστό σολομό. Με διάμεσο 0,14 pg νωπού βάρους WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/g, όλα τα επίπεδα διοξίνης και PCB στα υποβληθέντα δείγματα ψαριών ήταν κάτω από τα καθορισμένα μέγιστα επίπεδα και επίπεδα δράσης για τις διοξίνες, τα dl-PCB και τα PCB δεικτών.

Τυπικά, σημαντικά υψηλότερα επίπεδα διοξινών και PCB βρίσκονται στα συκώτια των ψαριών, ειδικά στο συκώτι του μπακαλιάρου . Επομένως, δείγματα ήπατος γάδου (n = 9) εξετάστηκαν επίσης το 2024. Ευτυχώς, τα επίπεδα όλων των δειγμάτων ήπατος γάδου, με διάμεσο 9,1 pg WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/g νωπού βάρους, ήταν κάτω από το τρέχον μέγιστο επίπεδο των 20 pg WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/g νωπού βάρους.

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Το 2024 εξετάστηκαν συνολικά 105 δείγματα γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων (Πίνακας 1). Εκτός από το αγελαδινό γάλα (n = 25) και το κατσικίσιο γάλα (n = 9), αυτά περιελάμβαναν επίσης κουάρκ (n = 11), βούτυρο (n = 20) και διάφορα είδη τυριών (n = 38), καθώς και ένα δείγμα crème fraîche και ayran.

Τα επίπεδα στα δείγματα γάλακτος που δοκιμάστηκαν και στα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από αυτά ήταν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος και, επομένως, εξακολουθούν να είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα μέγιστα επίπεδα που προσαρμόστηκαν το 2023.

Αυγά κοτόπουλου
Το 2024, εξετάστηκαν συνολικά 82 δείγματα αυγών κοτόπουλου και 2 ολόκληρα δείγματα αυγών για διοξίνες και PCB. Η μεγάλη πλειοψηφία των δειγμάτων αξιολογήθηκε ως μη αξιοσημείωτη. Η διάμεση τιμή για το άθροισμα των διοξινών και των παρόμοιων με τις διοξίνες PCB ήταν 0,4 pg WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/g λίπους, η οποία ήταν σημαντικά χαμηλότερη από το ισχύον μέγιστο επίπεδο των 5,0 pg WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/g λίπους. Ωστόσο, αυξημένα επίπεδα διοξινών και/ή PCB εξακολουθούσαν να ανιχνεύονται σε τέσσερα δείγματα αυγών κοτόπουλου το 2024.

Ένα δείγμα αυγού κοτόπουλου προσδιορίστηκε αναλυτικά ότι είχε συνολική περιεκτικότητα σε διοξίνες και παρόμοια με διοξίνες PCB 59 pg WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/g λίπους. Επειδή το ανώτατο όριο ξεπεράστηκε κατά περισσότερες από 10 φορές, η αρμόδια αρχή εξέδωσε στη συνέχεια απαγόρευση εμπορίας αυγών από αυτή τη φάρμα. Σε άλλη περίπτωση, η περιεκτικότητα σε PCB παρόμοια με διοξίνες σε δείγμα αυγού κοτόπουλου από φάρμα με περισσότερες από 10.000 ωοτόκες όρνιθες ήταν 8,0 pg WHO-PCB-TEQ/g λίπους. Ως αποτέλεσμα, επιβλήθηκε και απαγόρευση πώλησης αυγών από αυτή τη φάρμα. Σε δύο δείγματα αυγών κοτόπουλου, η περιεκτικότητα σε διοξίνη ήταν πάνω από την τιμή δράσης των 1,75 pg WHO-PCDD/F-TEQ/g λίπους.

Άλλες ομάδες προϊόντων διατροφής
Το 2024, 17 δείγματα βρεφικής και παιδικής τροφής καθώς και διάφορα λίπη και έλαια (n = 34) δοκιμάστηκαν επίσης για διοξίνες και PCB. Σε όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν, τα επίπεδα διοξινών και PCB βρέθηκαν να είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα ισχύοντα μέγιστα επίπεδα και τιμές δράσης.

Σχέδιο: φακελάκι με βόταναΌπως ήταν αναμενόμενο, τα φυτικά τρόφιμα που εξετάστηκαν το 2024, όπως οι ηλιόσποροι (n = 18) και ο αποξηραμένος κόλιανδρος (n = 5), περιείχαν επίσης πολύ χαμηλά επίπεδα διοξινών και PCB και επομένως ταξινομήθηκαν ως μη αξιοσημείωτα.

Ζωοτροφές
Εκτός από τα τρόφιμα, το CVUA Freiburg δοκιμάζει ζωοτροφές για διοξίνες και PCB. Τα αποτελέσματα των δοκιμών των δειγμάτων ζωοτροφών που συλλέχθηκαν το 2024 (n = 126) ήταν χωρίς εξαίρεση ασήμαντα. Σε όλα τα δείγματα, τα επίπεδα διοξινών, dl-PCB και ndl-PCB ήταν κάτω από τα ισχύοντα μέγιστα επίπεδα και κατώφλια δράσης. Τα δείγματα που εξετάστηκαν ήταν κυρίως πρώτες ύλες φυτικής προέλευσης, φυτικά έλαια και σύνθετες ζωοτροφές.

Δείτε ολόκληρη την αξιολόγηση

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο καμπανάκι για τη σοκολάτα Dubai – «Βόμβα» καρκινογόνων ουσιών

Ανησυχία προκαλούν νέα ευρήματα για τη σοκολάτα Dubai

Σιωπηλή απειλή για τα παιδιά η κανέλα – Ο κίνδυνος που πολλοί γονείς αγνοούν

Γιατί η κανέλα αποτελεί κίνδυνο για τα μικρά παιδιά - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα