Μεγαλώνει η λίστα και των χωρών που ειδοποιούνται, αλλά και των ειδών των τηγανιών που ανακαλούνται, λόγω μετανάστευσης επικίνδυνων ουσιών
Αυξάνεται ο αριθμός των χωρών που ειδοποιούνται από την Ευρώπη για επικίνδυνα τηγάνια, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται και η ανακλήσεις τους. Από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης RASFF έχουν ενημερωθεί μέχρι στιγμής 8 χώρες ενώ σήμερα και η Δανία εξέδωσε επείγουσα ειδοποίηση προς τους καταναλωτές για τα τηγάνια που απελευθερώνουν μαγγάνιο και σίδηρο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ξένο σώμα σε δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν που αγοράστηκε από μεγάλο σούπερ μάρκετ στο Άργος – Καταγγελία στο cibum
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Ρίξτε το στο νεροχύτη και απολυμάνετε με χλωρίνη» – Νέα προειδοποίηση για μολυσμένο γάλα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιβάτης αεροπλάνου κάνει εμετό 30 φορές μετά το γεύμα που του προσέφεραν κατά την πτήση
Τα μέταλλα και τα κράματα χρησιμοποιούνται ευρέως για την παραγωγή υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM) για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, λόγω της υψηλής θερμικής αγωγιμότητας και της θερμοσταθερότητάς τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λευκό χνούδι στα μανιτάρια: Είναι μούχλα;
Η έκπλυση επικίνδυνων ουσιών από τα τηγάνια στο φαγητό συμβαίνει όταν το υλικό του σκεύους αντιδρά με τα τρόφιμα ή όταν η αντικολλητική επίστρωση φθείρεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεταφορά τοξικών ουσιών στο τρόφιμο και επομένως στην επιβάρυνση της ανθρώπινης υγείας.
Ο ποιοτικός έλεγχος αποκάλυψε ότι τα τηγάνια ξεπέρασαν τα καθορισμένα όρια ασφαλείας που έχουν τεθεί για απελευθέρωση μαγγανίου και σιδήρου. Η υπερβολική απελευθέρωση σιδήρου και μαγγανίου από τα προϊόντα μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Όπως διαπιστώθηκε τα τηγάνια απελευθερώνουν μαγγάνιο 1,6 mg/kg και σίδηρο 1178 mg/kg. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν υπό ακραίες συνθήκες χρήσης και υπό ειδικές συνθήκες απελευθέρωσης (κιτρικό οξύ 5 g/L βρασμός για 2 ώρες και σε θερμοκρασία αναρροής 100°C). Υπενθυμίζεται ότι και πριν από λίγες ημέρες το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ανακοίνωσε την ανάκληση παρτίδας αντικολλητικών τηγανιών και μαγειρικών σκευών, με την επωνυμία Indux Valsecchi Casalinghi λόγω απελευθέρωσης αλουμινίου πέρα από τα όρια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μελέτη ΣΟΚ: Αυτά είναι τα δημοφιλή ποτά που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρο καρκίνο του στόματος
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σπανακόρυζο: Το “απόλυτο” και πολύ απλό μυστικό της Μπαρμπαρίγου για απογείωση της γεύσης
Μέχρι στιγμής έχουν ενημερωθεί από το RASFF Γαλλία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 70 τροφικές δηλητηριάσεις από γύρο σουβλάκι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σπανακόρυζο: Το “απόλυτο” και πολύ απλό μυστικό της Μπαρμπαρίγου για απογείωση της γεύσης
Τα τηγάνια είναι της μάρκας Mauviel 1830 M’Steel και τα προϊόντα που ανακακλήθηκαν στη Δανία είναι περισσότερα από τη λίστα που ανακοίνωσε η Γαλλία:
- Τηγάνι 20cm Κωδικός EAN: 3574903651203
- Τηγάνι 32cm Κωδικός EAN: 3574903651326
- Τηγάνι 28cm Κωδικός EAN: 3574903651289
- Τηγάνι 24cm Κωδικός EAN: 3574903651241
- Ταψί παέγια 36cm Κωδικός EAN: 3574903637368
- Ταψί παέγια 40cm Κωδικός EAN: 3574903637405
- Σοτάρισμα, 2 λίτρα, 20 εκ., Κωδικός EAN: 3574903612204
- Σοτάρισμα, 5 λίτρα, 28 εκ., Κωδικός EAN: 3574903612280
- Τηγάνι για σοτάρισμα 3,2 λίτρα, 24 εκ. Κωδικός EAN: 3574903612242
- Ταψί κρεπ/ταψί για τηγανίτες 20 εκ. μαύρο ατσάλι Κωδικός EAN: 3574903653207
- Ταψί κρεπ/ταψί για τηγανίτες 24 εκ., μαύρο ατσάλι Κωδικός EAN: 3574903653245
- Wok 30cm Κωδικός EAN: 3574903632301
Η αρχική λίστα που είχαν κοινοποιήσει οι Αρχές της Γαλλίας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 18χρονη πέθανε από ανορεξία – Ακολουθούσε για 6 μήνες διαδικτυακές συμβουλές για απώλεια βάρους και ζούσε κυρίως με νερό
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.