Πόσο επικίνδυνες είναι οι κάψουλες καφέ για απελευθέρωση στον παρασκευασμένο καφέ, χημικών ουσιών που υπάρχουν στη συσκευασία της κάψουλας
Οι ουσίες PFAS γνωστές και ως «για πάντα χημικά» επειδή δεν διασπώνται στο περιβάλλον, υπάρχουν σε πάρα πολλά προϊόντα από αφρούς πυρόσβεσης και ρούχα, μέχρι οικιακά σκεύη και συσκευασίες τροφίμων, όπου χρησιμοποιούνται λόγω των υδρόφοβων ιδιοτήτων τους. Έχουν συνδεθεί με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως καρκίνο, ορμονικές διαταραχές, ηπατικά προβλήματα, διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος ακόμα και για παχυσαρκία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί του τοστ: «Πετάξτε το ή επιστρέψτε το» – Μεγάλη ανάκληση λόγω μόλυνσης από… τρίχες!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μελέτη ΣΟΚ: Αυτά είναι τα δημοφιλή ποτά που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρο καρκίνο του στόματος
Καθώς τα υλικά συσκευασίας τροφίμων έρχονται σε άμεση επαφή με τα τρόφιμα που τρώμε και μαγειρεύονται υπό θερμότητα ή πίεση, οι καταναλωτές ανησυχούν για τις αρνητικές επιπτώσεις τους στα τρόφιμα. Και ενώ πολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην παρουσία PFAS στο νερό ή στα επεξεργασμένα τρόφιμα, υπάρχουν λίγες μελέτες για τη παρουσία τους στον καφέ εσπρέσο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σπανακόρυζο: Το “απόλυτο” και πολύ απλό μυστικό της Μπαρμπαρίγου για απογείωση της γεύσης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πατατάκια: Το μεγάλο λάθος που οδηγεί σε αύξηση του βάρους – Πώς να τα φάτε χωρίς να παχύνετε – Συμβουλή διαιτολόγου
Μια κάψουλα καφέ περιλαμβάνει κάψουλες αλουμινίου ή πολυπροπυλενίου με σκόνη καφέ και παρασκευάζεται σε μηχανή για ευκολία. Κατά τη διάρκεια της παρασκευής, το νερό σε υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 60 °C) και υπό πίεση περνά μέσα από την κάψουλα. Η έκθεση σε αυξημένη θερμοκρασία προκαλεί το ερώτημα σχετικά με την ποσότητα PFAS στον παρασκευασμένο καφέ. Αυτό το ερώτημα απάντησε μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Foods, και στην οποία μετρήθηκε η μετανάστευση PFAS από τη συσκευασία κάψουλας καφέ, στον καφέ σε πραγματικές συνθήκες παρασκευής.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γυναίκα είχε συνεννοηθεί με εστιάτορα να «γδύσει» τον άνδρα που γνώρισε σε online dating πλατφόρμα, στο γεύμα γνωριμίας
Τα ευρήματα των μετρήσεων
Οι ερευνητές έφτιαξαν 32 τύπους καφέ με εμπορικές κάψουλες, τους ανέλυσαν για PFASs και αξιολόγησαν την ασφάλειά τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μετανάστευση του PFAS από την κάψουλα στον καφέ πιθανότατα επηρεάζεται από παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η διάρκεια επαφής και η σύνθεση του υλικού.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα επίπεδα του υπερφθοροοκτανοϊκού οξέος και του σουλφονικού φθοριοτελομερούς 8:2 είναι υψηλότερα στον καφέ κάψουλας που παρασκευάζεται με μηχανή από ό,τι στους καφέδες κάψουλας που παρασκευάζονται με το χέρι μέσω χάρτινου φίλτρου. Ωστόσο, το πηλίκο κινδύνου και ο υπερβολικός κίνδυνος καρκίνου για όλα τα δείγματα καφέ είναι χαμηλότερα από τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και, επομένως, τα δείγματα αυτά θεωρούνται ασφαλή.
Πιο αναλυτικά, από τα 31 PFAS, μόνο τα PFOA και 8:2 FTS ανιχνεύθηκαν στα δείγματα καφέ σε κάψουλα. Μεταξύ όλων των υλικών, υψηλά επίπεδα PFAS ανιχνεύθηκαν σε κάψουλες καφέ από πολυπροπυλένιο, υποδεικνύοντας πιθανή μετανάστευση PFAS από τη συσκευασία στο τρόφιμο, όταν η θερμότητα και η πίεση εφαρμόστηκαν στο υλικό πολυπροπυλενίου. Παρ’ όλα αυτά, η αξιολόγηση κινδύνου του καφέ σε κάψουλες του εμπορίου παρουσιάζει αποτελέσματα που ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα. Οι ερευνητές πάντως, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη μετανάστευση των PFAS από τη συσκευασία τροφίμων και τα τρόφιμα μέσω της ανάλυσης των PFAS στα υλικά συσκευασίας.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ