Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λευκό χνούδι στα μανιτάρια: Είναι μούχλα;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΛευκό χνούδι στα μανιτάρια: Είναι μούχλα;
spot_img

Μπορούν τα παλιά ή αλλοιωμένα μανιτάρια να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση;

Η κατανάλωση παλιών ή αλλοιωμένων μανιταριών μπορεί, στη χειρότερη περίπτωση, να οδηγήσει ακόμα και σε νοσηλεία. Αλλά είναι άραγε το λευκό χνούδι ένδειξη ότι τα μανιτάρια έχουν χαλάσει;

- Advertisement -

Πολλές περιπτώσεις δηλητηρίασης από μανιτάρια δεν οφείλονται στην κατανάλωση δηλητηριωδών ειδών, αλλά στην κατανάλωση αλλοιωμένων βρώσιμων μανιταριών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, γίνεται λόγος για “ψευδή δηλητηρίαση από μανιτάρια”, η οποία στην ουσία είναι μια τροφική δηλητηρίαση που μπορεί να προκληθεί και από χαλασμένο κρέας.

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια: διάρροια, ναυτία, εμετός, και σε σοβαρές περιπτώσεις, η κατάσταση μπορεί να απαιτήσει νοσηλεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί του τοστ: «Πετάξτε το ή επιστρέψτε το» – Μεγάλη ανάκληση λόγω μόλυνσης από… τρίχες!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και στην Ελλάδα το επικίνδυνο άλειμμα – Περιέχει Bacillus cereus – Δείτε φωτογραφία

Λευκό χνούδι στα μανιτάρια: Είναι μούχλα;

Τα μανιτάρια περιέχουν πρωτεΐνες και, όσον αφορά τη διάρκεια ζωής τους, συγκρίνονται περισσότερο με το κρέας παρά με τα λαχανικά ή τα σαλατικά. Ιδανικά, τα φρέσκα μανιτάρια πρέπει να καταναλώνονται την ίδια ημέρα ή να αποθηκεύονται το πολύ μία ημέρα στο ψυγείο. Όταν είναι ήδη μαγειρεμένα, μπορούν να διατηρηθούν αρκετές ημέρες στο ψυγείο, όπως και τα πιάτα με βάση το κρέας.

Όταν καθαρίζετε λευκά μανιτάρια, ενδέχεται να παρατηρήσετε λευκό χνούδι ή μια λεπτή επικάλυψη στη βάση τους. Αυτό δεν είναι μούχλα, αλλά μυκήλιο, δηλαδή οι ρίζες του μανιταριού που σχηματίζονται μετά τη συγκομιδή.

Το μυκήλιο αναπτύσσεται συνήθως όταν τα μανιτάρια αποθηκεύονται για πολύ καιρό ή σε υγρές συνθήκες, π.χ., όταν συγκεντρώνεται υγρασία στη συσκευασία. Δεν είναι επιβλαβές, και αν σας ενοχλεί, μπορείτε απλά να το σκουπίσετε.

Πώς να αναγνωρίσετε τα χαλασμένα μανιτάρια

Τα αλλοιωμένα λευκά μανιτάρια παρουσιάζουν τα εξής σημάδια:

Αλλαγή χρώματος και δυσάρεστη οσμή

  • Έχουν χρωματιστό χνούδι (όχι λευκό)
  • Αναδίδουν μια μούχλιασμένη, σάπια μυρωδιά

Αλλοιώσεις στην υφή και στην εμφάνιση

  • Η τομή του ποδιού είναι καφέ και υγρή, ενώ η σάρκα γίνεται μαλακή και παίρνει μπεζ-καφέ απόχρωση
  • Οι λάμες (εσωτερικά “φύλλα”) γίνονται πολύ σκούρες, σχεδόν μαύρες, και η σάρκα αποκτά καφέ χρώμα
  • Παρουσιάζουν καφέ, μαύρη ή πράσινη μούχλα

Υπερβολική υγρασία και σημάδια αποσύνθεσης

  • Είναι υγρά, γλιστερά, μαλακά, ζαρωμένα ή σαπισμένα
  • Αν πιέσετε το καπέλο, μένουν μόνιμα βαθουλώματα – σημάδι ότι το μανιτάρι είναι υπερβολικά παλιό και έχει αρχίσει να διαλύεται

Γιατί δεν πρέπει να τρώτε μισοχαλασμένα μανιτάρια

Η μούχλα στα μανιτάρια δεν περιορίζεται μόνο στο ορατό σημείο, αλλά εξαπλώνεται σε ολόκληρο το εσωτερικό τους. Επιπλέον, οι μύκητες που αναπτύσσονται στα αλλοιωμένα μανιτάρια παράγουν τοξικά μεταβολικά προϊόντα, τα οποία είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο.

Ακόμα κι αν η μούχλα εμφανίζεται μόνο σε ένα μικρό σημείο του μανιταριού, η αφαίρεσή της δεν αρκεί: πετάξτε ολόκληρο το μανιτάρι για να αποφύγετε τον κίνδυνο δηλητηρίασης.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα