Έξι εντολές κλεισίματος δόθηκαν σε ιρλανδικά εστιατόρια και επιχειρήσεις τροφίμων κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου
Έξι νεκρά ποντίκια βρέθηκαν σε πάτωμα αποθήκης τροφίμων –μεταξύ άλλων απαράδεκτων ευρημάτων- σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) που έκλεισε τον Φεβρουάριο επτά εστιατόρια και επιχειρήσεις τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 70 τροφικές δηλητηριάσεις από γύρο σουβλάκι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 37.000 μπουκάλια γενόσημου φαρμάκου λόγω επικίνδυνης ακαθαρσίας που προκαλεί καρκίνο
Τα νεκρά ποντίκια βρέθηκαν κατά τη διάρκεια επιθεώρησης στις 28 Φεβρουαρίου στην Universal Food Wholesale Distribution Limited (Χονδρέμπορος/Διανομέας). Επίσης οι επιθεωρητές σύμφωνα με την έκθεση, βρήκαν στην αποθήκη ένα μεγάλο δοχείο που δεν είχε καπάκι και το οποίο ήταν γεμάτο διάφορα είδη όπως παλιές ποδιές, μαύρους σάκους απορριμμάτων και παλιά φωτιστικά, είχε επίσης μεγάλο αριθμό περιττωμάτων ποντικιού στη βάση του.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λευκό χνούδι στα μανιτάρια: Είναι μούχλα;
Υπήρχαν τρόφιμα στο πάτωμα που είναι πηγή τροφής για τα ποντίκια, τρύπες στο πάτωμα της αποθήκης και κάτω από τα ράφια που είναι «προφανείς διαδρομές εισόδου για τα ποντίκια», καθώς και ληγμένα τρόφιμα (μπαχαρικά, ρύζι και αναψυκτικά).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μελέτη ΣΟΚ: Αυτά είναι τα δημοφιλή ποτά που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρο καρκίνο του στόματος
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μην τα χρησιμοποιείτε» – Νέα αυστηρή προειδοποίηση για κρέμες προσώπου και σώματος με απαγορευμένη, επικίνδυνη ουσία
Οι παραβάσεις της νομοθεσίας αφορούν συνολικά σε έξι νεκρά ποντίκια σε πάτωμα αποθήκης, περιττώματα τρωκτικών σε μονάδα ραφιών στον χώρο του πάγκου εξυπηρέτησης, παντελής έλλειψη καθαρισμού, σημαντική συσσώρευση βρωμιάς και λίπους σε επιφάνειες και εξοπλισμό που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, μη διαθέσιμο ζεστό νερό για πλύσιμο επιφανειών και εξοπλισμού τροφίμων, απουσία συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων, ωμό κοτόπουλο αποθηκευμένο σε κουτιά με τσιπ που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν, κιβώτια και κουτιά που περιέχουν ληγμένα τρόφιμα στον χώρο αποθήκευσης, έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα υψηλού κινδύνου και άλλα μαγειρεμένα είδη που βρέθηκαν αποθηκευμένα σε μη ασφαλείς θερμοκρασίες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γάλα καρύδας: Καταναγκαστική εργασία και κακοποίηση μαϊμούδων για την παραγωγή του – Μπλόκο από μεγάλα σούπερ μάρκετ (βίντεο)
«Οι εκτελεστές εντολές του Φεβρουαρίου χρησιμεύουν ως σημαντική υπενθύμιση ότι η ασφάλεια των τροφίμων πρέπει πάντα να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων. Οι τακτικοί έλεγχοι και η τήρηση των προτύπων ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων είναι ουσιαστικής σημασίας για την προστασία της υγείας των καταναλωτών και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης του κοινού. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τη μη συμμόρφωση με τις νομικές απαιτήσεις και οποιαδήποτε παράλειψη των πρακτικών ασφάλειας των τροφίμων θέτει τους καταναλωτές σε άμεσο κίνδυνο. Η εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων είναι απλή, ειδικά με τη διαθέσιμη υποστήριξη από το FSAI, ωστόσο ορισμένες επιχειρήσεις συνεχίζουν να παραμελούν αυτήν την κρίσιμη νομική απαίτηση. Οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα σε ασφαλή τρόφιμα και είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων να τηρούν τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων ανά πάσα στιγμή» δήλωσε ο Greg Dempsey, Διευθύνων Σύμβουλος της FSAI.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια άλλα κοινά τρόφιμα περιέχουν επίσης την ουσία των ροφημάτων που στέλνει τα παιδιά στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις τους