Μπορούν τα παλιά ή αλλοιωμένα μανιτάρια να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση;
Η κατανάλωση παλιών ή αλλοιωμένων μανιταριών μπορεί, στη χειρότερη περίπτωση, να οδηγήσει ακόμα και σε νοσηλεία. Αλλά είναι άραγε το λευκό χνούδι ένδειξη ότι τα μανιτάρια έχουν χαλάσει;
Πολλές περιπτώσεις δηλητηρίασης από μανιτάρια δεν οφείλονται στην κατανάλωση δηλητηριωδών ειδών, αλλά στην κατανάλωση αλλοιωμένων βρώσιμων μανιταριών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, γίνεται λόγος για “ψευδή δηλητηρίαση από μανιτάρια”, η οποία στην ουσία είναι μια τροφική δηλητηρίαση που μπορεί να προκληθεί και από χαλασμένο κρέας.
Τα συμπτώματα είναι παρόμοια: διάρροια, ναυτία, εμετός, και σε σοβαρές περιπτώσεις, η κατάσταση μπορεί να απαιτήσει νοσηλεία.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί του τοστ: «Πετάξτε το ή επιστρέψτε το» – Μεγάλη ανάκληση λόγω μόλυνσης από… τρίχες!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και στην Ελλάδα το επικίνδυνο άλειμμα – Περιέχει Bacillus cereus – Δείτε φωτογραφία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μελέτη ΣΟΚ: Αυτά είναι τα δημοφιλή ποτά που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρο καρκίνο του στόματος
Λευκό χνούδι στα μανιτάρια: Είναι μούχλα;
Τα μανιτάρια περιέχουν πρωτεΐνες και, όσον αφορά τη διάρκεια ζωής τους, συγκρίνονται περισσότερο με το κρέας παρά με τα λαχανικά ή τα σαλατικά. Ιδανικά, τα φρέσκα μανιτάρια πρέπει να καταναλώνονται την ίδια ημέρα ή να αποθηκεύονται το πολύ μία ημέρα στο ψυγείο. Όταν είναι ήδη μαγειρεμένα, μπορούν να διατηρηθούν αρκετές ημέρες στο ψυγείο, όπως και τα πιάτα με βάση το κρέας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 37.000 μπουκάλια γενόσημου φαρμάκου λόγω επικίνδυνης ακαθαρσίας που προκαλεί καρκίνο
Όταν καθαρίζετε λευκά μανιτάρια, ενδέχεται να παρατηρήσετε λευκό χνούδι ή μια λεπτή επικάλυψη στη βάση τους. Αυτό δεν είναι μούχλα, αλλά μυκήλιο, δηλαδή οι ρίζες του μανιταριού που σχηματίζονται μετά τη συγκομιδή.
Το μυκήλιο αναπτύσσεται συνήθως όταν τα μανιτάρια αποθηκεύονται για πολύ καιρό ή σε υγρές συνθήκες, π.χ., όταν συγκεντρώνεται υγρασία στη συσκευασία. Δεν είναι επιβλαβές, και αν σας ενοχλεί, μπορείτε απλά να το σκουπίσετε.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γάλα καρύδας: Καταναγκαστική εργασία και κακοποίηση μαϊμούδων για την παραγωγή του – Μπλόκο από μεγάλα σούπερ μάρκετ (βίντεο)
Πώς να αναγνωρίσετε τα χαλασμένα μανιτάρια
Τα αλλοιωμένα λευκά μανιτάρια παρουσιάζουν τα εξής σημάδια:
Αλλαγή χρώματος και δυσάρεστη οσμή
- Έχουν χρωματιστό χνούδι (όχι λευκό)
- Αναδίδουν μια μούχλιασμένη, σάπια μυρωδιά
Αλλοιώσεις στην υφή και στην εμφάνιση
- Η τομή του ποδιού είναι καφέ και υγρή, ενώ η σάρκα γίνεται μαλακή και παίρνει μπεζ-καφέ απόχρωση
- Οι λάμες (εσωτερικά “φύλλα”) γίνονται πολύ σκούρες, σχεδόν μαύρες, και η σάρκα αποκτά καφέ χρώμα
- Παρουσιάζουν καφέ, μαύρη ή πράσινη μούχλα
Υπερβολική υγρασία και σημάδια αποσύνθεσης
- Είναι υγρά, γλιστερά, μαλακά, ζαρωμένα ή σαπισμένα
- Αν πιέσετε το καπέλο, μένουν μόνιμα βαθουλώματα – σημάδι ότι το μανιτάρι είναι υπερβολικά παλιό και έχει αρχίσει να διαλύεται
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Danone: Ανακαλεί 75.000 μπουκάλια κρέμας για καφέ λόγω αλλοίωσης, μετά από καταγγελίες καταναλωτών
Γιατί δεν πρέπει να τρώτε μισοχαλασμένα μανιτάρια
Η μούχλα στα μανιτάρια δεν περιορίζεται μόνο στο ορατό σημείο, αλλά εξαπλώνεται σε ολόκληρο το εσωτερικό τους. Επιπλέον, οι μύκητες που αναπτύσσονται στα αλλοιωμένα μανιτάρια παράγουν τοξικά μεταβολικά προϊόντα, τα οποία είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο.
Ακόμα κι αν η μούχλα εμφανίζεται μόνο σε ένα μικρό σημείο του μανιταριού, η αφαίρεσή της δεν αρκεί: πετάξτε ολόκληρο το μανιτάρι για να αποφύγετε τον κίνδυνο δηλητηρίασης.