Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φακές: Είναι καλύτερα να τις αλατίζουμε πριν ή μετά το μαγείρεμα;

ΑρχικήΟικιακάΦακές: Είναι καλύτερα να τις αλατίζουμε πριν ή μετά το μαγείρεμα;
spot_img

Τι λένε οι σεφ και τι οι διατροφολόγοι

Πολλοί σεφ υποστηρίζουν ότι το σωστό είναι να αλατίζουμε τα όσπρια μετά το βράσιμο, και όχι πριν. Ο λόγος είναι ότι το αλάτι μπορεί να σκληρύνει τη φλούδα των οσπρίων αν το προσθέσουμε από την αρχή του βρασίματος, καθυστερώντας το μαγείρεμα. Ειδικά σε όσπρια όπως φακές, φασόλια και ρεβίθια, το αλάτι πριν το βράσιμο μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην απορρόφηση νερού, καθιστώντας τα πιο σκληρά.

- Advertisement -

Το Βαυαρικό Κέντρο Καταναλωτών παρατήρησε ότι ακόμη και σε ορισμένες συσκευασίες φακής αναφέρεται ότι τα όσπρια πρέπει να αλατίζονται μόνο μετά το μαγείρεμα. Αλλά σύμφωνα με την άποψη των επιστημόνων του αυτό δεν έχει και πολύ νόημα.

Οι φακές μαγειρεύονται πιο γρήγορα σε αλατόνερο

«Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίστροφο», υποστηρίζει η συνήγορος των καταναλωτών Daniela Krehl. «Αν προσθέσετε αλάτι στο νερό μαγειρέματος, οι φακές θα ψηθούν λίγο πιο γρήγορα». Αυτό σημαίνει ότι είναι προτιμότερο το αλάτι να προστίθεται στην κατσαρόλα όταν βράζει το νερό ή το αργότερο όταν προστίθενται και οι φακές.

Το μαγείρεμα σε αλατόνερο έχει άλλο αποτέλεσμα. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι «οι φακές διατηρούν καλύτερα τη γεύση τους όταν μαγειρεύονται σε αλατόνερο από την αρχή», λέει η διατροφολόγος.

Το μούσκεμα των φακών από πριν μειώνει επίσης το χρόνο μαγειρέματος . Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητο για όλες τις ποικιλίες. «Το μούλιασμα είναι απαραίτητο μόνο για τις μη αποφλοιωμένες φακές, όπως οι κλασικές καφέ ορεινές φακές», λέει η Krehl. Οι κόκκινες ή κίτρινες φακές, από την άλλη, ξεφλουδίζονται και ψήνονται αρκετά γρήγορα έτσι κι αλλιώς.

Προσθέστε ξύδι στο πιάτο στο τέλος

Οξέα όπως το ξύδι ή ο χυμός λεμονιού μπορούν να παρατείνουν το χρόνο μαγειρέματος. Αν, λοιπόν, επιθυμείτε να προσθέσετε ξύδι ή λεμόνι στο πιάτο με τα όσπριά σας, καλύτερα να κάνετε στο τέλος.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια – Σοκολάτες: Μετανάστευση βενζολίου, νιτρωδών και αμιδίων, από τη συσκευασία – Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης

Μετανάστευση χημικών ενώσεων από συσκευασίες τροφίμων: Εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων και των επιπτώσεων στην υγεία

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο