Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι η ελαιοκράμβη και ποια η σχέση της με το λάδι Canola

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΤι είναι η ελαιοκράμβη και ποια η σχέση της με το λάδι Canola
spot_img

To αμφιλεγόμενο λάδι και ο κανονισμός για την παρουσία ερουκικού οξέος.

Το κραμβέλαιο, ή λάδι ελαιοκράμβης, ή λάδι Canola είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά φυτικά έλαια. Υπάρχουν τόσο βρώσιμες όσο και βιομηχανικές μορφές που παράγονται από σπόρους αρκετών ποικιλιών της οικογένειας των φυτών Brassicaceae. Τα φυτά ελαιοκράμβης μεγαλώνουν από τρία έως πέντε πόδια ψηλά και έχουν κίτρινα άνθη με τέσσερα πέταλα. Έχει μια βαθιά ρίζα και ένα ινώδες, σχεδόν επιφανειακό ριζικό σύστημα. Η ελαιοκράμβη καλλιεργείται για την παραγωγή βρώσιμων φυτικών ελαίων, ζωοτροφών και βιοντίζελ.

Η ελαιοκράμβη σε σκόνη είναι ένα νέο, βιώσιμο φυτικό συστατικό που παρασκευάζεται από κραμβόσπορο, που σύμφωνα με τους παραγωγούς έχει υψηλή θρεπτική αξία με έναν τέλειο συνδυασμό πρωτεΐνης, φυτικών ινών και λαδιού. Σχεδιασμένη για να βελτιώνει τη διατροφή φυσικά, η σκούρα καφέ σκόνη έχει μια ήπια γεύση που προσφέρεται για επιλεγμένες εφαρμογές τροφίμων. Ενίοτε χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει εν μέρει το αλεύρι σόγιας, αν και η πρωτεΐνη της είναι λιγότερο εύπεπτη.

Ιστορικά, η κατανάλωση ελιοκράμβης από τον άνθρωπο είναι περιορισμένη λόγω των υψηλών επιπέδων ερουκικού οξέος, το οποίο φαίνεται να έχει τοξικές επιδράσεις στην καρδιά και προσδίδει πικρή γεύση, και γλυκοζινολικών, που το έκαναν λιγότερο θρεπτικό στις ζωοτροφές. Το κραμβέλαιο μπορεί να περιέχει έως και 54% ερουκικό οξύ.

Το λάδι Canola προέρχεται από ποικιλίες ελαιοκράμβης που καλλιεργούνται για χαμηλή περιεκτικότητα σε ερουκικό οξύ. Γνωστό και ως έλαιο ελαιοκράμβης με χαμηλό ερουκικό οξύ (LEAR), έχει αναγνωριστεί γενικά ως ασφαλές (όχι όμως και τόδο θρεπτικό όσο το ελαιόλαδο). Το λάδι Canola περιορίζεται από κυβερνητικούς κανονισμούς σε μέγιστο 2% ερουκικό οξύ κατά βάρος στις ΗΠΑ και στην ΕΕ και με ειδικούς κανονισμούς για τις βρεφικές τροφές. Αυτά τα χαμηλά επίπεδα ερουκικού οξέος δεν προκαλούν βλάβη στον άνθρωπο.

Η ελαιοκράμβη καλλιεργείται εκτενώς στον Καναδά, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Δανία και την Πολωνία. Το όνομα της ελαιοκράμβης προέρχεται από τη λατινική λέξη rapum που σημαίνει γογγύλι. Το γογγύλι, το λάχανο , τα λαχανάκια Βρυξελλών και ο συναπόσπορος (μουστάρδα) ανήκουν στην ίδια οικογένεια με την ελαιοκράμβη. Η ελαιοκράμβη ανήκει στο γένος Brassica. Οι ποικιλίες ελαιούχων σπόρων Brassica είναι μερικά από τα αρχαιότερα φυτά που καλλιεργήθηκαν από την ανθρωπότητα, με τεκμηρίωση της χρήσης του στην Ινδία πριν από 4.000 χρόνια και χρήσης στην Κίνα και την Ιαπωνία πριν από 2.000 χρόνια.  Η χρήση του στη Βόρεια Ευρώπη για λάμπες πετρελαίου τεκμηριώνεται στον 13ο αιώνα. Τα εκχυλίσματα κραμβέλαιου κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην αγορά το 1956-1957 ως προϊόντα διατροφής, αλλά είχαν μερικές ανθυγιεινές ιδιότητες. Το κραμβέλαιο είχε μια ιδιαίτερη γεύση και ένα πρασινωπό χρώμα, λόγω της παρουσίας χλωροφύλλης.

Το 2019, η παγκόσμια παραγωγή κραμβέλαιου ήταν 24 εκατομμύρια τόνοι , με επικεφαλής τον Καναδά, την Κίνα και την Ινδία ως τους μεγαλύτερους παραγωγούς, αντιπροσωπεύοντας μαζί το 40% του παγκόσμιου συνόλου. Ο Καναδάς ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κραμβέλαιου στον κόσμο το 2019, εξάγοντας 3,2 εκατομμύρια τόνους ή περίπου το 76% της συνολικής παραγωγής του. Το 1973, Καναδοί γεωπόνοι ξεκίνησαν μια εκστρατεία μάρκετινγκ για την προώθηση της κατανάλωσης κανόλα. Σπόροι, έλαια και πρωτεϊνικά άλευρα που προέρχονται από ποικιλίες ελαιοκράμβης που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ερουκικό οξύ και σε γλυκοζινολικές ενώσεις καταχωρήθηκαν αρχικά ως εμπορικό σήμα, “canola” που είναι το αρκτικόλεξο από τις λέξεις «CANadian Oil, Low Acid». Αυτός είναι τώρα ένας γενικός όρος για εδώδιμες ποικιλίες ελαιοκράμβης, αλλά εξακολουθεί να ορίζεται επίσημα στον Καναδά ως κραμβέλαιο που «πρέπει να περιέχει λιγότερο από 2% ερουκικό οξύ και λιγότερο από 30 μmol γλυκοζινολικών ανα γραμμάριο».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο