Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
20.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια άλλα κοινά τρόφιμα περιέχουν επίσης την ουσία των ροφημάτων που στέλνει τα παιδιά στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις τους

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠοια άλλα κοινά τρόφιμα περιέχουν επίσης την ουσία των ροφημάτων που στέλνει τα παιδιά στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις τους
spot_img

Δείτε πότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος

Ανάστατοι είναι οι γονείς από τις διαπιστώσεις των επιστημόνων για τις παρενέργειες της κατανάλωσης της γρανίτας «slushie» που πωλείται συχνά από μηχανές σε κινηματογράφους και άλλους χώρους διασκέδασης.

- Advertisement -

Τουλάχιστον 21 μικρά παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία έχουν εισαχθεί χωρίς τις αισθήσεις τους στον νοσοκομείο τα τελευταία έξι χρόνια μετά την κατανάλωση του ροφήματος που περιέχει υψηλά επίπεδα της φυσικής γλυκαντικής ουσίας γλυκερόλης η οποία προκαλεί σοκ, υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα), ακόμη και απώλεια συνείδησης.

Τι είναι η γλυκερίνη;

Όπως αναφέρθηκε, η γλυκερίνη ή γλυκερόλη είναι ένα φυσικό υποκατάστατο αλκοόλ και ζάχαρης που βοηθά στη διατήρηση και τη γλυκάνιση των τροφίμων.

Βρίσκεται επίσης στα έντερα όπου μαλακώνει τα κόπρανα και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Όταν καταποθεί, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως πονοκεφάλους, ναυτία, φούσκωμα, ζάλη και διάρροια. Στο δέρμα, μπορεί επίσης να προκαλέσει ερυθρότητα και κνησμό.

Σε μικρότερα παιδιά, έχει βρεθεί ότι οδηγεί σε σύνδρομο δηλητηρίασης από γλυκερίνη – όπως συνέβη με τις περιπτώσεις των παιδικών ροφημάτων.

Οκτώ άλλες τροφές που περιέχουν γλυκερίνη

Η γλυκερίνη όμως δεν βρίσκεται μόνο στα παιδικά ροφήματα. Είναι παρούσα και σε άλλα καθημερινά τρόφιμα και όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, θεωρείται ασφαλές πρόσθετο τροφίμων.

Περιτυλίγματα τορτίγιας

Τα περισσότερα περιτυλίγματα από το σούπερ μάρκετ περιέχουν μικρές ποσότητες γλυκερίνης, η οποία βοηθά στη γλυκύτητα του προϊόντος ψωμιού και λειτουργεί ως συντηρητικό.

Τσίχλα

Οι φόρμουλες τσίχλας περιλαμβάνουν επίσης λεκιθίνη σε σκόνη (ένας φυσικός γαλακτωματοποιητής) και τριοξική γλυκερόλη, τα οποία αν και δεν προσθέτουν στη γεύση με κανέναν τρόπο, βοηθούν στη σταθεροποίηση του προϊόντος και βοηθά στο να μαλακώνουν μετά το αρχικό δάγκωμα.

Γλάσο

Η γλυκερίνη βρίσκεται και στο γλάσο προσθέτει λάμψη στη διακόσμηση του κέικ και το εμποδίζει να σκληρύνει όταν δέσει.

Μπάρες δημητριακών

Και πάλι, τα επίπεδα γλυκερίνης στις μπάρες δημητριακών είναι χαμηλά – αλλά συνήθως βρίσκονται στις περισσότερες μπάρες πρωινού ή γκρανόλα. Λειτουργεί ως συντηρητικό σε αυτή την περίπτωση.

Καρυκεύματα

Ορισμένες σάλτσες, ντρέσινγκ σαλάτας, μαρμελάδες και κονσέρβες περιέχουν γλυκερίνη. Προσθέτει γλυκύτητα στο μείγμα και διασφαλίζει ότι δεν στεγνώνουν. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την υφή του καρυκεύματος.

Μπαχαρικά

Η γλυκερίνη δεν βρίσκεται φυσικά στα μπαχαρικά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις προστίθεται ως γλυκαντικό και υγραντικό, για να αποτρέψει την υπερβολική ξήρανση.

Παγωτό

Για να αποφευχθεί ο σχηματισμός κρυστάλλων πάγου στο παγωτό, χρησιμοποιούνται μικρά επίπεδα γλυκερίνης για τη σταθεροποίηση του μείγματος.

Κονσερβοποιημένες τροφές

Η γλυκερίνη που χρησιμοποιείται κυρίως σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα για τις υγραντικές της ιδιότητες, δρα επίσης ως συντηρητικό, αρωματικό και χρωστικό σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

Αν η γλυκερίνη περιέχεται ως πρόσθετο (E422), είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στη λίστα συστατικών. Δυστυχώς, όμως, οι ετικέτες δεν αναφέρουν πάντα την ακριβή ποσότητα που περιέχεται. Σε διαβητικά και “sugar-free” προϊόντα, η γλυκερίνη μπορεί να εμφανίζεται ως “πολυόλη” στη διατροφική ανάλυση. Μερικές εταιρείες δίνουν ακριβή ποσοστά αν το ζητήσεις.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο καμπανάκι για τη σοκολάτα Dubai – «Βόμβα» καρκινογόνων ουσιών

Ανησυχία προκαλούν νέα ευρήματα για τη σοκολάτα Dubai

Σιωπηλή απειλή για τα παιδιά η κανέλα – Ο κίνδυνος που πολλοί γονείς αγνοούν

Γιατί η κανέλα αποτελεί κίνδυνο για τα μικρά παιδιά - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα