Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι η Κόκκινη Βαφή Νο.3 και γιατί οι καταναλωτικές οργανώσεις ζητούν την απαγόρευσή της εδώ και 30 χρόνια;

ΑρχικήΝέαΤι είναι η Κόκκινη Βαφή Νο.3 και γιατί οι καταναλωτικές οργανώσεις ζητούν την απαγόρευσή της εδώ και 30 χρόνια;
spot_img

Η Consumer Reports ζητά από την FDA να απαγορεύσει την Κόκκινη Βαφή Νο.3, την τεχνητή χρωστική στα τρόφιμα που ενοχοποιείται για την πρόκληση καρκίνου.

Eκ νέου έκκληση για την απαγόρευση της ερυθροσίνης στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) κάνει η καταναλωτική ΜΚΟ Consumer Reports στο τρέχον τεύχος του ενημερωτικού δελτίου της “On Health”, καλώντας τους καταναλωτές να υπογράψουν μια νέα αναφορά για το σκοπό.

Η ερυθροσίνη ή αλλιώς γνωστή ως Κόκκινη Βαφή Νο.3 είναι ένα παράγωγο του φθορίου που αποδίδει μια ροζ βαφή που χρησιμοποιείται κυρίως για χρωματισμό τροφίμων. Η βαφή χρησιμοποιείται και για την απόδοση του κόκκινου.

Ωστόσο, μετά από προσπάθειες που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970, ο FDA το 1990 προχώρησε σε μερική απαγόρευση της βαφής, βάσει έρευνας που αποδείκνυε ότι υψηλές δόσεις της χημικής ουσίας προκάλεσαν καρκίνο σε αρουραίους. Επιπλέον έρευνες της εποχής συνέδεαν την Κόκκινη Βαφή Νο. 3 με την υπερκινητικότητα στα παιδιά.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Food Safety First, η βαφή έχει συνδεθεί με βλάβες στο DNA των ανθρώπινων ηπατικών κυττάρων κατά τη διάρκεια εργαστηριακών πειραμάτων, όπως η βλάβη που προκαλείται από ένα φάρμακο χημειοθεραπείας που έχει σκοπό να σπάσει κάτω από το DNA.

Ωστόσο, σχεδόν 30 χρόνια μετά, ο οργανισμός δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση αυτής της φερόμενης ως καρκινογόνου ουσίας στα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα συμπληρώματά, αναφέρει η Consumer Reports στο Οne Health. “Υπογράψτε την έκκλησή μας προς τον FDA ζητώντας να απαγορεύσει την Κόκκινη Βαφή Νο. 3”, καλεί η ΜΚΟ τους καταναλωτές των ΗΠΑ.

 “Αυτή η βαφή, που είναι γνωστή καρκινογόνος ουσία, έχει ήδη απαγορευτεί στα καλλυντικά. Ωστόσο, ο FDA εξακολουθεί να την επιτρέπει σε προϊόντα διατροφής, πολλά από τα οποία διατίθενται στο εμπόριο σε παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των καραμέλας και των πρόχειρων φαγητών”, συνεχίζει η δημοσίευση.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο On Health, η Κόκκινη Βαφή No.3 εμπεριέχεται σε χιλιάδες τρόφιμα, ποτά, φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 6,8 εκατ. κιλά τροφίμων με την φερόμενη ως επιβλαβή χρωστική ουσία πωλούνται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα